Ragina drąsiai belstis į darbdavio duris: dabar pats metas reikalauti didesnio atlyginimo! | KaunoDiena.lt

RAGINA DRĄSIAI BELSTIS Į DARBDAVIO DURIS: DABAR PATS METAS REIKALAUTI DIDESNIO ATLYGINIMO!

  • 7

Infliacija praėjusiais metais greičiausiai suvalgė didžiąją dalį darbuotojams pakeltų atlyginimų, o gal ir dar daugiau. O Europos centrinis bankas – tas pats, kuris jau kelis kartus per šį laiką didino palūkanas turintiems paskolas ir papildomai finansiškai nuskausmino gyventojus, dabar kreipiasi į euro zonose veikiančias profesines sąjungas ir sako: „Neprašykite pernelyg didinti atlyginimus“.

Kaip šią žinutę reikėtų suprasti, LNK žurnalistai klausė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkės Ingos Ruginienės.

– Šita žinutė bent mano persiskaito taip, kad: „Tylėkite užčiaupę burnas ir nedrįskite eiti pas darbdavį.

– Tikrai taip ir yra. Jau kurį laiką mes pastebime tokią tendenciją, kad bandoma formuoti darbuotojų nuomonę. Ir tai puikiai daro verslo organizacijos, netgi politikai ir man labai gaila, kad tokia pakankamai rimta organizacija kaip Europos centrinis bankas irgi prie šito viso projekto prisideda.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Gal ir šiaip žmonės neturi daug drąsos belsti darbdaviui į kabineto duris, ir sakyti: žiūrėkite, aš turiu tuos argumentus ir, natūralu, kad tai, ką jūs didinote, nieko neliko, dėl esamos situacijos, tai reikėtų gal atstatyti atlyginimą? O Europos centrinis bankas sako: nedarykite to.

– Gyventojai, būkite budrūs. Darbuotojai – ypatingai, ir nepasiduokite skleidžiamai tendencingai žinutei. Reikia žinoti labai paprastus dalykus. Šiandien tyrimai rodo, kad realus darbuotojų atlyginimas mažėja -0,4 proc. Tai reiškia, kad mes niekaip negalime pavyti infliacijos ir šiandien išleidžiame daugiau negu uždirbame. Tai reiškia, kad pats tinkamiausias laikas darbuotojams reikalauti didesnio atlyginimo.

Ar yra tekę eiti pas darbdavį ir prašyti pakelti atlyginimą? – LNK žurnalistas teiravosi sutikto vyro. „Taip, yra tekę. Susitariame dėl kažkokių papildomų darbų, atsakomybių. Peržvelgiame praėjusio laikotarpio rezultatus ir susitariame“, – pasakojo jis.

Pasiteiravus, ar infliacija „suvalgė“ tą atlyginimo dalį, kuri buvo kilstelėta, vyras atviravo, kad šiuo metu taip ir įvyko. Tačiau su darbdaviu susitarti pavyko. „Labai paprasta viskas“, – tarstelėjo pašnekovas.

„Galbūt ir suvalgė dalį, bet tai – natūralus procesas – infliacija. Negalima reikšti kažkokių pretenzijų. Suprantame, kad yra krizė, ir dėl ko ji kyla. Dėl to prašyti atlyginimo pakėlimo, nemanyčiau, kad yra labai protinga“, – įsitikinęs kitas kalbintas vyras.

– Pavyzdžiui, darbdavys turi savo argumentus ir jūs socialiniame tinkle išskyrėte tris, kurie yra netiesa arba melas. Kas tai būtų? – žurnalistas klausė I. Ruginienės.

– Dažniausiai, kai mes kalbame apie didesnį atlyginimą, darbdavių pusė iškart stoja piestu, o kai kurie gyventojai tą nuomonę palaiko, kad jei bus keliami atlyginimai, staiga ir infliacija padidės, nes kainos sukils. Tai yra visiškas melas, nes ir Lietuvos bankas yra pateikęs savo išvadą, kad atlyginimų didėjimas tik nedidele dalimi prisideda prie infliacijos. Kitu atveju, apžvelgdami penkerių metų laikotarpį, matytume, kad atlyginimams didėjant 10-12 proc. ir infliacija taip pat turėjo didėti, bet ji buvo tik 2 proc. Praėjusiais metais infliacija padidėjo iki rekordinių aukštumų visiškai dėl kitų priežasčių – ir dėl energetikos kainų, žaliavų trūkumo ir taip pat dėl nesąžiningų verslininkų, kurie pasinaudojo padėtimi, ir pakėlė kainas.

– Kolektyvinės sutartys. Ar jos išlieka aktualios ir šiame laikotarpyje būtų naudingos, ar geriau pavieniui bandyti savo laimę?

– Tikrai aktualios. Kodėl darbdaviai bijo kolektyvinių susitarimų? Darbdaviai tiesiog bijo įsipareigojimų. Aš visada juokauju, čia kaip santuoka: gali gyventi „susidėjus“ ir neturėti pagrindo po kojomis, gali susituokti ir prisiimti tam tikrus įsipareigojimus. Lygiai tas pats ir su kolektyvine sutartimi: darbdavys įsakymu gali skirti vieną ar kitą premiją ir rytoj persigalvoti, bet gali įsipareigoti ilgesniam laikui ir taip suteikti saugumo jausmą savo darbuotojui. Deja, darbdaviai to stengiasi visais įmanomais būdais išvengti.

– Ar yra tekę pajusti atlyginimo kilimą? – LNK žurnalistai teiravosi praeivio.

„Taip, yra tekę. Aišku, infliacija „suvalgo“ daug pajamų, bet Europos centrinio banko sprendimai nieko „nesuvalgė“. Manau, kad atlyginimo kėlimas vis tiek skatins infliaciją, tai nelabai verta prašyti kelti atlyginimą“, – įsitikinęs jis.

Tuo tarpu, I. Ruginienė teigė norinti įpūsti drąsos darbuotojams. „Jei jiems jau ilgą laiką nebuvo keltas atlyginimas, dabar pats metas eiti ir reikalauti geresnių darbo sąlygų ir didesnio atlyginimo. Mes nevadiname atlyginimo augimu tą procentą, kuris neperžengė infliacijos, nes realus atlyginimas, kaip ir sakiau, pagal statistiką, iš tikrųjų mažėja ir tai nėra laukiamas rezultatas kiekvienam darbuotojui“, – aiškino ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kad

Lietuvoje didziausias nedarbas ES , dabar ekonomine situacija prasta , verslai kurie suristi su Baltarusija ir Rusija prastai , sulaikys produkcija ar negausi zaloiavu ir nuostoliai ka tau gali moket algu , baldu pramoneje , statybose mazina algas ir darbuotojus .

Beraščiaмs руdаrамs

Pasižiūrėkit, kokių nesąmonių į gaires prirašėt. Jau seniai laikas atleisti tuos aklus autistus ir straipsnių rašymą patikėti dirbtiniam intelektui. Ir tada nebūtų tokių "minties srautų"

Darbdaviai

greičiau pasikabins ant nuosavo kaklaraisčio nei pakels normaliai atlyginima Pasižiūrėkit uoste net premijas ar dovanas iš algos atskaičiuoja :D:D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS