SEB mažina kitų metų Lietuvos BVP augimo prognozę iki 1,8 proc. | KaunoDiena.lt

SEB MAŽINA KITŲ METŲ LIETUVOS BVP AUGIMO PROGNOZĘ IKI 1,8 PROC.

SEB bankas nekeičia šių metų Lietuvos ekonomikos prognozės – bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų trauktis 0,2 proc., tačiau kitų metų augimo prognozę bankas mažina 0,9 procentinio punkto iki 1,8 procento. 

„Sumažinome kitų metų prognozę pakankamai stipriai – vienu procentiniu punktu (...) Nerimas yra, kad kai susitiksime lapkritį, didesnė tikimybė, veikiausiai dar teks mažinti“, – naujausios banko makroekonomikos apžvalgos pristatyme antradienį sakė ekonomistas Tadas Povilauskas.

Jo teigimu, mažesnį nei tikėtasi ekonomikos augimą 2024 metais iš dalies gali lemti mažesni nei šiemet įmonių pelnai.

„Kodėl aš manau, kad kiti metai bus sudėtingesni – nes tas pats pyragas BVP, kurį mes dalinsimės, jis augs gerokai lėčiau  (...) Įmonių pelnai, vertinant eurais, jie bus mažesni kitais metais daugelyje verslų, čia yra ta blogoji dalis“, – sakė ekonomistas.

Tačiau, T. Povilausko teigimu, BVP augimą 2024 metais skatins mažėjanti infliacija ir dėl jos augančios realios gyventojų pajamos.

Jau trečią ketvirtį tiek darbo užmokestis, tiek pensijos tiek kitos pajamos – jų augimas jau viršija infliaciją. Tik klausimas, ar realiosios pajamos persivers į realų vartojimą.

 

„Infliacija yra pakankamai sparčiai mažėjanti, kas reiškia, kad realiosios pajamos pradeda augti. Jau trečią ketvirtį tiek darbo užmokestis, tiek pensijos tiek kitos pajamos – jų augimas jau viršija infliaciją. Tik klausimas, ar realiosios pajamos persivers į realų vartojimą“, – kalbėjo T. Povilauskas.

Bankas tikisi, kad kitais metais  vidutinė metinė infliacija sieks 2,8 proc., o šiemet – 9 procentus.

Vidutinio darbo užmokesčio augimas, anot SEB, šiemet turėtų siekti 11,5 proc., 2024 metais – 8,2 proc. Nedarbas šiais metais didės nuo 5,9 proc. iki 7 proc., o kitąmet paaugs dar iki 7,1 procento.

Anot SEB, ekonomikos skatinimą kitais metais gali lemti ir Vyriausybės politika: bus stengiamasi negriežtinti fiskalinės politikos ir dėl to planuojamo 2024 metų biudžeto deficitas sieks bent 2 procentus.

„Vis tiek kitais metais bus ir Seimo rinkimai, prezidento rinkimai, vėlgi – yra natūralus poreikis skatinti ekonomiką, nes ji du metus auga lėčiau nei potencialusis BVP, tai tam tikras skatinimas turi būti. Kita vertus, tai turi būti daroma pernelyg neskatinant infliacijos“, – teigė T. Povilauskas.

Šių metų BVP prognozės bankas nekeičia, ji turėtų trauktis 0,2 procento.

„Ketvirtiniai augimai vargu ar bus kažkuo teigiami, bus šiek tiek neigiami (...) Šių metų prognozės nekeičiame – minus 0,2 procento nuosmukis“, – teigė T. Povilauskas.

Sausį SEB prognozavo, kad šiemet BVP augs 0,1 proc., gegužę prognozė pakoreguota iki minus 0,2 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS