S. Krėpšta: memorandumu dėl atlyginimų mažinimo stiprinamas socialinis dialogas | KaunoDiena.lt

S. KRĖPŠTA: MEMORANDUMU DĖL ATLYGINIMŲ MAŽINIMO STIPRINAMAS SOCIALINIS DIALOGAS

Pirmadienį pasirašytas memorandumas dėl verslo įsipareigojimo nemažinti atlyginimų, jei Seimas patvirtins prezidento Gitano Nausėdos ekonomikos skatinimo paketą, yra geras ženklas stiprinant socialinį dialogą šalyje, sako šalies vadovo patarėjas.

Anot Simono Krėpštos, memorandume išreiškiama parama prezidento pasiūlymams sumažinti gyventojų pajamų mokestį, padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį ir įsipareigojama visą naudą iš šių pasiūlymų atiduoti dirbantiesiems.

„Dvi labai didelės profesinės sąjungos memorandumą pasirašė, kaip ir šešios didžiausios darbdavių, tai tikrai yra geras ženklas stiprinant socialinį dialogą šalyje“, – Žinių radijui antradienį sakė S. Krėpšta.

Anot jo, praktika socialinį dialogą įprasminti geros valios memorandumais yra įprasta praktika gerovės šalyse.

„Gerovės šalyse, kaip Skandinavijoje ar kitose Vakarų šalyse, būtent socialinis dialogas tarp darbdavių ir darbuotojų yra labai stiprus ir tai labai prisideda prie didesnių atlyginimų ir bendros geresnės atmosferos darbo vietose“, – sakė S. Krėpšta.

„Socialinio dialogo ašis yra garbės žodis. Labai įprasta praktika socialinį dialogą gerovės šalyse įprasminti geros valios memorandumais, siekiais, kurie, matome, veikia“, – pridūrė jis.

Tačiau socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad toks susitarimas neatrodo tinkamas, nes darbdaviai ir taip teisiškai negali mažinti algų, reaguodami į mokesčio tarifo pokyčius.

„Iš tiesų kyla daug klausimų dėl šio memorandumo. Jei kalbame apie tai, kad darbdaviai nenuleistų atlyginimų, kai 5 proc. yra mažinamas GPM, tai teisiškai jie tokios teisės ir neturi. Čia iš esmės pinigai yra skiriami, kad dirbantieji turėtų daugiau lėšų išmokamų į jų sąskaitos ir kad tos lėšos ilgainiui pasiekt“, – LRT radijui antradienį sakė L. Kukuraitis.

Memorandumo dėl atlyginimų nemažinimo tikslingumu suabejojo ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija. Jos vadovė Inga Ruginienė atsisakė pasirašyti dokumentą, nes jame pasigedo realių darbdavių įsipareigojimų.

Memorandumą pasirašė asociacijos „Infobalt“, „Investors’ Forum“, Lietuvos darbdavių ir Lietuvos verslo konfederacijos, Pramonininkų konfederacija, Prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija ir profesinės sąjungos „Solidarumas“ bei „Sandrauga“.

Verslas įsipareigojimus nemažinti darbuotojų atlyginimų prisėmė, jei Seimas patvirtins prezidento siūlymus 5 punktais mažinti GPM ir 50 eurų didinti NPD.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS