Seimas patvirtino 2024 metų PSDF ir „Sodros“ biudžetus | KaunoDiena.lt

SEIMAS PATVIRTINO 2024 METŲ PSDF IR „SODROS“ BIUDŽETUS

Seimas antradienį patvirtino subalansuotą 2024 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) ir „Sodros“ biudžetus.

Už balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 24, o 35 susilaikė.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas įsitikinęs, kad „progresas didinant PSFD biudžetą yra didžiulis“.

„(Biudžeto – BNS) augimas sudarys galimybę ženkliai pagerinti situaciją sveikatos sektoriuje“, – Seimo posėdyje teigė jis. 

Jis pripažino, kad planuojamas PSDF rezervas yra per didelis.

„Yra problemų dėl rezervų formavimo, bet (...) yra labai geras pavyzdys, kada tokioje įtemptoje geopolitinėje situacijoje, kai įveikėme pandemiją, Vyriausybė nesiūlo švaistyti rezervo, nežiūrint į galimą valdžių pasikeitimą“, – teigė jis.

Kalba tiek pacientų organizacijos, tiek vaistų gamintojai apie tai, kad vaistams yra nepakankamai skiriama pinigų.

 

Konservatorius Linas Slušnys pastebėjo, kad PSDF biudžete yra daug prevencinių programų, bet ne visos lėšos yra panaudojamos.

„Praeitoje kadencijoje turėjote visas galimybes atskirti visą prevenciją nuo Ligonių kasų, bet per ketverius metus nepadaryta nė vieno žingsnio link to atskyrimo“, –  sakė jis.

Tuo metu „valstietis“ Aurelijus Veryga kalbėjo, kad neatsižvelgia į poreikius dėl grėsmių.

„Šitas biudžetas niekaip neatsižvelgia į naujas grėsmes, kurios iškyla. Įvairios geopolitinės grėsmės, tai yra poreikiai pasirengti tam tikroms grėsmėms. Šitame biudžete apie tai nieko nėra numatyta“, – sakė jis.

A. Veryga įsitikinęs, kad PSDF biudžete vaistams nepakankamai skiriama lėšų: „Kalba tiek pacientų organizacijos, tiek vaistų gamintojai apie tai, kad vaistams yra nepakankamai skiriama pinigų“.

PSDF įplaukos ir išlaidos turėtų siekti po 3,461 mlrd. eurų, arba 13,5 proc. daugiau nei suplanuota šiemet. Planuojamas PSDF rezervas 2024 metų pradžioje – 637,4 mln. eurų, tiek pat jis turėtų siekti ir metų pabaigoje.

Per projekto svarstymus Seimo komitetuose parlamentarai labiausiai ginčijosi dėl rezervo dydžio.

Audito komitetas siūlė projektą patobulinti didesnį dėmesį skiriant rezervui ir jo paskirstymui. Tuo metu Sveikatos reikalų komitetas projektui pritarė ir Vyriausybei bei Sveikatos apsaugos ministerijai pasiūlė įvertinti galimybę nustatyti maksimalų PSDF biudžeto rezervo dydį ir pateikti pasiūlymus dėl lubų įteisinimo.

Atsižvelgiant į tai, kad kai kurioms opiausioms sveikatos priežiūros sritims skiriamo finansavimo nepakanka, komitetas taip pat pasiūlė sudaryti galimybes dalį PSDF biudžeto rezervo lėšų panaudoti asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo gerinimui, asmens sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimui, sveikatos priežiūros specialistų darbo užmokesčio didinimui ar kitoms svarbiausioms problemoms spręsti. 

Patvirtino ir 2024 metų „Sodros“ biudžetą

Už balsavo 72 , prieš buvo septyni, o susilaikė 52 Seimo nariai.  

Pensijos augs, planuojama, keturis kartus labiau, negu planuojama infliacija.

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad pensijos kitais metais augs keturis kartus sparčiau nei infliacija. 

„Pensijos augs, planuojama, keturis kartus labiau, negu planuojama infliacija“, – Seimo posėdyje antradienį sakė ministrė.

Prognozuojama, kad kitais metais vidutinė senatvės pensija turintiems būtinąjį darbo stažą bus 644 eurų, arba apie 70 eurų daugiau nei šiemet.

M. Navickienės teigimu, apie 70 eurų augimas tiems pensininkams, kurie turi sukaupę būtinąjį stažą, yra signalas, kad nuosekliai didėja pensininkų pajamos.

Tuo metu demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Laima Nagienė piktinosi, kad „Sodros“ rezervas kitų metų pabaigoje bus didelis ir viršys 3 mlrd. eurų, o individualioji pensijų dalis nedidinama.

„Bent kiek nors dar padidinti individualiąją dalį, kad pensininkai ženkliai galėtų pajausti, kad tai yra padidėjimas. Įvertinus visą infliaciją, mes žinome, kad tai yra mažiausias padidinimas per praėjusį laikotarpį“, – prieš balsavimą sakė ji. 

„Sodros“ rezervas šių metų pabaigoje sieks 2,536 mlrd. eurų, o 2024 metų pabaigoje – apie 3,076 mlrd. eurų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS