Seimui pristatoma valdančiųjų idėja dėl valstybinio banko | KaunoDiena.lt

SEIMUI PRISTATOMA VALDANČIŲJŲ IDĖJA DĖL VALSTYBINIO BANKO

Seimui antradienį teikiama valdančiųjų iniciatyva dėl valstybinio banko.

Parlamentui bus pristatomas siūlymas įgalioti Vyriausybę nedelsiant pradėti konsultacijas su Europos Komisija dėl techninės pagalbos Valstybinio plėtros banko steigimo klausimais ir svarstyti galimybę valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale. 

Banką siūloma steigti veikiančių bei garantijas teikiančių agentūrų pagrindu.

Valstybinis plėtros bankas turėtų bankinę licenciją, jį prižiūrėtų Lietuvos bankas.

Seimo opozicija sako, kad valstybinio banko sumanymas tėra priešrinkiminis triukas ir siūlo įvertinti, kas dabar yra svarbiau – skolintos investicijos į tokį banką ar atlyginimų ir pensijų didinimas, tačiau dalis parlamentarų tokiam bankui pritaria ir sako, kad jis sudarys konkurenciją komerciniams bankams, verslui bus prieinamesnės paskolos, o periferijos gyventojams – bankinės paslaugos.

Seimo Teisės departamento teigimu, Europos Sąjungoje funkcionuoja bendra vidaus rinka, kurioje turi būti sudaromos vienodos konkurencijos sąlygos visoms kredito įstaigoms, todėl net ir tuo atveju, jeigu valstybinis plėtros bankas būtų steigiamas atskiru įstatymu, banko steigimas ir veikla turėtų atitikti ES reikalavimus dėl kredito įstaigų steigimosi ir veiklos arba turėtų būti vedamos derybos su ES institucijomis dėl išimčių taikymo.

Paskutinis valstybės valdytas Žemės ūkio bankas privatizuotas 2002 metais, jį nupirko Vokietijos bankas „Nord LB“. Metais anksčiau buvo parduotas ir Lietuvos taupomasis bankas, kurį įsigijo Estijos „Hansabank“.

Europos Komisijos teigimu, šiuo metu Lietuvos bankų sektorius yra vienas labiausiai koncentruotų ES, todėl didėja ir sisteminė rizika. Trims didžiausiems bankams „Swedbank“, SEB ir „Luminor“ priklauso apie 80 proc. rinkos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ALGIS

GALES OBLIGACIJAS ZMONEMS PARDAVINETI IR TAIP SURINKTI PIGIU PINIGU.

Gal ir gera mintis

Tik poto reiktų visas valstybinės ir savivaldybių įmonės priversti kad jos savo sąskaitas perkeltų į valstybinį banką

Hmmm

Idėja dėl valstybinio banko pagirtina. Tik būtinas vienas saugiklis,- kad užtikrintai jis nebus privatizuotas. Šis užtikrintumas turės nemažą įtaką indėlininkų skaičiui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS