Seime – idėja liberalizuoti kompensacijas už būsto nuomą | KaunoDiena.lt

SEIME – IDĖJA LIBERALIZUOTI KOMPENSACIJAS UŽ BŪSTO NUOMĄ

Seimui praėjusių metų pabaigoje sugriežtinus kompensacijų už būsto nuomą mokėjimo tvarką, kai kurie parlamentarai siūlo ją vėl liberalizuoti. Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia jau rengianti įstatymo pataisas, kurios leis nepasiturintiems gyventojams lengviau apsirūpinti būstu.

Seime svarstomos idėjos leisti į tokią paramą pretenduoti itin mažų pajamų gavėjams, todėl ketinama naikinti ribojimą, kad nuomos sutartyje numatyta suma negali viršyti 60 proc. nuomininko pajamų.

„Šitas ribojimas yra perteklinis ir siūlysime jį naikinti. Siūlysime mažų pajamų gavėjams didinti ribą – numatyti, kad mažiausias pajamas gaunantys galėtų sudaryti realistines nuomos sutartis ir jiems būtų teikiama 160-200 eurų parama. Jei tai sudarytų kad ir 90 proc. asmens pajamų“, – BNS teigė demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas. 

Pasak jo, pagal naują tvarką tokios paramos nebegali tikėtis studentai, pensininkai.     

„Nukentėjo studentai, kurie iš viso neteko pagalbos nuomai. Apribojimas skaudžiai palietė ne tik juos, bet ir būstą nuomojančius pensininkus, jei jų pajamos mažos, nes gaunant pensiją, pavyzdžiui, 200 eurų, nuomos sutartis turi būti ne didesnė nei 120 eurų. Vargu, ar už tokią kainą  galima rasti būstą Vilniuje“, – aiškino T. Tomilinas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija stebi nuo sausio pasikeitusią kompensacijų teikimo praktiką, sako ministrės patarėjas Tomas Kavaliauskas. Pasak jo, svarstoma suteikti savivaldybėms sprendimo priėmimo laisvę.

„Šios informacijos pagrindu pradėtas rengti Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pakeitimo įstatymo projektas. Peržiūrimos visos paramos formos, identifikuojamos tikslinės paramos gavėjų grupės, būsto prieinamumo problemos ir to priežastys bei parenkamas atitinkamas paramos instrumentas ar jos intensyvumas“, – BNS teigė jis.

„Siekiant, kad parama būtų taiklesnė ir prieinamesnė, svarstoma suteikti savivaldybėms, kurios teikia paramą ar administruoja jos teikimą, sprendimo priėmimo laisvę, atsižvelgiant į paramos gavėjo asmenines aplinkybes“, – pridūrė T.  Kavaliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

D.

Visam PASAULYJE STATO NAMUS : daugiabučius ar 1-4 butų - SAVIVALDOS IR JUOS NUOMOJA gyventojams. . O pas mus "duoda kompensacijas", kad devynis kailius nuluptų privatininkai, nuomojantys už kosmines kainas būstus. Košmariškų pasakų ir siaubo filmų valstybė...

Kaip vyko įstatymo pataisos priėmimas ir įsigaliojimas

Svarbiausia kad pataisą ir jos pakeitimus priėmė skubos tvarka , 2023.12.21 . Prieš šventes ... O įstatymo įsigaliojimo datą nustatė nuo sausio 1 d. T. Y. 9 kalendorinės dienas iš kurių darbo dienos gruodžio 22 penktadienis, ir dar 3 darbo dienos gruodžio 27,28,29. Sakyčiau ir Įstatymų leidėjams ir priemejems , reikėtų taikyti tokias pat sąlygas , nusprendžiant kad jūsų asmeninis biudžetas sumažės prieš 9 kalendorinės , 4 darbo dienas . Ir asmeniškai Jūsų apie tai neinformuojant. O suzinotumete iš medijos ar tada , kai net po konsultacijų ir laukiamų prie skirtingų langelių po 13-14 , žmonių , atnestumete pažymas apie šeimos pajamas iš Mokesčių inspekcijos, už 2023 m ... Va tai Kai tarpus

nu bl bl

kol seime bus toki partinia gyvuliai besirupinontis tik Ukraina ir musu visu varymu žemyn i skurda tol bus tokis socialinis genocidas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS