S. Skvernelis: dėl Astravo elektros kol kas girdėti tik prielaidos | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS: DĖL ASTRAVO ELEKTROS KOL KAS GIRDĖTI TIK PRIELAIDOS

  • 2

Buvusio premjero Sauliaus Skvernelio kol kas neįtikina naujosios Vyriausybės atstovų teiginiai apie į Baltijos šalių rinką plūstančią Astravo atominės elektrinės (AE) elektrą. Vis dėlto, pasak jo, jeigu esama bent teorinės jos patekimo galimybės, būtina užkirsti tam kelią.

„Tiesiogiai tas patekimas yra neįmanomas, dabar mes turime kol kas prielaidas, to nepatvirtino ir Latvijos vyriausybė, Latvijos pusė, kad iš tikrųjų elektra galėjo patekti. Tai yra daugiau tokiais ekspertiniais išskaičiavimais ir prielaidomis grįsti teiginiai, kurie nėra patvirtinti faktiniais įrodymais“, – LRT Radijui sakė S. Skvernelis.

„Tačiau, matyt, jeigu yra tokia net ir teorinė galimybė, reikia daryti viską, kad jos nebūtų. Juo labiau, kad dabar yra visi įrankiai Vyriausybės ir valdančios daugumos, kuri šį klausimą labai aštriai kėlė ir kritikavo, ir darė įvairiausius žingsnius. Tai dabar tiesiog reikia paimti ir tą darbą padaryti“, – ragino jis.

Paklaustas, ar būdamas premjeras, jis turėjo duomenų apie galimą Astravo elektros patekimą į Baltijos šalių rinkas, S. Skvernelis sakė, jog buvo padaryta viskas užkirsti kelią tokiai prekybai.

„Tai buvo neįmanoma žinoti, buvo padaryti visi sprendimai, kad taip nebūtų ir gaila, kad nepavyko pasirašyti tos metodikos tarp trijų Baltijos valstybių – na, čia vėlgi daugiau buvo, matyt, su rinkimais ir VERT politikavimas labai aiškus, ir ką parodė po to Vyriausybės formavimas, kad jis buvo ne be pagrindo: vadovė (buvusi VERT pirmininkė Inga Žilienė – BNS) tapo energetikos viceministre“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Energetikos ministras Dainius Kreivys pradėjo pokalbius su Latvija, bandant įtikinti, kad per Rygos biržą Baltijos šalyse kartu su rusiška prekiaujama ir baltarusiška elektra. Jis tikisi su Latvijos ekonomikos ministru Janiu Vitembergu artimiausioje ateityje susitikti gyvai ir aptarti duomenis ir bendrus veiksmus.

Ministras anksčiau sakė, kad Lietuva už Astravo AE pagamintą elektrą jau sumokėjo apie 4 mln. eurų, o per metus ši suma sieks 120 mln. eurų, jei prekyba tarp Rusijos ir Latvijos toliau vyks tokia pat apimtimi.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ir elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ praėjusį trečiadienį paskelbė, jog per sausį, kai Astravo AE pradėjo bandomąją komercinę gamybą, Baltijos šalių prekyba elektra su Rusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, išaugo 3,5 karto.

VERT pirmininkas Renatas Pocius pabrėžė, kad Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta prekybos su trečiosiomis šalimis metodika neužtikrina Baltarusijoje pagamintos elektros nepatekimo į Baltijos šalis. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jo,jo

Durniu laivas

Nejuokinkit naktį juodu katinu

Ir, taip jau Lietuva nusivažiavo. Iš didelio rašto išėjo iš krašto. Su visais, tik ir sugeba pyktis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS