Šiauliuose paklausiausi mažos kvadratūros butai | KaunoDiena.lt

ŠIAULIUOSE PAKLAUSIAUSI MAŽOS KVADRATŪROS BUTAI

  • 0

Nuo metų pradžios, iškart po euro įvedimo, Šiaulių miesto ir regiono nekilnojamojo turto (NT) rinkoje buvo juntamas sąstingis. Žmonės neskubėjo leisti naujai pasirodžiusios valiutos ir labiau tyrinėjo vietinę rinką, lygino kainas litais ir eurais, tad sandorių metų pradžioje buvo nedaug. „Ober-Haus“ duomenimis, 2015 metų I pusmetį būsto (butų ir namų) sandorių skaičius Šiauliuose buvo 22 proc. mažesnis nei tuo pačiu metu 2014 metais. Daugiausia pirko tie, kuriems NT buvo būtinas – sukūrė naujas šeimas ar keitė būstą iš mažesnio į didesnį. Tuo metu kita svarbi potencialių pirkėjų grupė, perkantys NT investicijai, buvo pasyvūs ir tik stebėjo pokyčius rinkoje. „Ober-Haus“ Vakarų Lietuvos regiono vadovas Linas Juozaitis pastebi, kad Šiaulių mieste 2014 metais NT, kaip investiciją, daugiausiai rinkosi užsienyje gyvenantys lietuviai ir Šiauliuose dirbantys automobilių prekeiviai. Deja, šiemet automobilių rinkai aprimus, pastarasis pirkėjų segmentas nebeskuba investuoti į NT.

Po euro įvedimo butų kainos Šiauliuose išliko nepakitusios, palyginti su 2014 metų pabaiga. Tad prasidėjus antrajam metų ketvirčiui, NT rinka šiek tiek atsigavo ir žmonės pradėjo kiek aktyviau pirkti ar investuoti į NT. „Ober-Haus“ duomenimis, šių metų antrojo ketvirčio pabaigoje vidutinės senos statybos butų kainos Šiaulių miegamuosiuose rajonuose siekė 500 Eur/m², naujos statybos su daline apdaila – 780 Eur/m².

Lyginant butų nuomos kainas su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu Šiauliuose užfiksuotas apie 5 proc. kainų augimas. „Ober-Haus“ duomenimis, šiuo metu dviejų kambarių buto nuomos kaina gyvenamuosiuose Šiaulių rajonuose svyruoja 85-175 Eur/mėn., o centrinėje miesto dalyje – 100-250 Eur/mėn.

Pasak L. Juozaičio, Šiaulių miestas naujos statybos butų pertekliumi šiai dienai nėra „persotintas“. 2015 metais statomas tik vienas daugiaaukštis gyvenamasis namas centrinėje miesto dalyje. Šio 27 butų namo statybų pabaiga planuojama jau šių metų rugpjūčio mėnesį. Kitas pirkėjams siūlomas naujos statybos daugiabutis iš ankstesnės 2013-2014 metų statybos turi 23 butus, dalis butų vis dar laisvi ir yra pardavinėjami. NT ekspertas mano, kad pardavimas užtruko dėl šiame daugiabutyje įrengtų ganėtinai didelio ploto butų (~80 m²), kurie yra mažiau paklausūs tarp pirkėjų. Ir priduria, kad šiuo metu Šiauliuose paklausiausi yra mažesnės kvadratūros 2 kambarių butai pietinėje ir centrinėje miesto dalyse.

Nepaisant to, kad individualių namų kainos pirkėjams dabar yra itin palankios, kadangi dar nepasiekė kainų lygio, buvusio prieš 2009-2011 metų NT krizę, anksčiau gan aktyvus buvęs gyvenamųjų namų pardavimas, šiai dienai yra daug mažesnis. „Ober-Haus“ duomenimis, individualių namų kainos yra kritusius apie 50 proc., palyginti su 2007-2008 metais.

Žemės sklypai perkami taip pat vangiai, dabar kaip ir visą NT žmonės dažniausiai perka nebent savo reikmėms, o investiciniai žemės sklypų pirkimai visiškai sustoję. „Anksčiau pirkėjai pirkdavo žemes hektarais, juos skaidydavo ir pardavinėdavo atskirais mažais namų valdos sklypeliais, dabar tokių investicijų yra gerokai mažiau“, - pastebi L. Juozaitis.

„Šiuo metu Šiaulių NT rinka yra sveikai aktyvi, džiugu, kad žmonės nors ir po truputį, bet investuoja į NT. Kadangi Šiauliuose NT objektų perteklius nejuntamas, o kainos yra stabilios, manome, kad be didesnių pokyčių rinka išliks stabili iki metų pabaigos“, - teigia L. Juozaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS