SGD klasteryje stiprinamas mokslinis potencialas | KaunoDiena.lt

SGD KLASTERYJE STIPRINAMAS MOKSLINIS POTENCIALAS

  • 3

Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) klasteryje, kurio iniciatorė yra „Klaipėdos nafta“, mokslines kompetencijas pritaikys Lietuvos energetikos institutas (LEI).

Prie SGD klasterio prisijungęs LEI, kurio misija yra būti aukščiausios kvalifikacijos ekspertu mokslo, inžinerijos, metrologijos, energetikos objektų saugos ekonomikos klausimais, susijusiais su tvaria Lietuvos energetikos plėtra, mato SGD kaip naujos kuro rūšies galimybes įvairiems tyrimams atlikti bei inovacijoms kurti.

LEI yra valstybinis mokslinių tyrimų institutas, kurio viena iš mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros krypčių yra šiluminės fizikos, dujų ir skysčių dinamikos bei metrologijos tyrimai.

Mantas Bartuška, „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius ir SGD klasterio valdybos pirmininkas akcentuoja, jog klasterio stiprybė ir nauda grindžiama tik aktyviu bei produktyviu mokslo ir verslo bendradarbiavimu.

„Klasterio tikslas ir užduotis nuo jo idėjos užuomazgos buvo suvienyti mokslą bei verslą kurti ir pritaikyti praktiškai žinias naujoje Baltijos regione suskystintųjų gamtinių dujų srityje. Jūrinis, antžeminis transportas, šildymas bei šalčio pramonė – visa tai yra neribotų galimybių laukas, kuriame tiek verslas, tiek mokslas gali plėtoti naujas idėjas ir didinti regiono konkurencingumą“, – sakė M. Bartuška.

„Mūsų tikslas aktyviai integruotis į SGD klasterio veiklą yra tas, jog mokslas turi visas technologijų ir kompetencijų galimybes prisidėti prie SGD terminalo sukurto infrastruktūros pamato bei rasti tinkamus įrankius jam plėtotis. Šiandien Lietuvoje skaičiuojami 5 mokslo slėniai, kurie privalo būti įveiklinti, o SGD, kaip kuro rūšis bei technologija, yra sąlyginai nauja, kuri įdomi mokslininkams bei jų neribotoms galimybėms įprasminti. SGD klasteris yra simbiozė, kurioje verslas ir mokslas ypač turi koreliuoti, todėl mums, kaip mokslo atstovams, tai yra prasminga“, – prisijungimo prie klasterio tikslą komentavo LEI direktorius Sigitas Rimkevičius.

Apie SGD klasterį: Įkurtas 2016 m. balandį. Tikslas – bendradarbiauti energetikos, švietimo ir mokslo bei verslo srityse taip didinant mokslinį-technologinį-ekonominį konkurencingumą bei skatinant SGD verslą ir investicijas. Klasterio nariai: „Klaipėdos nafta“, „Vakarų laivų gamykla“, Klaipėdos universitetas, Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, „Emerson Process Management“, Lietuvos energetikos institutas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

E.G.

Na, turėkit gėdos. Juk nuotraukoje yra ir Saulius Gulbinskas, kuris, jau, deja, miręs...

klasteris

Ir klesteris . Lietuvių kalbos žodyne pritrūko žodžių?

kiausingalviai visu mokslu moksliukai

a lia propesorai , surado dekinga terpe kurioje gales tyliai siurbtlesas savo egzistencijai islaikyti.... siaip jie reikalingi kaip skersai byrk.....s perdurtas virbalas....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS