Seimui bus teikiami siūlymai dėl lauko kavinių | KaunoDiena.lt

SEIMUI BUS TEIKIAMI SIŪLYMAI DĖL LAUKO KAVINIŲ

Antradienį Seimui Mišrios grupės narė Aušrinė Armonaitė teiks įstatymo projekto pakeitimą, siūlantį atsisakyti nuo kitų metų įsigaliosiančių draudimų nestacionariose kavinėse pardavinėti alkoholį. Tuo metu konservatorius Mykolas Majauskas priimtus pakeitimus siūlys metams atidėti.

A. Armonaitė įstatymo pakeitimo aiškinamajame rašte teigia,kad „griežtėjanti alkoholio kontrolė daro žalą verslo plėtrai ir nesprendžia esminių socialinių problemų, susijusių su besaikiu alkoholio vartojimu buityje“.

Remdamasi Vilniaus universiteto šią vasarą pristatytu tyrimu apie alkoholio vartojimo įpročius, A. Armonaitė teigia, kad girtaujantys asmenys alkoholį dažniausiai vartoja namuose bei atvirose viešose vietose (parkuose ir kiemuose), o kavinėse ir restoranuose – proginiai vartotojai, kurie sudaro pusę gyventojų.

Parlamentarės teigimu, numatomi draudimai neigiamai paveiks Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kituose miestuose veikiančias sezonines lauko kavines, kurios neturi stacionarios prekybos vietos, taip pat Palangoje, Nidoje, Juodkrantėje ir kituose pajūrio kurortuose įsikūrusias paplūdimio kavines bei kai kuriuos viešbučius. 

Tuo metu konservatorių frakcijos narys M. Majauskas siūlo, kad numatyti draudimai įsigaliotų 2020 metų sausio 1 dieną.

„Artėjant šių straipsnių įsigaliojimo datai, darosi akivaizdu, kad tokie suvaržymai šiuo metu pernelyg susiaurintų verslo subjektų ūkinę laisvę, nepadėdami siekti jų tikslų, būtų per griežti ir neproporcingi“, – teigia M. Majauskas.

Seimas yra priėmęs sprendimą nuo 2020 metų šalyje drausti nestacionarias alkoholio prekybos vietas, kurioms savivaldybės išduoda atskiras licencijas kurortinio sezono metu. Nuo tų pačių metų alkoholis nebegalės būti parduodamas paviljonuose. Jie bus išbraukiami iš prekybos alkoholiniais gėrimais vietų sąrašo.

Seimas 2017 metais taip pat pritarė Ramūno Karbauskio ir Andriaus Palionio siūlymui nustatyti, kad neterminuota mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencija suteiktų teisę aptarnauti pirkėjus ir lauko sąlygomis ne didesniu kaip 40 metrų atstumu nuo stacionariosios viešojo maitinimo vietos įrengtose aptarnavimo vietose.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ketvirtadienį sakė, kad savivaldybėms turėtų būti suteikta daugiau funkcijų dėl prekybos alkoholiu nestacionariose kavinėse. Jis taip pat sakė linkęs svarstyti „kompromisinį variantą” dėl asortimento tokiose vietose.

Kaip pavyzdį premjeras pateikė situaciją, kai ne mažiau kaip 60–70 proc. pardavimų tokiose kavinėse turėtų būti vaisvandeniai, maisto produktai ir užkandžiai, o 30 proc. – alkoholis.

Tuo metu pakeitimus dėl kavinių atstumų, pasak S. Skvernelio, reikia atidėti porai metų.

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė Eltai sakė, kad siūlymas peržiūrėti asortimentus yra kišimasis į verslą, o siūlymas ribojimus atidėti „būtų pats blogiausias sprendimas“, nes paliktų verslą nežinomybėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

šiaip

nesuprantu, kur žiūri sveikatos priežiūros tarnybos, kai taip vadinamose lauko kavinės, kai staliukai išnešti prie gatvės ir žmonės maitinami pravažiuojančių mašinų keliamose dulkėse, bei staliukai sustatyti ant niekuomet nevalomo šaligatvio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS