Restoranų atstovai nenuleidžia rankų dėl šio dalyko Pereiti į pagrindinį turinį

Restoranų atstovai nenuleidžia rankų dėl šio dalyko

Restoranai kovą dėl pridėtinės vertės mokesčio lengvatos tęsė Seime. Parlamentarams bandė įrodyti, kad valdžia remiasi emocijomis, o ne skaičiais. Apie sunkumus įspėja ir pats verslas, ir Mokesčių inspekcija, ir Užimtumo tarnyba.

Restoranų atstovai nenuleidžia rankų dėl šio dalyko
Restoranų atstovai nenuleidžia rankų dėl šio dalyko / LNK stop kadrai

Vilniečiai pripažįsta: patiekalai pabrango, bet ar dėl to restoranuose ėmė valgyti rečiau – nebūtinai. Kol virtuvėje muša karštis įtikti kiekvienam valgančiajam, restoranų atstovai dirbo Seime. Bandė įtikinti parlamentarus sumažinti pridėtinės vertės mokestį.

„Jeigu mes nustojome vaikščioti į vieną ar kitą restoraną, tai ne PVM kaltas, turbūt blogai maitina“, – sakė Seimo narys (LSDP) Algirdas Sysas.

„Pas mus dabar viskas remiamasi emocijomis: noriu – nenoriu, pritarsiu – nepritarsiu“, – teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.

„Maitinimo įstaigose nuo 1 euro mokesčius sudaro 22 proc., o pelnas – 1 proc. Negali valstybė uždirbti 22 kartus daugiau negu verslas“, – pabrėžė „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis.

LNK stop kadras.

Verslininkai susirinko duomenis iš Mokesčių inspekcijos. 21 proc. tarifas vietoje 9 pernai į bankrotą nuvedė 60 maitinimo įmonių, o šiemet – 27.

„Aš netikiu, kad visos kavinės, restoranai paskelbs boikotą ir užsidarys. Taip nebus“, – sakė A. Sysas.

Tačiau perspėja ir Užimtumo tarnyba: netrukus šimtai padavėjų ir virtuvės šefų liks be darbo.

„Praėjusiais metais buvo 99 numatomi atleisti darbuotojai, o per šį ketvirtį turime dvigubai daugiau nei per praėjusius visus metus“, – nurodė Užimtumo tarnybos atstovė Brigita Blavaščiūnienė.

Dalis valdančiųjų ragina Mokesčių darbo grupę jau dabar imtis PVM lengvatos klausimo. Kitaip gali būti per vėlu – bedarbių pasipils ir Vilniuje, ir regionuose.

„Yra miestelių, kur tai pagrindinė vieta, kur susiburia žmonės, vyksta socialinis gyvenimas, tai reikia įvertinti“, – tikino Lietuvos verslo konfederacijos atstovas Emilis Ruželė.

„Tai labai svarbus sektorius regionams: dirba 47 tūkst. darbuotojų. Tai galėtų ne tik nušluoti darbo vietas, bet ir duotų neigiamą postūmį valstybės biudžeto surinkimui“, – šnekėjo Seimo narė (DS-VL) Jekaterina Rojaka.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Skaičiuojama, kad jei maitinimo sektoriuje sunkumai tęsis ir toliau, šiemet biudžetas neteks šimtų milijonų.

„Mūsų paskaičiavimais, apie 100 mln.“, – tvirtino E. Šiškauskienė.

„PVM lengvata kainuoja 100 mln.“, – sakė A. Sysas.

Restoranų atstovai teigia: jau ir kitos šalys suprato, kad panaikinti PVM lengvatą buvo klaida. Vokietija ir Airija grįžta prie sumažinto tarifo.

„Nenorime nieko ypatingesnio paprašyt, negu Europos vidurkis, kuris yra 12,3 proc. PVM“, – tvirtino E. Šiškauskienė.

„Mūsų kaštų struktūra – atlyginimai tapo vakarietiški. Norėtųsi, kad ir mokesčiai taptų vakarietiški“, – kalbėjo „Amber Food“ vadovas.

Restoranai ir kavinės tikina: sumažinus mokesčius, steigtųsi naujų įmonių, didėtų konkurencija. Tad patiekalai žmonėms pigtų.

Premjeras Gintautas Paluckas teigia – PVM lengvatai kitų metų biudžete nėra vietos. Bendrai maitinimo sektorius dar laikosi, bet situaciją stebės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Senelis

Savininkas, direktorius etatai kaunasi už tai kad ne prie puodu dirbt
2
0
Mastau

Regionuoze reztai veikia reišk gerai ten gyvena ar tik valdininkai eina i restus regjonuose?
0
0
na

PVM yra vartojimo mokestis, kurį moka ant kainos viršaus tik vartotojas. Kovido metu PVM sumažintas, kad sumažėtų vartotojo mokama suma, tačiau patys maitintojai prisipažino, kad tą skirtumą be jokios gėdos pasiglemžė maitintojai, kainos dėl to nei kiek nesumažėjo
2
0
Visi komentarai (4)