Seime – siūlymas nedrausti galingų fejerverkų, bet griežtinti „bambioškių“ prekybą | KaunoDiena.lt

SEIME – SIŪLYMAS NEDRAUSTI GALINGŲ FEJERVERKŲ, BET GRIEŽTINTI „BAMBIOŠKIŲ“ PREKYBĄ

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas žada siūlyti Seimui tvirtinti liberalesnę galingų fejerverkų naudojimo tvarką, bet sugriežtinti vadinamųjų „bambioškių“ pardavimus, uždrausti fejerverkais prekiauti degalinėse ir internetu.

„Tokiam variantui, kur yra galingų fejerverkų draudimas, nepritarsime, todėl kad, pasak teisininkų, tai prieštarautų ES direktyvai. Todėl tokiu keliu neisime, o gerokai sieksime apriboti „bambioškių“ prekybą“, – BNS sakė komitete dirbantis konservatorius Andrius Vyšniauskas.

Pasak jo, bus siūloma leisti silpnaisiais fejerverkais prekiauti ne ištisus metus, o tik prieš Naujuosius metus, kai šios pirotechnikos priemonės perkamos labiausiai. Bus svarstoma galimybė uždrausti fejerverkais prekiauti degalinėse, norima nebeleisti ir fejerverkų įsigyti elektroninėse parduotuvėse.

„Yra specializuotos parduotuvės ir galima ten įsigyti. Poreikis yra didesnis tuo naujamečiu laikotarpiu, jo metu prekybos taškų būtų daugiau. Dabar prekybos vietų yra apie 2 tūkstančiai. (...) Šventiniu laikotarpiu galimybių įsigyti bus daugiau, o ne šventiniu būtų prekyba specializuotose parduotuvėse, jeigu reikia vestuvėms, gimtadieniui įsigyti“, – sakė A. Vyšniauskas.

Tada atsirastų galimybė ir gyventojams kreiptis į savivaldybę ir pasakyti, kad nenori, kad tie fejerverkų būtų šaudomi jų rajone.

Taip pat parlamentaras pranešė, kad ketinama nebeleisti „bambioškių“ įsigyti nepilnamečiams – šiuo metu jas gali įsigyti asmenys nuo 16 metų.

Savivaldybių tarybas ketinama įpareigoti nustatyti „aiškias ir konkrečias“ zonas, kur ir kokiu metu būtų galima naudoti profesionalius fejerverkus.  

„Dabar trūksta savivaldybėms tokio paskatinimo ar teisinių pagrindų aiškiai nusimatyti, ar naudojami fejerverkai per Naujus metus, ar ne. Tada atsirastų galimybė ir gyventojams kreiptis į savivaldybę ir pasakyti, kad nenori, kad tie fejerverkų būtų šaudomi jų rajone“, – kalbėjo A. Vyšniauskas.

Anot parlamentaro, šios produkcijos įsigijimas turi būti griežtinamas, nes ja dažnai piktnaudžiaujama. Pasak jo, tai susiję ir su gyventojų sveikata bei aplinkosauga.

Teisės ir teisėtvarkos komitete pirmadienį vyks paskutinės parlamentarų diskusijos su verslu dėl naujos pirotechnikos priemonių įsigijimo ir naudojimo tvarkos. 

A. Vyšniauskas tikisi, kad iki parlamentarų atostogų pataisos bus Seime apsvarstytos ir pateiktos Briuseliui notifikuoti, o į Seimą priėmimui grįžtų rudenį.  

Seime svarstymai dėl fejerverkų naudojimo ribojimų pradėti socialdemokratui Linui Jonauskui įregistravus pataisas, inicijuojančias galingų fejerverkų draudimą, kad būtų sumažintas pirotechnikos priemonių neigiamas poveikis ne tik aplinkai, bet ir gyvūnams, žmonių fizinei ir psichinei sveikatai. 

Lietuvos pirotechnikų asociacija, kurios nariai sudaro daugiau negu 80 proc. pirotechnikos priemonių rinkos, sako, kad uždraudusi naudoti profesionalius fejerverkus, Lietuva sukeltų ES direktyvai prieštaraujantį ir analogų neturintį precedentą, todėl siūlo griežčiau reglamentuoti vadinamosios buitinės pirotechnikos naudojimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunietis

Teisingai. Fejerverkus turi organizuoti Valstybės tarnybos pagal poreikį ir vietą. Keistai skamba, kad ukrainičiai bauginas, katės , šunys eina iš proto- tai mes neišprotėkim.Jau tų šunų tiek priveisėm, ne po vieną bet kelis laiko.... Bet jokia vieša prekyba fejerverkais turi būti uždrausta, o juos sumanę po blatu įsigiję ir leidžiantys turėtų būti grieštai baudžiami

SUSIJUSIOS NAUJIENOS