Seime skinasi kelią paramos vyresniems darbuotojams tvarka | KaunoDiena.lt

SEIME SKINASI KELIĄ PARAMOS VYRESNIEMS DARBUOTOJAMS TVARKA

Seimas linkęs pritarti Vyriausybės scenarijui, kaip paremti darbdavius, ekstremalios situacijos ar karantino metu į prastovas išleidžiančius 60 metų ir vyresnius darbuotojus.

Už Užimtumo įstatymo pataisas po svarstymo antradienį balsavo 106 Seimo nariai, du buvo prieš, o susilaikė 11. 

Jei Seimas per paskutinį balsavimą ketvirtadienį priims pataisas, subsidija darbdaviams būtų mokama ir po karantino tęsiantis ekstremaliai situacijai, ji siekų 100 proc. darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei minimali alga (MMA, 607 eurai) arba 70 proc. atlyginimo, bet ne daugiau nei 1,5 MMA (910,5 euro).

Pasibaigus karantinui ir ekstremaliai situacijai arba grąžinus darbuotoją iš prastovos, darbdavys toliau galėtų prašyti šešių mėnesių trukmės subsidijos: pirmą-antrą mėnesį – 100 proc., trečią-ketvirtą – 50 proc., penktą-šeštą – 30 proc., tačiau maksimali riba būtų 607 eurai (iki mokesčių). 

Pataisos taip pat numato, kad laikiną darbo paieškos išmoką gyventojai gautų iškart tapę bedarbiais, o ne tada, kai baigiasi terminas gauti išeitines išmokas. Tas pats būtų taikoma, kai žmogus kreipiasi dėl įprastos nedarbo išmokos.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės teigimu, per karantiną į darbo inspektorius kreipėsi 45 darbuotojai, kurie skundėsi buvę darbdavių diskriminuojami dėl amžiaus. Tai sudaro 3 proc. visų skundų.  

Socialinių reikalų ir darbo ministerijos duomenimis, kovą iš 10 tūkst. atleistų žmonių 2,6 tūkst. buvo virš 60 metų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS