A. Šemeta: Lietuvos galimybės įsivesti eurą tikrai neblogos | KaunoDiena.lt

A. ŠEMETA: LIETUVOS GALIMYBĖS ĮSIVESTI EURĄ TIKRAI NEBLOGOS

Europos Komisija (EK) jau netrukus pateiks savo vertinimą, ar Lietuva yra pasiruošusi nuo 2015 m. įsivesti eurą. Apie naujausias Lietuvos galimybes nuo kitų metų turėti europietišką valiutą kalbėjomės su Europos komisaru Algirdu Šemeta. Už mokesčius, muitus, statistiką, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingas politikas teigė, kad Lietuvos perspektyvos tikrai neblogos.

– EK birželį turėtų pateikti savo vertinimą dėl Lietuvos pasiruošimo įsivesti eurą. Galbūt jūs jau žinote, koks bus ataskaitos turinys?

– Labai norėčiau pasakyti, koks bus tos ataskaitos turinys, bet šiandien dar negaliu to padaryti. Turbūt beveik niekam nekyla abejonių, kad Lietuva yra pajėgi atitikti skaitmenines Mastrichto kriterijų reikšmes, ir turint galvoje, kad dabar jau balandis, o ataskaita bus parengta birželį, kokių nors nenumatytų įvykių neturėtų būti. Be abejo, labai svarbu – to reikalauja ir Mastrichto sutartis – kad visi kriterijai būtų įvykdyti tvariai. Šiuo metu komisijos tarnybos būtent ir vertina šių kriterijų vykdymo tvarumą, o išvados bus pateiktos su Komisijos ataskaita. Būdamas lietuvis tikiuosi, kad jos bus pozityvios, bet šiandien tikrai negaliu pasakyti, koks bus ataskaitos turinys.

– Ar yra priežasčių, kodėl ši ataskaita galėtų būti neigiama? Kokios galėtų būti grėsmės?

– Na, tiesiog Lietuva turi vykdyti reformas, kurias pati buvo užsibrėžusi. Galima būtų paminėti įsipareigojimą priimti konstitucinį įstatymą dėl finansinės drausmės. Šiuo metu toks įstatymas yra svarstomas. Be abejo, yra svarbu vykdyti įsipareigojimus pagal numatytus vidutinės trukmės uždavinius. Lietuva yra numačiusi sumažinti savo fiskalinį deficitą ir Komisija vertins, kaip Lietuvai sekasi tai daryti.

– Ar Rusijos veiksmai gal turėti įtakos Lietuvos infliacijai ar biudžeto deficitui?

– Na, šiandien nenorėčiau detalizuoti. Liko labai nedaug laukti. Apskritai Lietuvos padėtis atrodo tikrai neblogai ir belieka tikėtis, kad bus padaryti visi reikiami veiksmai, ir sprendimas bus toks, kokio Lietuva tikisi.

– Ne visi žmonės ramiai laukia euro įvedimo. Kokius namų darbus turėtų atlikti paprastas gyventojas? Kaip jam pasiruošti eurui?

– Būtų labai sunku išskirti kokius nors specialius veiksmus. Na, galbūt mano ūkiškas patarimas būtų – nelaikyti didelio kiekio grynųjų pinigų, nes tokiu atveju teks eiti į banką tuos pinigus pasikeisti. Be abejo, bus sudarytos sąlygos, kad pinigų pakeitimas būtų atliktas nemokamai, bet vis tiek tai yra vargas. Daug patogiau, jeigu žmonės laiko pinigus sąskaitose, tokiu atveju keitimas į eurus įvyks automatiškai ir nesukels papildomų rūpesčių.

Verslui, be abejo, veiksmų reikės atlikti daugiau. Tai susiję ir su apskaitos programų pakeitimu, kainų žymėjimu viena ir kita valiuta. Tačiau paprastiems gyventojams kokių nors papildomų rūpesčių euro įvedimas tikrai neturėtų sukelti.

– Kokius klausimus aptarėte Briuselyje susitikęs su premjeru Algirdu Butkevičiumi?

–  Daugiausia ir kalbėjome apie pasirengimą įvesti eurą. Kalbėjome, ką Lietuva daro šiuo klausimu, ko komisija tikisi iš Lietuvos. Tai ir buvo pagrindinis klausimas, kurį svarstėme. Aptarėme kovos su mokesčių vengimu ir sukčiavimo klausimus ir galimus veiksmus, kurių Lietuva galėtų imtis šioje srityje.

– Kaip, jūsų nuomone, Lietuvai sekasi kovoti su šešėline ekonomika?

– Aš manau, kad Lietuva rimtai žiūri į šią problemą ir imasi veiksmų, kad šešėlinės ekonomikos lygis būtų sumažintas. Su premjeru kalbėjome apie tai, kokia yra kitų šalių patirtis ir kokių dar Lietuva galėtų imtis priemonių, kad situacija šitoje srityje būtų pagerinta. Nes EK kaupia informaciją apie reformas, įgyvendintas visose 28 Europos Sąjungos narėse, ir gerosios praktikos panaudojimas taip pat gali padėti mokesčių surinkimo ir viešųjų finansų politikoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

mums politinio euro nereikia

euras zmones nuskurdins badausim visai.uz150ar 200euru pensijos nepragyvensim.laukia nusu badas.vanduo is krano jei sugebesim uz ji sumoket

akivaizdus

zmoniu apiplesimas pasikinkius /europos kumele/ kurios nei pamelsi nei pakinkysi

h20

... ir taps akivaizdu ant kiek tauta nuoga... atlyginimai ... 200 300 400 500 600 euru...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS