Seimas toliau svarstys pataisas dėl SND akcizo, priėmimas – ketvirtadienį | KaunoDiena.lt

SEIMAS TOLIAU SVARSTYS PATAISAS DĖL SND AKCIZO, PRIĖMIMAS – KETVIRTADIENĮ

Seimas pirmadienį po pateikimo priėmė svarstyti Akcizų įstatymo pataisas dėl suskystintų naftos dujų (SND) akcizo sumažinimo nuo 304 iki 41 euro už toną.

Už balsavo 113 Seimo narių, prieš nebuvo, o vienas susilaikė.

Antradienį pataisas svarstys Biudžeto ir finansų komitetas, trečiadienį jos grįš į Seimo posėdį, o ketvirtadienį numatoma jas priimti.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybė siūlo 2025 metais pusę metų kompensuoti jo padidėjimą. Anot jos, vartotojams, kurie sausį-vasarį mokėjo padidintą SND akcizą, jis būtų kompensuojamas 2025-aisiais pusei metų atidedant anglies dioksido dedamąją – ji 2025 metais sieks 30,6 euro už toną, o vėliau kasmet dvigubės, kol 2030 metais pasieks 183,6 euro.

„Tam, kad būtų kompensuojamas akcizo padidėjimas sausio ir vasario mėnesiais. Tai geras kompromisas“, – tvirtino I. Šimonytė.

Premjerė pripažino, kad pernai pavasarį patvirtinti kai kurių žaliųjų kuro akcizų tarifai nebuvo „proporcingiausias sprendimas“: „Šuolis nuo nulinio tarifo iki 300 eurų už toną turbūt nėra pats racionaliausias, kokį galima buvo padaryti“.    

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, dedama daug pastangų, kad kuo mažiau žmonių ir verslo naudotų SND.

„Šiuo metu yra parama paskelbta dujų balionų pasikeitimui – kiekvienas, kuris turi dujų balioną maisto gaminimui, gali gauti 740 eurų. Taip pat paskelbta parama grūdų džiovinimo įrangos pakeitimui į biodujas – tam skirta 2 mln. eurų, o netrukus bus paskelbta parama žemės ūkio technikai pakeisti iš iškastinio kuro į biodujas arba metaną, arba dar kitas neiškastinio kuro priemones“, – Seime aiškino ministras.

Tuo metu demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ frakcijos narė Laima Nagienė priekaištavo, kad gyventojams dujų balionus pakeisti elektrinėmis viryklėmis brangiai kainuoja.

„Kas kompensuos tiems gyventojams pakeitimą?“ –  klausė ji.

Premjerė parlamentarams pateikė dvi Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis Vyriausybė siūlo buitiniams vartotojams namų šildymui, taip pat dujų balionams bei verslui sumažinti SND akcizą nuo 304,1 euro iki 41 euro už toną. 

Be to, pakeitimais siūloma atšaukti ribojimus dėl lengvatinio dyzelino – 60 eurų už 1 tūkst. litrų akcizą siūloma vėl taikyti  žemės ūkio bendrovėms ir ūkininkams sunkvežimiuose ir kitose transporto priemonėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

biudzetas

tuscias ,tai ir saudo i kojas,ji papildo tik pvm ir akcizas visa kita privatu ,kodel ?

velnias

visi ukininkai grudu biznieriai su parade savo nauja tehnika,tv parode uzsienio ukininkus tsi jiems ner ko lygiuotis i LT grudu biznierius ,,matyt l.gerai gyvena ir dar geriau nori gyvent .

politologas mėgėjas

Nesuprantu aš tų konservatorių. Šaudo sau į kojas kasdieną. Su visa pagarba Šimonytei kodėl sudaro sąlygas Nausėdai rinkti papildomus taškus, kad ir "gelbstint skriaudžiamus" ūkinikus, gal ji nenori dalyvauti prezidento rinkimuose? Kodėl negali pavaryti Navicką ir Gentviliuką iš postų, panaikinti visus nesąmoningus akcizus ir pasielgti kaip pasielgė geroji socdemė Blinkevičiutė 2008m po "sekmingo" ministeriavimo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS