Seimas: už valstybės lėšas įgyti kelių profesijų nebebus galima | KaunoDiena.lt

SEIMAS: UŽ VALSTYBĖS LĖŠAS ĮGYTI KELIŲ PROFESIJŲ NEBEBUS GALIMA

Valstybės finansavimo nebegaus dalis tęs­ti­nį profesinį mokymą pasirenkančių žmonių.

Valstybė jų mokslo neapmokės, jeigu žmogus jau bus įgijęs vieną kvalifikaciją, bet norėdamas įgyti kitą, bus išklausęs daugiau kaip pusę profesinio mokymo programos ir mokslus nu­trau­ks.    

Seimas ketvirtadienį priėmė tokią Profesinio mokymo įstatymo pataisą, ji įsigalios nuo birželio: už balsavo 107 Seimo nariai.

„Asmenys stodavo į profesines mokyklas dėl socialinių garantijų ir po to pasimokę kažkiek laiko nutraukdavo, vėl stodavo iš naujo, vėl gaudavo socialines garantijas. Manyčiau, kad tą galima išspręsti kitais būdais, per socialinę paramą, o ne būtinai per švietimo sistemą“, – Seime kalbėjo konservatorius Edmundas Pupinis.  

Pataisa taip pat numato, kad vienai kvalifikacijai bus prilygintos ne daugiau kaip trys kvalifikacijos, įgytos mokantis pagal vieną formaliąją profesinio mokymo programą. Dabar tokio apribojimo nėra.

„Apdailininkas – kartu yra įgyjama kvalifikacija tinkuotojo, plytelių klojėjo, dažytojo, arba padavėjas ir barmenas – yra populiarios specialybės, nes žmogus turi daugiau pasirinkimo, nėra tokios siauros specializacijos“, – tvirtino E. Pupinis. 

„Valstietis“ Eugenijus Jovaiša tikino, kad negalima leisti, jog už valstybės pinigus būtų galima įgyti bet kiek profesijų.

„Grą­žin­tų mus į anks­tes­nius lai­kus, kai už vals­ty­bės pi­ni­gus ga­lė­jai įgy­ti kiek tik no­ri spe­cia­ly­bių ir tai su­da­rė di­de­lę pik­tnau­džia­vi­mo erd­vę at­si­ras­ti va­di­na­mo­sioms mi­ru­sioms sie­loms“, – Seime teigė jis. 

Dabar į valstybės finansuojamą formaliojo profesinio mokymo vietą nepatenka valstybės lėšomis jau įgiję dvi arba daugiau kvalifikacijų žmonės, nepaisant, to, kad viena profesinė kvalifikacija įgyta kartu su pagrindiniu, o kita – kartu su viduriniu išsilavinimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

LAPE SIAURINE

o kodel gi ne,juk darbo birza gali irgi suteikti kursus igyti,nors be kvalifikacijos, profesija

tik

matomai bus isimtys haholams kaip ir vaziavimas be tehnikines o gal ir be teisiu taip visais budais NKVD liekanos skaldys tauta kad jos neliktu o /gencentras/ visus garbingus svaido purvais o nukentejusiems nuo ju paciu iki siol negrazinamos skolos nes uz tuos pinigus ir islaikoma si saika siandien visai nereikalinga bet nepavjudinama kai A Jakubauskas pabande pavalyt iskarto buvo atleistas ir tautai 1 reiketu visas kgb liekanas isviesint ir perduot putiovui tegul zinosi o tauta pragyvens ir be ju bei nato tik 1 sugyvent draugiskai su visais to norinc iais ir tik to reikia zmonems o ne pusgalviams ?======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS