Prezidento patarėja: vykstant karui Ukrainoje pirkti dujas, naftą iš Rusijos – amoralu | KaunoDiena.lt

PREZIDENTO PATARĖJA: VYKSTANT KARUI UKRAINOJE PIRKTI DUJAS, NAFTĄ IŠ RUSIJOS – AMORALU

  • 0

Vykstant karui Ukrainoje, pirkti rusiškas dujas ir naftą yra amoralu, sako prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

Taip ji kalbėjo Bendrijoje ruošiantis įvesti naujas sankcijas Kremliui, tačiau į penktąjį paketą delsiant įtraukti minėtuosius energijos išteklius.

„Mums atrodo, kad pirkti naftą ir dujas iš Rusijos, vykstant šitam karui, yra amoralu, tai yra karo finansavimo įrankis, nes tai yra didžiulės pinigų sumos, kurios įplaukia į biudžetą“, – LRT ketvirtadienį sakė šalies vadovo Gitano Nausėdos patarėja.

A. Skaisgirytės teigimu, Lietuva nuolat ragina įvesti sankcijas dujoms, naftai, anglims.

Tačiau naujausiame pakete greičiausiai bus tik anglis, mat nuo rusiškų dujų ir naftos smarkiai priklausančios Bendrijos šalys kol kas nesiryžta atsisakyti šių išteklių.

Mums atrodo, kad pirkti naftą ir dujas iš Rusijos, vykstant šitam karui, yra amoralu, tai yra karo finansavimo įrankis.

Tuo metu Vengrija pareiškė, kad yra pasirengusi mokėti už rusiškas dujas rubliais, tapdama pirmąja tai daryti sutinkančia ES nare.

„Tarp sankcijų taip pat turėtų būti draudimas įvažiuoti į ES: pridedama per 200 karo lauko vadų, oligarchų, jų žmonų, beje, sąraše yra Putino dukros, propagandistai, dviejų vadinamųjų liaudies respublikų politikai“, – sakė A. Skaisgirytė.

„Šalia to taip pat yra nauji finansiniai draudimai. (...) Keturi Rusijos bankai buvo atjungti nuo SWIFT, dabar kalbama apie jų aktyvų įšaldymą, taip pat sankcionuojamos kritpovaliutų operacijos“, – pridūrė ji.

Nors į sankcijų paketą dujos ir nafta neįtrauktos, šalies vadovo patarėja teigė, kad tai turėtų būti padaryta ateityje.

Prezidento patarėja taip pat teigė, kad taip pat diskutuojama ir dėl tranzito į Karaliaučių nutraukimo, tačiau vienašališkai Lietuva to padaryti negali.

Rusija prieš daugiau nei mėnesį įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasipiktinimą ir įtūžį visame pasaulyje. Tūkstančiai ukrainiečių per šį mėnesį buvo nužudyti, keli milijonai buvo priversti palikti karo niokojamą šalį.

Gairės: Asta Skaisgirytė, prezidento patarėja, sankcijos Rusijai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS