Seimo komitetas – už, kad kompensacijos už būsto nuomą priklausytų nuo pajamų | KaunoDiena.lt

SEIMO KOMITETAS – UŽ, KAD KOMPENSACIJOS UŽ BŪSTO NUOMĄ PRIKLAUSYTŲ NUO PAJAMŲ

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė siūlymui griežtinti būsto nuomos kompensacijų mažas pajamas gaunantiems žmonėms tvarką – jas siūloma sieti su nuomininko pajamomis.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus sako, kad Valstybinei duomenų agentūrai pateikus duomenis apie paramą gaunančiųjų pajamas paaiškėjo, kad dabar sistema piktnaudžiaujama.

„Iš analizės pamatėme, kad yra nemažai tokio moralinio piktnaudžiavimo, nes kai yra galimybė ir įstatymas leidžia pasinaudoti valstybės lėšomis ir pagalba, ja pasinaudoja, nepaisant to, kad žmogus galėtų pats susimokėti visą nuomą“, – komiteto posėdyje trečiadienį sakė M. Šiurkus.

Ministerijos Paramos būstui grupės vadovo Ramūno Šveikausko teigimu, paaiškėjo, kad valstybės lėšomis nuomojamas prabangus būstas, tą patį būstą nuomoja keli asmenys, nuomos mokestis keičiasi priklausomai nuo to, kaip didėja kompensacija – apie 40 proc. atvejų ji sutampa.

„Yra atvejų (kai būstas nuomojamas – BNS) Olimpiečių kvartale, Žvėryne, Senamiestyje ir panašiuose kvartaluose, kur būsto kaina yra didelė, ir nuosavi namai (nuomojami – BNS), tai nėra savaime blogai, bet kai vienas žmogus nuomojasi didelę erdvę, tai matoma, kad paramą gauna ir kiti asmenys“, – teigė R. Šveikauskas.

„Matome, kad yra prisitaikymas prie paramos sistemos ir yra tikėtina, kad ta parama naudojasi asmenys, kuriems jos iš tiesų nereikėtų“, – pridūrė jis.

Anot R. Šveikausko, dabar nenustatoma minimali pajamų riba, nevertinamas pajamų ir įsipareigojimų santykis bei nedraudžiama nuomotis iš artimų giminaičių. Jo teigimu, yra nemažai atvejų, kai deklaruojama nuomojamo būsto kaina viršija deklaruojamas pajamas.

„Be teisės gauti, parama nenustato kažkokių papildomų įpareigojimų arba atsakomybės balanso“, – sakė R. Šveikauskas.

Man atrodo, kad jis turėtų būti pagalba sunkumus išgyvenančioms šeimoms.

 

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Linas Kukuraitis teigė, kad pakeitimai turės neigiamos įtakos didesnėms šeimoms – vienam namų ūkiui skiriant vieną išmoką jam parama itin sumažėtų.

„Visų VRP (Valstybės remiamų pajamų – BNS) kompensacija visoms šeimoms vienoda, tai klausimas, ar yra išvis čia kažkokia šeimos politika, kai visiems kompensacija yra ta pati, nes pagal jūsų pasiūlytą dizainą tai bus studentų paramos programa pasiimti tą 176 ar 200 eurų. (...) Tai klausimas, ar toks yra programos tikslas? Nes man atrodo, kad jis turėtų būti pagalba sunkumus išgyvenančioms šeimoms“, – aiškino L. Kukuraitis.

Laisvės partijos narė Monika Ošmianskienė teigė, kad dabartinė tvarka yra per griežta – iš socialinio būsto norintys išeiti žmonės neturi kito pasirinkimo, kaip slėpti realias pajamas.

„Visas tikslas buvo, kad išeitų iš socialinio būsto į nuomą ir tada toliau pereitų į kažkokią galimybę įsigyti savo būstą, tačiau sąlygų sudarytų kaupti pirmam įnašui, kažkokiai paskolai įsigyti nėra. (...) Jie neturi pasirinkimo, kaip iš to ištrūkti“, – sakė M. Ošmianskienė.

Seimui priėmus pataisas kompensacijas gautų tik tie gyventojai, kurių metinė nuomos sutarties kaina neviršija 60 proc. jų pajamų. Subsidija neturėtų viršyti vieno valstybės remiamų pajamų dydžio – 2024 metais jis sieks 176 eurų per mėnesį vienam žmogui. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS