S. Skvernelis: registrų duomenys bus atverti žiniasklaidai – kito kelio nematau | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS: REGISTRŲ DUOMENYS BUS ATVERTI ŽINIASKLAIDAI – KITO KELIO NEMATAU

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad registrų duomenys bus atverti žiniasklaidai, o sprendimus tikimasi priimti kitą savaitę.

Pasak jo, trečiadienio pasitarime Ministrų kabinetas sprendimo nepriėmė, nes Susisiekimo ministerijos siūlymai buvo netinkamai parengti.

„Vakar pasitarime pateiktas projektas sulaukė daug kritikos, nes teisiškai nėra tvarkingas parengtas. Bet jis nėra palaidotas, duotas terminas per savaitę patobulinti sprendimą, ir kitą trečiadienį, jei bus rastas teisinis sprendimas, jis bus priimtas“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras pirmininkas.

Registrų centras rugsėjo 14 dieną žiniasklaidą netikėtai informavo, kad nutraukia daugelį metų galiojusią praktiką neatlygintinai teikti registrų informaciją pagal žurnalistų užklausas apie juridinius asmenis ir nekilnojamąjį turtą.

Šį sprendimą naujasis įmonės vadovas Saulius Urbanavičius priėmė netrukus po to, kai viešai paskelbė, jog kelios neįvardijamos bendrovės duomenis iš Registrų centro gaudavo išskirtinėmis sąlygomis. Dėl to vėliau pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nematau kito kelio, kaip priimti teisinius sprendimus teikti duomenis žiniasklaidai nemokamai.

„Registrų centro naujas vadovas peržiūrėjo daugybę sutarčių ir situacijų, kaip buvo teikiami duomenys. Greta situacijos, kuri buvo skambiai paviešinta, jie nustatė, kad buvo neatlygintinai teikiami duomenys be jokių susitarimų ir teisinio pagrindo žiniasklaidai“, – sakė S. Skvernelis.

„Jeigu kelis ar keliolika metų įstatymai buvo pažeidinėjami, ar Registrų centro vadovybė pamačiusi tą situaciją toliau turi toleruoti ir elgtis neteisėtai? Ji privalėjo elgtis teisėtai. Galbūt reikėjo įspėti ar kartu pasiūlyti laikiną sprendimą, bet nė vienas vadovas, kuris atsakingai vadovauja įmonei, neleis, kad būtų daromi neteisėti sprendimai“, – kalbėjo premjeras.

„Sprendimas turi būti toks, kad tai turi būti sureguliuota teisiškai. Nematau kito kelio, kaip priimti teisinius sprendimus teikti duomenis žiniasklaidai nemokamai“, – pridūrė jis.

Susisiekimo ministerija pasiūlė, kad žurnalistų teisė nemokamai gauti registrų duomenis būtų įtvirtinta Visuomenės informavimo įstatyme, o iki įstatymo įsigaliojimo Vyriausybė protokoliniu nutarimu pavestų Registrų centrui teikti duomenis numatant kompensavimo mechanizmą.

S. Skvernelio teigimu, abu šie projektai uždarame Vyriausybės pasitarime sulaukė daug pastabų.

„Buvo nemažai pastabų įstatymo projektui. O siūlymas, kad protokoliniu nutarimu Vyriausybė įpareigotų Registrų centrą pažeisti įstatymus tikrai neatlaiko jokios kritikos ir negalėjo būti priimtas“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Jis teigė tikįs, kad ministerijos pataisys įstatymo projektą ir ras sprendimą, kaip neatlygintinai duomenis teikti iki įstatymo įsigaliojimo.

„Ieškomi sprendimai ir duota savaitė, kad Teisingumo ir Susisiekimo ministerijos rastų laikiną sprendimą iki įstatymo įsigaliojimo. Mes kalbame apie visų duomenų atvėrimą neatlygintinai biudžetiniam sektoriui ir žiniasklaidai, bet tai turi būti daroma vadovaujantis įstatymu. Negalime net ir kilnių tikslų siekti veiksmais, kurie prieštarauja įstatymui“, – sakė S. Skvernelis.

Šiuo metu žiniasklaidai Registrų centro duomenys teikiami mokamai pagal bendrus įkainius. Kritikai teigia, kad ši tvarka varžo žiniasklaidos laisvę.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Jeigu tai bus padaryta tikėkimės viską išsamiai sužinosime kas yra kas.

Inz.dr.Jonas Pakutinskas

Teisingai.Visai pritariu gerb.Ministro Pirmininko S.Skvernelio isdestytoms mintims.Kiek supratau,tam pritaria ir naujas Registru centro generalinis direktorius S.Urbanavicius.Tiek metu buvo Registru centre padaryta kazkokia nesamone del duomenu naudojimo apribojimo.Zinoma,tvarka yra reikalinga.Duomenys turi savo verte.Juos reikia naudoti teisingai ir tvarkingai.Taciau duomenys turi buti atverti ir jais gali naudotis ziniasklaida.Per daug Registru centre buvo sovietinio palikimo bereikalingu principu,slaptumo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS