Sankcijos baltarusiškų prekių tranzitui – teorinės? | KaunoDiena.lt

SANKCIJOS BALTARUSIŠKŲ PREKIŲ TRANZITUI – TEORINĖS?

Neslūgsta į Baltarusiją nukreiptas politinis dėmesys ir dėl nelegalios migracijos, ir dėl kitų įvykių po prieš metus įvykusių kontroversiškų rinkimų. Politologai sako, kad režimą galima sužlugdyti nutraukus ekonominius santykius. Tačiau realybė bado akis – net tos baltarusiškos įmonės, kurioms taikomos sankcijos, geba per Lietuvą eksportuoti savo produkciją.

Lietuva apsieis

Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę pareiškė, kad Lietuva finansiškai yra visiškai pajėgi nutraukti baltarusiškų trąšų gabenimą per Klaipėdos uostą, tačiau tokiam sprendimui turėtų pritarti visos ES šalys. Tarp kitko, Baltarusijos trąšų gamintojos "Belaruskalij" produkciją per Lietuvą vežanti įmonė "Lietuvos geležinkeliai" dėl sankcijų netektų apie 20 mln. eurų metinių pajamų.

Sankcijas baltarusiškų trąšų eksportui ES įvedė birželio pabaigoje, tačiau realiai jos apima tik maždaug 20 proc. per Lietuvą keliaujančių trąšų ir galioja tik sutartims, sudarytoms po birželio 25-osios.

Tačiau redakcijos šaltiniai teigia, kad pastaruoju metu Lietuvoje buvo užstrigusi tūkstančių tonų Baltarusijos kompanijos "Grodno Azot" skystų trąšų siunta, nes savininkams taikomos tarptautinės sankcijos. Buvo informacijos, kad jas bandoma skubiai parduoti žemesne nei rinkos kaina. Ir lietuviams, ir užsieniečiams. Parduoti įmanoma, bet bėda dėl mokėjimo – ieško banko, kuris leistų apeiti sistemą, kad sankcijų prievaizdai nesuuostų. Ir visa tai vyksta JAV paskelbus apie žadamus ekonominius veiksmus prieš Baltarusiją.

Draudimai apeinami nuolat

Lietuvos trąšų gamintojų asociacijos prezidentas Arminas Kildišis "Kauno dienai" sakė, kad nelegaliai gabenamų baltarusiškų trąšų problema – ne šios dienos, įsisenėjusi.

"Kai kuriems Baltarusijos eksportuotojams negalimi banko atsiskaitymai, todėl jie nuolat gudrauja, kaip tai padaryti. Ir tai ne tik Gardino gamintojai. Jų šioje šalyje – gerokai daugiau, o ir Rusijoje trys keturios gamyklos yra pakliuvusios į juodąjį sąrašą", – pasakojo Lietuvos trąšų gamintojų asociacijos vadovas.

Pasak jo, sankcijos kaimynams gamintojams galioja jau dešimt metų. Tačiau visą tą laiką vyko prekyba per Lietuvą. Situacija tik dabar, po priverstinio lėktuvo nutupdymo Minske ir neteisėtų migrantų krizės metu, paaštrėjo.

"Visos įmonės, kurioms skirtos sankcijos, bando taikomus apribojimus apeiti, – kalbėjo A.Kildišis. – Kai kurios mūsų kompanijos irgi prisideda, nes pinigai daug ką reiškia. Stengiamasi parodyti, kad trąšos pirktos ne iš ignoruojamo gamintojo. Pavyzdžiui, vietoj "Grodno azoto" įkuriamas "Minsko azotas". Arba, kai, atvežus nelegaliais būdais, mažinama jų kaina. Esant konkrečios sudėties produkcijos draudimams, gamintojai ją keičia. Tarkime, uždrausta salietra, o į ją įdeda šiek tiek fosforo. Nuolat galvojama, kaip išeiti už draudimo ribų. Yra daug būdų parodyti, kad produkcijos kilmė kita. Dar kita kalba apie pinigų pervedimą lengvatinio apmokestinimo bendrovėms. Jei tos įmonės sąžiningai dirbtų, niekas jų ir neįtrauktų į juodąjį sąrašą."

Anot A.Kildišio, finansinė žala Lietuvai tokia, kad, neatgabenus baltarusiškų trąšų, neuždirba eksporto tarpininkai, krovos kompanijos. Nėra pavojaus, kad lietuviškos produkcijai būtų pakenkta.

"Trąšų gamyba dabar yra labai pelninga. Kainos pasiekusios istorines aukštumas, – sakė jis. – Baltarusijos gamintojai mūsų pramonei nepakenkia, nes Lietuvos verslas savo produkciją išveža į užsienį. Tačiau taisyklės yra taisyklės. Jei jas pažeidžia gamintojai, nesąžininga veikla nereikėtų užsiimti."

Ar galėtume uždrausti?

Ne vienas politikos apžvalgininkas kaltina Lietuvos vadovus nepaskelbus visiško embargo Baltarusijos krovinių tranzitui, nes tai pagrindinis A.Lukašenkos režimo pajamų šaltinis. Ar galime imtis sankcijų savarankiškai, nepasitarę su ES ir pasaulio organizacijomis?

"ES ruošia naują sankcijų paketą Baltarusijai, nes Lietuva vienašališkai negali priimti kai kurių sprendimų. Pavyzdžiui, dėl trąšų, kurios yra pagrindinė Baltarusijos eksporto prekė, kurią perka ne tik kaimynė Lenkija, bet ir Jungtinės Valstijos", – "Kauno dienai" aiškino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys (praeitą kadenciją jam vadovavęs) Vytautas Bakas.

"Taip, trąšų eksportas maitina A.Lukašenkos režimą. ES parengs sankcijų paketą, apribos šią sritį, – kalbėjo jis. – Tačiau man didesnį nerimą kelią tai, ką galime padaryti patys. Neskiriame didesnio dėmesio stabdyti cigarečių ir kitų akcizinių prekių kontrabandai, iš kurios gaunamų pajamų tiesiogiai finansuojama A.Lukašenkos aplinka. Klausimas mūsų Vidaus reikalų ministerijai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai: kas padaryta, kad taptume nepatrauklia nelegalių prekių gabenimo šalimi? Kad šešėlinio pasaulio veikėjai, žinodami, jog nusikalstamu būdu įgytas turtas konfiskuojamas, vengtų mūsų šalies.

Pavyzdžiui, sustabdžius trąšų eksportą, stoja visa šio sektoriaus veikla, be darbo lieka visi jame dirbantys žmonės. Tačiau, kalbant tik apie cigarečių kontrabandą, kuri skirta juodajai rinkai, čia pelną gauna labai nedidelė su nusikalstamu pasauliu susijusių asmenų. Lietuva tikrai galėtų vienašališkai užkirsti kelią nelegaliems rūkalams gabenti. Ir tam mes turime priemonių. Labai rimtų."

Kiaura siena

Sankcijos taikomos ne pirmus metus, o gamintojų produkcija vis tiek nuolat pakliūva. Kaip taip įmanoma daryti mūsų panosėje?

"Konkrečiai visam trąšų sektoriui sankcijų nėra, tik atskiriems gamintojams dėl jų akcininkų. Tačiau tarptautiniai žurnalistų tyrimai atskleidė, kad tiek Baltarusija, tiek Rusija sugalvojo nustatytų apribojimų sėkmingas apėjimo schemas. Naudojamasi fiktyviais tranzito maršrutais, klastojama prekių kilmė. Sukurta visa sankcijų išvengimo inžinerija. Kreipiausi į Vidaus reikalų ministeriją, kad būtų pradėti ikiteisminiai tyrimai, nes į tokią paviešintą informaciją būtina reaguoti. Nekreipiant dėmesio, pati Lietuva tampa tarptautinių sankcijų mechanizmo pažeidėja. Klausimas toks – kokį mes turime atsaką? Ir ar jį apskritai turime? Gavau atsakymą, kad vis dėlto teisėsauga tyrimus pradėjo", – teigė V.Bakas.

"Naujas ES sankcijų paketas ruošiamas, – aiškino Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius. – Ir tai nelieka be dėmesio. Net A.Lukašenka paskelbė, kad pasirengęs paskelbti apie savo atsistatydinimą, nors tuo netikiu. Tai kažkoks manevrinis žingsnis. Nesame prieš Baltarusiją, tik prieš esamą diktatūrą, nuo kurios kenčia žmonės.

Žinoma, mes, priėmę sprendimą dėl sustabdyto tranzito, patirtume nemažai nuostolių. Tačiau dauguma Baltarusijos prekių keliautų į Vakarus per Rusiją. Jei, tarkime, trąšos būtų apskritai uždraustos, visos ES šalys atsisakytų pirkti, poveikis būtų."

Jei, tarkime, trąšos būtų apskritai uždraustos, visos ES šalys atsisakytų pirkti, poveikis būtų.

Parlamentaras K.Starkevičius "Kauno dieną" tikino, kad šiuo metu yra trys pasaulinės kalio trąšų tiekėjos – Rusija, Baltarusija, Kanada. Daugiau niekur didelių kasyklų nėra, tad ištekliai riboti.

"Pasauliui vienos iš tiekėjų atsisakyti sunku. Kalis reikalingas, todėl išeina uždaras ratas, – įsitikinęs K.Starkevičius. – Mūsų teisėsaugos tarnybos turėtų kontroliuoti, kad ES sankcijų sąraše atsidūrusios įmonės neužsiimtų nelegalia veikla. Jei prieš sankcijų paskelbimą buvo sudarytos prekybos sutartys dėl prekių konkrečių kiekių, jos galioja. Kaip dėl kalio trašų ir pan."

A.Lukašenka mato išeičių

JAV pirmadienį paskelbė naujų sankcijų Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui, kaltinamam brutaliu susidorojimu su oponentais. Jomis nusitaikyta į įvairius Baltarusijos ekonomikos sektorius, ypač trąšų. Nurodoma, kad į sąrašą pakliuvo 23 fiziniai ir 21 juridinis asmuo. Jame atsidūrė Baltarusijos kalio trąšų gamintoja "Belaruskalij", kuri yra viena didžiausių šios produkcijos gamintojų pasaulyje ir laikoma svarbiu Minsko režimo pajamų šaltiniu.

JAV sankcijos uždraudžia bet kokius sandorius, susijusius su "Belaruskalij" ar jos kontroliuojamomis įmonėmis. Sankcijos įsigalios gruodžio 8 d. JAV suteikė 120 dienų, per kurias leidžiama nutraukti ir pabaigti sandorius, susijusius su "Belaruskalij" ar bet kokiu kitu subjektu, kurį tiesiogiai ar netiesiogiai kontroliuoja ši įmonė (turi bent 50 proc. dalį). JAV Iždo departamento pranešime rašoma, kad sprendimas priimtas suderinus su transatlantiniais partneriais.

O štai Baltarusijos autoritarinis prezidentas A.Lukašenka pareiškė esąs pasiruošęs kalio trąšų eksportą nukreipti per Rusijos uostus, pirmiausia – Murmanską. Tačiau jos vis dar keliauja per Lietuvą.

"Belaruskalij" yra viena didžiausių pasaulyje kalio trąšų gamintoja ir pagrindinis Baltarusijos pajamų ir užsienio valiutų šaltinis. JAV Iždo departamento Užsienio turto kontrolės biuras (OFAC) sankcijas "Belaruskalij" pirmadienį pritaikė dėl prieš metus surengtų suklastotų Baltarusijos prezidento rinkimų. Išplėstos sankcijos apima 23 asmenis ir 21 įmonę. Į sankcijų sąrašą įtraukti asmenys, kurie organizavo ar prisidėjo prie žiauraus susidorojimo su taikiais protestuotojais, yra susiję su gegužės 23 d. įvykusiu "Ryanair" incidentu, kurie pelnosi ir palaiko Baltarusijos režimą skurdindami šalies gyventojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

špalas

nu tai bl uždarykit geležinkelio begius remontui

Kaliu tai nesibaigs

Tai tikrai

Anonimas

Jlaustukininkai jei nezinot nerasykit
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS