Šalnos gali sumažinti sodininkų derlių, tad gali kilti kainos | KaunoDiena.lt

ŠALNOS GALI SUMAŽINTI SODININKŲ DERLIŲ, TAD GALI KILTI KAINOS

  • 4

Pastarųjų naktų šalnos gali sumažinti sodininkų derlių. Neatmetama, kad dėl to gali kilti ir vaisių ar uogų kainos, pranešė LRT televizija.

Ūkininkų teigimu, šalnos, kurios fiksuotos visoje Lietuvoje, jau pakenkė vaismedžiams, braškėms ir kitiems augalams, labiausiai nukentėjo žydintys sodai. Šalnų poveikį sustiprino ir tai, kad dirvos sausos, o medžiai dar neatsigavę po pernykštės sausros.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas Darius Kviklys sako, kad daugelis sodininkų šiemet gali surinkti penktadalį ar dešimtadalį įprasto vaisių ar uogų derliaus.

„Lietuviškų vaisių ir uogų derlius bus ypatingai mažas. Tai yra krizinė situacija sodininkams. Jeigu jie surinks 10-20 proc. normalaus savo vidutinio derliaus, tai bus gerai, toks rezultatas matosi po šitų pirmųjų naktų, po didžiųjų šalnų“, – LRT sakė D. Kviklys.

LNK praneša, kad šalnos sunaikino vaismedžių derlių – nušalo beveik visų vasarinių obelų žiedai ir daugumos rudeninių bei žieminių.

Sugniuždyti sodininkai prognozuoja, kad šįmet savų obuolių Lietuvoje turėsime gal tik 1 procentą.

Anot sinoptikų, trečiadienio naktį oro temperatūra sieks nuo 0 iki 5 laipsnių šalčio, o dirvos paviršius vietomis gali atšalti iki 8 laipsnių šalčio.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Braškių augintojas

Mieli "juokų" komentatoriai, galvokit ir sakykit jūs ką norit. Kai jūsų pvz. namą gaisras nuneštų kurį tu puoselėjai ir ten sudėti visi tavo pinigai, pastangos, šeimos ateitis, pažiūrėčiau kaip jūs juokautumėt... Nes mes nevaldom gamtos, mes tik galim stebėt ir verkti kai derlių visą nusineša. Juokitės toliau, smagaus jum šaipymosi super agro specialistai, kurie viską išmano.

ai, koks skirtumas

graikiškos, lenkiškos, ispaniškos.... mes jau seniai pripratę prie atvežtinių pigių uogų ir vaisių.... savų vis tiek neiperkam.... o mūsų sodininkams vis negerai: tai šalnos, tai lietūs, tai sausra... atrodo taip lyg anksčiau nebuvo jokių orų permainų, nes visko buvo pakankamai ir kainavo nebrangiai. Taip kad jus svajokit, o mes lauksim pigių atvežtinių

T

Nekniskite proto dirbtinsi keliate kainas pasiteisinimus durnus pezate
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS