Seimo komitetas pritarė akcizą taikyti ir elektroninių cigarečių skysčiui | KaunoDiena.lt

SEIMO KOMITETAS PRITARĖ AKCIZĄ TAIKYTI IR ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ SKYSČIUI

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė siūlymui akcizu apmokestinti ir elektroninių cigarečių skystį be nikotino.

Apmokestinti akcizo tarifu ir elektroninėms cigaretėms skirtą skystį be nikotino pasiūlė komiteto narys Andrius Palionis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Iki šiol elektroninių cigarečių skystis neapmokestintas akcizu. Šiuo metu komitete yra pritarta siūlymui apmokestinti skystį su nikotinu 0,12 euro už mililitrą skysčio.

„Siūlome neišskirti skysčio be nikotino. Nikotinas nėra pati pavojingiausiai sveikatai medžiaga, ji tik sukelia priklausomybę. Dėl to nereikėtų jo dirbtinai išskirti, nes kitos medžiagos daro tikrai didelę žalą“, – komiteto posėdyje sakė A. Veryga.

Siūlymo rengėjų teigimu, vienas iš stipriausių faktorių, darančių įtaką tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) prieinamumui, o kartu ir vartojimui, ypač tarp vaikų ir jaunimo, yra prekės kaina.

A. Palionis ir A. Veryga teigia, kad, įvedus akcizo mokestį skysčiams su nikotinu, tikriausiai padidės jų kaina ir sumažės prieinamumas, tačiau skysčių be nikotino kaina tuo pačiu bus mažesnė.

Siūlymo autoriai mano, kad mažesnė kaina vilios jaunus vartotojus, kurie dažnai neįsigilina, kad rūkalai be nikotino taip pat labai kenksmingi sveikatai.

„Nėra paprasta įvertinti skysčio, ypač be nikotino, kuriuo pripildomos elektroninės cigaretės, sudėtį, nes kiekvienas jų gamintojas turi savo receptūrą. Tyrimai (medicininis žurnalas „Pediatrics“) rodo, kad daugelis paauglių mano, jog nikotino neturintys elektroniniai skysčiai yra saugūs, todėl mažai tikėtina, kad padidės vėžio rizika.

Tačiau tyrimais nustatyta, kad skysčiuose be nikotino yra priedų ir tirpiklių, kurie gali būti karcinogeniški kaitinant. Tyrimai patvirtina, kad daugelis šių cheminių medžiagų yra vienodai paplitę tiek nikotino turinčiuose, tiek nikotino neturinčiuose skysčiuose“, – rašoma siūlyme.

Įvedus mokestį tik skysčiams su nikotinu, siūlymo autorių teigimu, taip pat būtų apsunkintas mokesčių surinkimas: siekiant išvengti akcizo mokesčio, esą būtų galimi atvejai, kai gaminiai galėtų būti pateikiami rinkai, apgaulingai nurodant, kad juose nėra nikotino. Finansų ministerija taip pat pritaria, kad apmokestinti tolygiai būtų daug paprasčiau administravimo požiūriu.

Panašų apmokestinimo modelį, pasak siūlymo rengėjų, taiko Italija, Estija, Suomija, Vengrija ir kitos Europos Sąjungos šalys.

Įstatymo pakeitimus dar turi priimti Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS