Rinkoje – baimės dėl mažėsiančių prekybininkų užsakymų | KaunoDiena.lt

RINKOJE – BAIMĖS DĖL MAŽĖSIANČIŲ PREKYBININKŲ UŽSAKYMŲ

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovei Rūtai Vainienei pareiškus, kad reikalavimas nuo rugsėjo 13-osios žmones aptarnauti tik su galimybių pasu gali paveikti visą prekybos grandinę, vieno didžiausių prekybos tinklų „Maxima“ atstovė patvirtino, kad jau ruošiamasi mažinti užsakymų.

„Matydami šiuo metu galimybių pasus turinčių žmonių skaičių ir žinodami savo pirkėjų skaičių, be abejonės, ruošiamės srautų mažėjimui ir užsakymų mažinimui. Žinoma, tikimės geriausio, bet ruošiamės blogiausiam“, – BNS teigė bendrovės Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Kai kurie maisto tiekėjai jau baiminasi, kad prekybininkų užsakymų gali mažėti.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius teigia matantis grėsmių, jog dėl parduotuvių ploto ribojimo gali persiskirstyti klientų srautai į kitus tinklus, o tai kai kuriuos prekybininkus verstų sumažinti užsakymų apimtis.

„Mūsų tiekimo specifika yra tokia, kad kiek pasako, tiek vežame. Ar daugiau, ar mažiau, mes sužinome savo tiekimo kiekius arba prieš parą, arba prieš dvi. Matome persiskirstymo grėsmes į kitus tinklus, kurie nėra lietuviški, juose lietuviškos produkcijos nėra tiek daug, kaip, pavyzdžiui, „Lidl“, čia yra problema“, – BNS sakė E. Mackevičius.

Neturintieji galimybių paso nuo rugsėjo 13 dienos galės apsipirkti tik nedidelėse – iki 1,5 tūkst. kv. metrų ploto parduotuvėse. Pavyzdžiui, „Norfos“ tinkle yra apie 110 iki 1,5 tūkst. kv. metrų ploto parduotuvių, „Iki“ – 216,  „Maximos“ – apie 175, „Lidl“ – 56.

„Jei tinklai nesusitvarkys, jeigu užtruks patikra, tai dauguma žmonių kad eilėje nestovėtų, nueis į kitą parduotuvę, kur eilių bent prie įėjimo nėra“, – teigė E. Mackevičius.

„Tokiu atveju galime pajusti, kad, pavyzdžiui, pirkėjo užsakymai bus mažesni, kad mūsų produkcijos pardavimai sumažės ir ta apimtimi, kiek bus įvežama iš kitų šalių arba kur jie prekiauja, kaip „Lidl“, importine produkcija“, – kalbėjo jis.

Pasak asociacijos vadovo, jei staiga sumažėtų užsakymų, dalį produkcijos tektų utilizuoti, o tai reikštų nuostolius.

„Bus reaguojama į bendrą situaciją, tai yra problema. Pavyzdžiui, pasakys, kad paimsim dešimt tonų, o pradės žmonės būriuotis, pardavimų nebus, tai pasakys – pasilik tas penkias tonas sau. Tada turėsime problemų, kur dėti šviežią mėsą“, – teigė E. Mackevičius.

Paukštininkystės asociacijos vadovas Vytautas Tėvelis taip pat teigė, jog gamintojai yra sunerimę, tačiau kol kas realių pokyčių nepatyrė.

Vienos didžiausių pieno perdirbimo grupių „Vilvi Group“ vadovas Gintaras Bertašius tikino, kad kol kas jokių signalų dėl pokyčių nėra.

R. Vainienė šią savaitę BNS teigė, jog naujos taisyklės gali paveikti visą tiekimo grandinę – prekybininkai, anot jos, jau mažina užsakymų apimtis.

„Kadangi lankytojų srautas persiskirstys, atitinkamai prekybininkai mažina užsakymų apimtis ir prognozuoja, kad ne pilna apimtimi persiskirstys į jų parduotuvę, o į kitas, ir persiskirstys importo naudai, o ne vietos naudai“, – teigė ji.

Nuo rugsėjo 13-osios didžioji dalis paslaugų galės būti teikiamos tik įgijusiems imunitetą po skiepų ar ligos, arba turintiems neigiamą PGR testą. Tokie žmonės elektroniniu ar fiziniu būdu gali gauti galimybių pasą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vaida

Gales maximos savininkas sasiskas ant paskiepytu triusiu vyniot

SUSIJUSIOS NAUJIENOS