Seimo komitetas prašo atidėti krizės aplinkybių tyrimo išvadas | KaunoDiena.lt

SEIMO KOMITETAS PRAŠO ATIDĖTI KRIZĖS APLINKYBIŲ TYRIMO IŠVADAS

Parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) prašys Seimą iki spalio pabaigos atidėti parlamentinio tyrimo dėl prieš dešimtmetį vykusios krizės aplinkybių išvadų tvirtinimą. Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį.

„Nutarėm teikti Seimui nutarimo projektą, kad išvadų pateikimas ir pristatymas Seimui įvyktų ne balandžio 15 dieną, o iki spalio 31 dienos“, – BNS po posėdžio sakė komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas.

„Skubotas išvadų pateikimas Seime virstų labai politizuotu procesu dėl rinkiminio ciklo. Tai yra per daug svarbus darbas, kad būtų galima skubomis priiminėti ir tuo pačiu sulaukti nepagrįstų politizuotų vertinimų tiek iš opozicijos, tiek iš kitų institucijų“, – pridūrė komiteto vadovas.

Pasak jo, po savaitės krizės tyrėjai aptars Lietuvos banko 2012 metais atliktą analizę dėl „Vilibor“ nustatymo metodikos.

„Po diskusijų matysime, ar bus noras toliau kažką daryti, galbūt inicijuoti kreipimąsi i prokuratūrą“, – teigė jis.

Komitetas taip pat imsis išvadų išsamaus svarstymo, jeigu reiks, kviesis daugiau liudytojų.

Biudžeto ir finansų komitetui Seimas yra suteikęs specialios komisijos statusą. Komitetas atlieka tyrimą dėl vietinių ir regioninių veiksnių ir aplinkybių, lėmusių 2009-2010 metų krizės Lietuvoje reiškinius ir viešųjų finansų būklę.

Pristatys poziciją dėl Lietuvos banko

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Stasys Jakeliūnas kitą savaitę pristatys Vyriausybei savo poziciją dėl Lietuvos banko (LB) elgesio, laikinajai Seimo komisijai atliekant parlamentinį buvusios ekonominės krizės tyrimą. Anksčiau preliminariai planuota pristatymą surengti šį trečiadienį.

S. Jakeliūnas kritikuoja bankų reguliuotoją ir tariamą jo nebendradarbiavimą su Seimo laikinąja komisija. Tuo metu LB vadovas Vitas Vasiliauskas priekaištus atmeta.

„Su premjeru šnekėjome, sutarėme, kad tas pristatymas bus ne šiandien, o kitą trečiadienį, kad būtų galima tinkamiau pasiruošti“, – BNS trečiadienio rytą sakė S. Jakeliūnas.

Antradienį jis minėjo, kad numatoma pristatyti centrinio banko veiksmus atliekant parlamentinį tyrimą.

„Lietuvos banko vaidmuo atliekant parlamentinį tyrimą, tai, kas buvo pristatyta (Seimo spaudos konferencijoje antradienį – BNS). Gal kažkokių aspektų bus, gal konkrečiai labiau susiję su Vyriausybės veikla, nes yra specifinių dalykų, Finansų ministerijos vaidmuo ir panašiai“, – BNS sakė S. Jakeliūnas.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį teigė, kad po to bus sprendžiama dėl tolesnių teisinių veiksmų ir galimo kreipimosi į prokurorus dėl viešojo intereso gynimo. Jis pabrėžė, kad Lietuvos bankas yra nepriklausoma institucija, todėl bus prašoma jo nuomonės ir atsakymų.

LB valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas antradienį patikino, kad centrinis bankas bendradarbiauja atliekant parlamentinį krizės tyrimą, taip pat ketina bendradarbiauti ir prokuratūra, jeigu kiltų toks poreikis.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime atstovas S. Jakeliūnas sako, kad prokurorų būtų prašoma ištirti, ar LB tinkamai prižiūrėjo komercinius bankus, per krizę galėjusius manipuliuoti tarpbankinių palūkanų indeksu „Vilibor“.

Pasak S. Jakeliūno, LB tyrimo metu komitetui trukdė dirbti, teikė ne visą informaciją, o dalį jos nuslėpė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

NA NA

matomai Jakeliūnas pasiduoda landsberginių kgbistų spaudimui ,prieš prezidento rinkimus ,o be reikalo ,nes tuojau prasidės landsberginių šmeižto šou , prieš valstiečius ,-----------jau pradėjo nuo Kepenio, dėl skiepų ,užliuliavo tautą , kad Lietuviai nematytu ,kokias milijardines sumas nusavino ir iššvaistė landsberginiai per savo kadensiją ,reikėtu nesustoti ,nes landsberginiai su nuosava teisėsauga užpuls valstiečius , kaip užpuolė ,KLAIPĖDOS uosto vadovą ir per savo Masiulį išmetė iš darbo ,,sėkmės valstiečiams , be praeities, nėra ateities ,,,,

tik pirmyn

jokiu stabdymo-laikas eina ,terminas baigsis, mat gudruciai ,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS