Seime – svarstymai dėl alkoholio rinkos liberalizavimo | KaunoDiena.lt

SEIME – SVARSTYMAI DĖL ALKOHOLIO RINKOS LIBERALIZAVIMO

Seimas antradienį svarstys grupės valdančiųjų siūlymą atlaisvinti alkoholio prekybos suvaržymus ir liberalizuoti rinką.

Grupė Seimo narių teikia Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ir siūlo sumažinti alkoholio pirkėjų amžiaus ribą, bet tik silpniems svaigalams – nuo 18 metų leidžiant vartoti iki 15 proc. stiprumo gėrimus, o stipresnius – nuo 20 metų.

Vyriausybė siūlo leisti jau nuo 18 metų vartoti ir turėti alkoholinius gėrimus, neatsižvelgiant į jų stiprumą. 

Tačiau Seimo Sveikatos reikalų ir Ekonomikos komitetai siūlo nekeisti dabartinės tvarkos – apsvarstę pataisas, jie pritarė tik keliems palengvinimams.

Seimas dar balsuos ir dėl komitetų atmestų alkoholio rinką liberalizuojančių pataisų.  

Komitetai anksčiau pritarė Laisvės frakcijos nario Vytauto Mitalo siūlymams, kad nuo 2002 metų gegužės reklama nebūtų laikomi įmonių pavadinimai, kuriuose minimi alkoholiniai gėrimai, taip pat jų prekybos vietose esanti atributika.

Taip pat alkoholio reklama nebūtų laikoma informacija apie alkoholį socialinių tinklų paskyrose ar internetinėse tarpininkavimo platformose bei ant gėrimo pakuotės esančios nuorodos į gamintojo interneto svetaines ar socialinių tinklų paskyras.

Reklama nebūtų laikoma ir objektyvi pažintinė, mokslinė, istorinė informacija apie alkoholinių gėrimų vartojimo būdus, gamybą, tradicijas, pelnytus apdovanojimus.

Viešasis maitinimas interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose taip pat galėtų teikti  informaciją apie alkoholinius gėrimus, kai informuojama apie maisto ir šių gėrimų derinimą, degustacijas.

Alkoholinius gėrimus gaminančių ar jais prekiaujančių įmonių socialinių tinklų paskyrose siūloma leisti tik nemokamą įrašų apie alkoholinius gėrimus sklaidą.  

Numatoma šiek tiek sušvelninti alkoholio prekybą masiniuose renginiuose – suvienodinti prekybos tvarką mugėse, parodose ir masiniuose renginiuose, leidžiant prekiauti tik natūralios fermentacijos gėrimais iki 15 laipsnių. Dabar parodose ir mugėse galima prekiauti alkoholiu iki 15 laipsnių, o masiniuose renginiuose – iki 7,5 laipsnio.

Taip pat kelią skinasi konservatoriaus Sergejaus Jovaišos siūlymas uždrausti prekiauti alkoholiu kiekvienų metų rugsėjo 1-ąją, išskyrus tada, kai rugsėjo 1-oji sutampa su laisvadieniais. Tokiu atveju draudimas galiotų artimiausią darbo dieną, pirmadienį.  

Alkoholio kontrolės įstatymą prieš keletą metų smarkiai sugriežtino buvusi „valstiečių“ valdžia – amžiaus kartelė, nuo kada galima vartoti alkoholį, padidinta iki 20 metų, prekybos laikas sutrumpintas nuo 10 iki 20 valandos, sekmadieniais – nuo 10 iki 15 valandos, uždrausta bet kokia alkoholio reklama.  

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Klpd.

Oi koks svarbus Lietuvai klausimas! Labai laukiau šio svarstymo, tiesiog naktis nemiegojau..:D)

Nezabitauskas

Nelabai stebina. Vyriausybė viešai demonstruoja savo amoralumą. O ir seime turim mažiausiai keturias liberalias grupuotes ("partijas") - Gentvilo, Armonaitės, Landsbergio ir Skvernelio, kurių devizas koks? Pinigai ir laisvė tuos pinigus daryti! Argi tokie galvoja apie valstybę ir tautą, apie pasekmes, apie vaikus? Kad galvotum apie vaikus, reikia jų turėti.

PIŠ Vyriausybė pati blogiausia !!!

Sužlugdė verslus su beviltiška užsienio politika , dabar - "naikina" jaunimą bandydami padaryti priklausomais ? Kiek PIŠ vyriausybė žlugdys Lietuvą ? Balsavę už juos , eikite atgailauti .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS