Seimas lipa ant to paties grėblio: gamintojams siūlo pirmumo teise įsigyti medieną | KaunoDiena.lt

SEIMAS LIPA ANT TO PATIES GRĖBLIO: GAMINTOJAMS SIŪLO PIRMUMO TEISE ĮSIGYTI MEDIENĄ

Seimui siūloma priimti Miškų įstatymo pataisą, kuri numatytų prioritetinį žaliavinės medienos pardavimą asmenims, kurie šalyje gamina produkciją iš medienos ar apdirba medieną.

Pagal projektą, „per elektroninę medienos pardavimo sistemą parduodamą žaliavinę medieną pirmiausia gali įsigyti šią medieną šalyje apdirbantys, perdirbantys, taip pat iš jos biokurą gaminantys ar perdirbantys fiziniai ir juridiniai asmenys, kurių sąrašus sudaro, kas pusmetį atnaujina ir VĮ Valstybinei miškų urėdijai pateikia Ūkio ministerija ar jos įgaliota institucija”.

Tai siūlančią Miškų įstatymo pataisą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis ir „valstiečiams“ atstovaujantis parlamentaras ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

„Privalome spręsti su miško kirtimu ir medienos apdirbimu kylančias problemas, užtikrindami saugiklius Lietuvoje medieną įsigyjančioms ir apdirbančioms įmonėms. Priėmus mūsų įregistruotą įstatymo pataisą, miškų kirtimas būtų reguliuojamas tinkamai, bet tuo pačiu prioritetas parduodant žaliavinę medieną būtų skiriamas asmenims, kurie Lietuvoje gamina produkciją iš medienos. Šis žingsnis užtikrintų Lietuvos ekonominius ir socialinius interesus“, – sako A. Palionis.

Anot parlamentaro, akivaizdu, kad mūsų šalies medienos pramonė sukuria didesnės pridėtinės vertės produktus negu medienos žaliavos eksportas, todėl privalome skatinti apdirbamąją pramonę.

„Turime suvokti, kad medienos pramonė valstybei kuria gerokai didesnę naudą, tiek sumokėdama mokesčių į biudžetą, tiek sukurdama daugiau darbo vietų negu žemą pridėtinę vertę sukurianti medienos eksporto veikla. Šiame sektoriuje mūsų šalyje dirba per 1000 įmonių. Žaliavinės medienos eksporto veiklą vykdančios įmonės negali pasiekti tokių ekonominių rodiklių, nes jų veikla apsiriboja importo-eksporto operacijų atlikimu, o tam reikia tik minimalaus darbuotojų skaičiaus. Manau, kad savo pataisa mes skatiname Lietuvos medienos pramonę, tai prisidės tiesiogiai prie esamų darbo vietų išlaikymo bei naujų darbo vietų kūrimo miškų ir medienos sektoriuje“, – aiškina Seimo narys A. Palionis.

Jis pastebi, kad siūlomas prioritetinis medienos pramonės aprūpinimas žaliava taip pat atitinka ir socialinius probleminių kaimo vietovių gyventojų interesus.

Projekto autoriai sako, kad Lietuvos medienos pramonės aprūpinimas žaliavine mediena prioriteto tvarka siūlytinas ir atsižvelgiant į kaimyninėse valstybėse numatytus ribojimus Lietuvos perdirbėjams įsigyti reikiamą žaliavinę medieną. Parlamentarų duomenimis, šiuo metu medienos pardavimo tvarka regione (Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Švedijoje, Rusijoje ir Baltarusijoje) smarkiai riboja galimybes medienos perdirbėjams įsigyti pakankamai žaliavinės medienos už konkurencingą kainą.

Siūloma, kad įstatymo pataisa įsigaliotų 2019 m. sausio 1 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kai vis Lietuvos mediena baigia isvezti Latvijos imones, pagaliau susiprotejo si kalusima spresti is esmes. Lietuvos medienos gaminiu gamntojams tokios pataisos reikalingos kaip oras ir vanduo , ir kuo skubiau. Jau keli metai is eiles del keliu centu ar euru visa pusi ir egle issiveza 3 Latvijos imones...

...

JEI jau Amerikei reikia šūkio 'Amerik1a pirmiausia', tai Lietuvai jis DAR labiau svarbus!

Giedrius

Šaunuoliai,seniai reikėjo tokio įstatymo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS