Per savaitę elektra Lietuvoje brango 32 proc., dujų kaina augo 7 proc. | KaunoDiena.lt

PER SAVAITĘ ELEKTRA LIETUVOJE BRANGO 32 PROC., DUJŲ KAINA AUGO 7 PROC.

  • 5

Vidutinė elektros kaina Lietuvoje per savaitę padidėjo 32,4 proc., gamtinės dujos Nyderlandų TTF prekybos taške pabrango 7 proc., penktadienį pranešė Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

Lietuvoje kovo 31 – balandžio 6 dienomis elektros megavatvalandė (MWh) vidutiniškai kainavo 89 eurus, kai prieš savaitę kaina siekė 67 eurus. Pasak LEA, kainų augimą lėmė toliau mažėjusi gamyba Lietuvoje: per savaitę ji mažėjo 11 proc., iki 88,8 gigavatvalandžių (GWh) arba 38 proc. visos reikalingos elektros energijos.

Vėjo elektrinėse gamyba, palyginti su ankstesne savaite, mažėjo 17,2 proc., saulės – 21,2 proc.

Latvijoje ir Estijoje elektra per savaitę brango 36,7 proc. – iki 88 eurų už MWh, Švedijos ketvirtoje kainų zonoje, iš kurios „NordBalt“ jungtimi elektra tiekiama į Lietuvą, elektros kaina padidėjo 33 proc. iki 89 eurų, Suomijoje – 46 proc. iki 81 euro.

Vokietijoje elektros kaina kovo 31 – balandžio 6 dienomis didėjo 35,2 proc., iki 105 eurų, o Lenkijoje fiksuotas mažiausias brangimas – 13,7 proc., nepaisant to, šioje šalyje elektros kaina išlieka aukščiausia regione – 123 eurai už MWh.

Dujų kainos Nyderlandų TTF prekybos taške per savaitę padidėjo 7 proc. iki 47,3 eurų už MWh.

Europos Sąjungos (ES) dujų saugyklų užpildymas išliko 55,6 proc.

Latvijoje esančios Inčukalno dujų saugyklos užpildymas per savaitę mažėjo 0,5 proc. iki 33,5 proc. ir yra rekordiškai aukštas.

LEA prognozuoja, kad šildymo sezonui artėjant į pabaigą dujų kiekis saugyklos ženkliai nesikeis, greitai prasidės jų pildymo periodas.

Dujų importas per Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, palyginti su ankstesne savaite, mažėjo 13,8 proc. iki 645 GWh. Į Latviją ir Lenkiją keliavo 48 proc. arba 308,64 GWh per terminalą importuotų dujų.

Lietuvoje dujų suvartojimas per savaitę didėjo 22,4 proc. iki 346 GWh – tam įtakos turėjo atvėsę orai, Vilniaus šilumos tinklų sprendimas mažasierį mazutą pakeisti gamtinėmis dujomis.

Bendras dujų srautas į Latviją per savaitę mažėjo 25,8 proc. iki 257,5 GWh, į Lenkiją – 52 proc., iki 51,14 GWh. 

Biokuro kainos šią savaitę dėl atvėsusių orų ir padidėjusios paklausos augo 3 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ALGIRDAS.

Dujų kaina RINKOJE KRITO , O ČIA AUGO , NESUPRANTU Lietuvos buržujų , neturi saiko --TIK ŠAUDYTI .

Reikia

arba gaivint komunistu partija arba jungtis prie Lenkijos:D))

Ei ei, kas mus, paprastus piliečius turi ginti?!

Pasaulyje viskas nupigo, tik pas mus užgrobtoje atvirų sukčių energetikoje, brangsta. Kaip išgyventi kai ir taip atiduodi viską ką uždirbi? Kai šeima taupo taip kad jau peržengia visas ribas? Niekam nerūpi..Kam man tokia vyriausybė kuri žiūri tik savo partijos ar Ukrainos gerovės? Aš ne tam ją rinkau, aš ne to iš jos tikėjausi. Kodėl prieš rinkimus visi kandidatai puikiai žino ko nori rinkėjai, žada vykdyt tuos norus o kai ateina į valdžią tai dirba visiškai kitaip atkišdami špygą tiems kurie ją išrinko? Kodėl niekas jų nebaudžia už atvirą valstybinę apgavystę, sakyčiau - tiesiog cinišką nusikaltimą Tautai?Niekšybę, kuri atvirai ir nepaisant nieko vykdoma nesivaržant? Čia nei Konstitucija, nei Prokuratūra, nei Krašto apsaugos departamentas negali nieko padaryti? Važiuosim mes iš čia..jau neįmanoma
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS