Seimas patvirtino dujų ir elektros kainų augimo stabdymo planą | KaunoDiena.lt

SEIMAS PATVIRTINO DUJŲ IR ELEKTROS KAINŲ AUGIMO STABDYMO PLANĄ

Nuo sausio dujos, elektra ir šiluma gyventojams nebrangs tiek daug, kiek buvo prognozuojama – Seimas ketvirtadienį pritarė Vyriausybės planui nuo kitų metų pradžios amortizuoti didėjančias energijos kainas.

Parlamentarai priėmė penkių įstatymų pakeitimus, kurie leis energijos kainas nuo sausio padidinti mažiau negu jos kiltų nieko nedarant.

Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis Seimo sprendimą pavadino žmonių skurdinimo planu, o „darbiečių“ frakcijai priklausantis Artūras Skardžius tikino, kad šis planas kainų nesumažins, tik mokėjimus bus galima išdėlioti per kelerius metus.

„Nesumažins ir energetinio skurdo“, – teigė jis.

Pasak jo, „Ignitis“ turės skolintis 160-200 mln. eurų: „Skolą reikės grąžinti ir reikės grąžinti su palūkanomis.“ 

Savo ruožtu A. Skardžius siūlo valdžiai su energetikais apsispręsti, koks kuras ateityje bus naudojamas šilumos gamybai.

„Ar dujas, ar atliekas, ar biokurą? Nes vartotojams išlaikyti tris infrastruktūras, apmokėti jų įsigijimo ir eksploatacinius kaštus yra per brangu“, – svarstė jis.

Ekonomikos komiteto pirmininko Kazio Starkevičiaus teigimu, rinkos tendencijos rodo, kad dujų kainos jau pradėjo kristi.

„Nuo tos pikinės kainos nukrito 30 proc. Tikimybė yra, kad dar jos normalizuosis – iš Rytų jau pradėjo tekėti dujos, konkrečiai iš Rusijos į Europos talpyklas. Tai ir davė tą kainų kritimą. Ir jeigu tas procesas ir toliau taip vyks, tai tikėsimės, kad tie amortizaciniai kaštai taip pat mažės ir valstybei tas išdėstymas irgi kainuos šiek tiek pigiau“, – tvirtino parlamentaras.

K. Starkevičius, be kita ko, pabrėžė, kad nepasiturinčių gyventojų didėsiančios kainos nepalies: „Visos socialinės išmokos ir lengvatos išlieka ir tai bus kompensuojama“.

Dujų kainų augimas vartotojams bus išdėstytas iki penkerių metų.

Šilumos gamintojams leista didesnę dalį gamtinių dujų įsigyti ne per biržą, o tiesiogiai iš dujų tiekėjo. Šiuo metu per biržą jie privalo įsigyti ne mažiau kaip 50 proc. dujų metinio poreikio.

Elektros kainų augimą mažins ir tai, kad pusmečiui Seimas atidėjo terminą maždaug 500 tūkst. vartotojų pasirinkti nepriklausomą tiekėją, dėl kurio jie dar neapsisprendė ir tai turėjo padaryti iki gruodžio vidurio. 

Preliminariai skaičiuojama, kad elektros kaina reguliuojamiems buitiniams vartotojams nuo sausio didės mažiau nei 20 proc., dujų kaina virykles turintiems žmonėms kils apie 20 proc. (nepriėmus pataisų ji didėtų 51 proc.), o dujomis šildantiems namus – apie 30 proc. (83 proc.).

Šildymo kainų augimą, be kita ko, bus bandoma stabdyti griežtinant daugiabučių administratorių priežiūrą. Pasak energetikos ministro Dainiaus Kreivio, tvarkingi šilumos mazgai leistų sutaupyti 10 proc. šilumos.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Jonas

Kaip pradeda kristi kainos ,tai Lietuvoje jos nekrenta,šitą dalyką turėtų kontroliuoti ir už tai bausti dujų pardavėjus, elektros pardavėjus ir benzino su dyzelinu.

Klpd.

Ne patvirtino, o dar kartą įkalė rinkos perdavimą privačioms, pelno siekiančioms įmonėms, panaikinant valstybės kaip lygiaverčio partnerio dalyvavimą šioje ūkinėje veikloje. Na dar visą tą plėšimo pradžią atidėjo iki liepos mėn. Įdomiai pas mus gaunasi: Lietuvos teritorijoje pristatyta dahrena:D) visokiu fortumų, jėgainių, biokatilinių ir kitokiu ,,kalabudų", bet Lietuvos pilietis turės mokėti europinėm kainom. Kadangi visa ta energetika yra privačiose rankose ir eina į bendrą, o ne į šalies ,,katilą"+dar kertama viskas ką galima kirsti ir sukūrenti:D). Taip ir pirksime: dujas - iš Rusijos, elektrą - iš Baltarusijos. Tik mokėsime pirmu atveju - Norvegijos ar kt. tarpininkams o antru - latviams. Sumauti Lietuvos valdžiagyviai prekiaujantys savo piliečių gerove..

Anonimas

Šiknos ne vėjų malūnų reikia,dar vieni aferistai pabudo.Užtenka jau kiek yra,reikia žmogiškų politikų kurie dirbtų Lietuvos žmogui ir Lietuvai o ne tiktai apie savo kišenės pilnumą galvotų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS