Seimas linksta bankų pelną apmokestinti 20 proc. | KaunoDiena.lt

SEIMAS LINKSTA BANKŲ PELNĄ APMOKESTINTI 20 PROC.

Seime skinasi kelią valdančiųjų siekis papildomai apmokestinti bankų pelno dalį, viršijančią 2 mln. eurų. Ir pataisų iniciatoriai, ir opozicija sako, kad bankai turi rezervų tokį mokestį susimokėti.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė tai numatančiai Pelno mokesčio įstatymo pataisai. Už balsavo 71 Seimo narys, prieš – 9, o susilaikė 18 parlamentarų.

Šiam pelnui būtų taikomas 20 proc. tarifas – penkiais procentiniais punktais didesnis nei yra dabar.

Toks siūlymas atsirado vietoje iniciatyvos apmokestinti bankų turtą, kaip siūlė valdančiajai koalicijai priklausanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas  sutinka, kad bankų pelno mokestis bus perkeliamas ant vartotojų pečių, nes bankų rinkoje konkurencija yra maža.

„Tačiau tokia tikimybė yra mažesnė, negu apmokestinus aktyvus, nes už aktyvus reikėtų mokėti nepaisant to, ar geri, ar blogi metai yra“, – pastebėjo M. Majauskas.

Parlamentaro duomenimis, išvengti mokesčio bankams būtų lengviau, jeigu būtų apmokestinamas ne pelnas, o bankų aktyvai, kurie būtų perkelti į kitas jurisdikcijas.  

Liberalo Simono Gentvilo duomenimis, pernai komercinių bankų pelnas sudarė 4 proc. visų Lietuvos įmonių pelno. 

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad pelno mokestį padidinus iki 20 proc., į biudžetą papildomai būtų surinkta apie 20 mln. eurų pajamų.

Pernai Lietuvos bankai uždirbo 334,5 mln. eurų nekonsoliduoto grynojo pelno.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Juozas

Manau , kad visi bankai privalo moketi mokescius kaip ir kitos imones ir jokiu jiems lengvatu , ir jokiu issisukinejimu nuo mokejimu ir jokiais pretekstais ! Nebus tu banku , jokia problema , i ju vieta ateis kiti . O tai dabar prigalvoja visokiu priezasciu , kad tik nemoketi mokesciu .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS