Seimas spręs dėl vaiko pinigų padidinimo | KaunoDiena.lt

SEIMAS SPRĘS DĖL VAIKO PINIGŲ PADIDINIMO

Seimas pradeda diskusijas, ar kitąmet dešimčia eurų – iki 60 eurų padidinti vaiko pinigus. Valdantieji šią vasarą buvo sutarę juos didinti iki 70 eurų.

Seimas antradienį priėmė svarstyti Išmokų vaikams įstatymo pataisas: už balsavo 97 Seimo nariai, o susilaikė 6 parlamentarai.

Vaiko pinigus siūloma didinti nuo 50 iki 60 eurų, o neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams – nuo 70 iki 100 eurų.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, šiemet visos vaikus auginančios  šeimos kreipėsi dėl vaiko pinigų. Tokią išmoką gauna apie 508,6 tūkst. vaikų.

L. Kukuraitis teigė, kad siūlymas didinti vaiko pinigus nesukurs papildomų paskatų šeimoms nedirbti.

„Išmokų ribos klausimas labai aktualus, ypač kai kalbame apie paskatas nedirbti. Kadangi šios išmokos neįsiskaičiuojamos į pajamas, pagal kurias vertinama, ar priklauso kitos išmokos, tai jos tokios tiesioginės neigiamos paskatos nedirbti neturi. Bet, žinoma, jeigu labai uždidinsime vaiko pinigus, su daugiau vaikų šeimai neapsimokės dirbti ir uždirbti minimalų atlyginimą ar daugiau. Čia ir būtų ta riba“, – sakė pataisas pristatęs ministras.

Finansų ministras Vilius Šapoka, pristatydamas kitų metų valstybės biudžeto projektą, sakė, kad vaiko pinigams numatyta beveik 150 mln. eurų.

Liberalas Simonas Gentvilas piktinosi, kad vaiko pinigų didinimui skiriama net 1 proc.  kitų metų biudžeto.

„Ar esate paskaičiavę šitų dalykų efektyvumą? (...) Ypač turint omeny, kad jūs netaikote pajamų ir turto testo vaiko išmokoms. Kodėl turtingiausiajai visuomenės daliai vis dar mokamos išmokos?“ – kalbėjo S. Gentvilas.

L. Kukuraičio teigimu, vaiko pinigai „didžiąja dalimi nugula į visuomenės vidurį“.

„Tai reiškia, kad jeigu mes norime, kad mūsų vidurinė klasė stiprėtų ir augintų vaikus, ir gebėtų užauginti vaikus, tai būtent ta universali išmoka ją ir stiprina“, – aiškino L. Kukuraitis.

Kitais metais taip pat numatyta daugiau nei trigubai (nuo 76 eurų iki 250 eurų) padidinti vienkartinę išmoką nėščiosioms, iki 39 eurų (dabar 38 eurai) bazinę socialinę išmoką ir iki 125 eurų (dabar 122 eurai) valstybės remiamas pajamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

dar pasalpiniu didins armyja ! durniu laivas

Pilietiškas i

Tai prisigimdys varguoliai vaikų dėl išmokų! Ugdymo įstaigoms reikės daug socialinių darbuotojų ir socialinių pedagogų! Nors ir dabar nelengva tvarkytis su varguolių dauguma ....

Rasa

Visai neblogai jeigu taip bus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS