Seimas neapsisprendė dėl vairuotojo pažymėjimo tapatybei nustatyti | KaunoDiena.lt

SEIMAS NEAPSISPRENDĖ DĖL VAIRUOTOJO PAŽYMĖJIMO TAPATYBEI NUSTATYTI

Seimas kol kas nepripažino vairuotojo pažymėjimo tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti. Nutarta laukti antikorupcinio vertinimo.

Seimas ketvirtadienį, kaip buvo planavęs, nebalsavo dėl pataisų, kurios leistų netrukus bet kurioje Europos Sąjungos (ES) šalyje išduotą vairuotojo pažymėjimą naudoti asmens tapatybei nustatyti.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė Seimą informavo, kad ketvirtadienį ryte  „valstiečių“ frakcija kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) su prašymu atlikti pataisų antikorupcinį vertinimą.

„Valstiečiai“ STT tymo prašo, nes viešojoje erdvėje suabejota dėl įstatymo projekto skaidrumo. 

Pasak jos, pataisos yra labai svarbus ir reikšmingas klausimas ir vertas labai išsamaus ir detalaus svarstymo ir analizės.

„Dėl šitos priežasties, kaip yra susiformavusi Seimo tradicija, mes paprastai laukiame antikorupcinio vertinimo, jį svarstome ir vėliau priimame sprendimus“, – kalbėjo parlamentarė. 

Tuo metu liberalas Eugenijus Gentvilas teigė, kad frakcijos kreipimasis į STT negali stabdyti pataisų priėmimo. 

„Viena frakcija kreipėsi į STT. Ji turi teisę, bet tai nėra Seimo kreipimasis. Tai ne pagrindas nesvarstymui ir neturėtų stabdyti Seimo darbo“, – teigė S. Gentvilas. 

Tada „valstiečių“ atstovas Valius Ąžuolas pasiūlė pačiam Seimui kreiptis į STT. Parlamentarai tam pritarė: už balsavo 40 Seimo narių, prieš – 10, o susilaikė 11.  

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pakeitimai įtraukti į  ketvirtadienio plenarinio posėdžio darbotvarkę, reikalaujant 47 Seimo nariams.

Tokį prašymą savo parašais parėmė parlamentarai, priklausantys opozicinėms konservatorių, liberalų ir socialdemokratų frakcijoms, o taip pat po kelis „tvarkiečius“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės atstovus. „Valstiečių“ ir socialdarbiečių tarp pasirašiusiųjų nėra.

Nerimstant diskusijoms dėl Didžiosios Britanijos finansų startuolio „Revolut“ bei bankų pinigų plovimo skandalų, vairuotojo pažymėjimo naudojimui tapatybe nustatyti vis labiau priešinasi dalis Seimo narių, įskaitant parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką „valstietį“ Stasį Jakeliūną.

Vairuotojo pažymėjimo tinkamumo asmens tapatybei  šalininkai sako, kad teisių prilyginimas dokumentui, kuris leistų nustatyti tapatybę, o taip pat bankuose atsidaryti sąskaitą, paskatins investicijas į Lietuvą.

Vairuotojo pažymėjimų naudojimui šiam tikslui priešinasi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, tuo metu Finansų bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, taip pat Lietuvos bankas tokiam siūlymui pritaria.

Vairuotojo pažymėjimas tinkamas asmens tapatybei nustatyti ir sąskaitą banke atsidaryti Didžiojoje Britanijoje, Estijoje, Danijoje, Islandijoje, Švedijoje, Čekijoje, Maltoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS