Siūlo svarstyti galimybę kompensuoti pajamų netekimą žemdirbiams | KaunoDiena.lt

SIŪLO SVARSTYTI GALIMYBĘ KOMPENSUOTI PAJAMŲ NETEKIMĄ ŽEMDIRBIAMS

Seimo narys Algirdas Butkevičius siūlo Vyriausybei svarstyti galimybę žemės ūkio gamintojams kompensuoti pajamų netekimą, siekiant neutralizuoti pandemijos sukeltas neigiamas pasekmes. Toks modelis, anot jo, buvo taikomas 2015 metais – pieno gamintojams buvo kompensuoti nuostoliai, kai, Rusijai paskelbus embargą, krito pieno supirkimo kainos. Tiesa, tuomet tai daugiausia įgyvendinta ne iš nacionalinių, o iš Europos Komisijos skirtų lėšų, tačiau pati priemonė galėtų būti sėkmingai pritaikyta ir šiuo metu.

A. Butkevičius sako sulaukęs kreipimųsi iš šalies ūkininkų, kurie reiškia didžiulį susirūpinimą dėl padėties žemės ūkio sektoriuje.

„Ūkininkai skundžiasi, kad dalis žemės ūkio produkcijos perdirbėjų jau sumažino mėsinių galvijų, pieno ir kitų žemės ūkio produktų supirkimo kainą arba išvis atsisako supirkti. Laukiama, kad šiuo žingsniu paseks ir kiti perdirbėjai. Nuo to labiausiai nukenčia smulkieji ūkininkai, kurių situacija ir iki pandemijos nebuvo lengva“, – aiškina parlamentaras.

Ūkininkai įtaria, kad mažindami žemės ūkio produkcijos supirkimo kainas perdirbėjai siekia pigiai sukaupti produkcijos rezervą, kad jį galėtų realizuoti kur kas brangiau pandemijai pasibaigus. Tuo tarpu prekybos taškuose daugumos maisto produktų kainos pastaruoju metu yra pastebimai išaugusios.

Ūkininkų prašomas tarpininkauti Seimo narys kreipėsi į Vyriausybę prašydamas imtis priemonių, kad perdirbėjai ir prekybos įmonės nepiktnaudžiautų susidariusia ekstremalia situacija ir savo derybine galia.

„Esu rinkos ekonomikos šalininkas. Tačiau išskirtiniais atvejais, esant ekstremaliai situacijai, kai rinkos dėsniai nebeveikia taip, kaip turėtų veikti visuomenei naudingiausiu būdu, pateisinu valstybės įsikišimą į kainų nustatymą kaip neišvengiamą. Noriu pabrėžti, kad kalbu tik apie labai ypatingus atvejus, kokį turime dabar. Konstitucija sako, kad valstybė reguliuoja ūkinę veiklą taip, kad ji tarnautų bendrai tautos gerovei. Negali būti toleruojamas nedidelės įtakingųjų dalies siekis pasipelnyti iš susidariusios situacijos, kol didžioji dalis Lietuvos iš paskutiniųjų bando solidariai prisiimti neigiamas pasekmes, – tvirtina A. Butkevičius. – Todėl Vyriausybei siūlau įvertinti maisto produktų kainų grandinėje skirtingoms grandims tenkančias kainos dalis ir svarstyti galimybę riboti perdirbėjams tenkančią dalį ir prekybininkų antkainius. Situacija ypatinga ir neturėtume kliautis tuo, kad rinka viską sureguliuos. Dabar nesureguliuos. Tai jau pamatėme iš į padanges šovusių medicininių kaukių kainų“, – sako A. Butkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

earht king

tu geriau minkik ir nerodik savo sugebėjimus melo batalijom juk esi grynas melagis ir mires kaip komunistelis mažas netinkamas dar AMB. GAL IŠMOKYTU JŪSŲ PASTUMDELIUS ,DIRBTI, liaudžiai būtų brazauskas litas liktu, nejudėtu už nieka paverstas, ir antras reikalas atominė dirbtu užtai kad sakė brazauskas kokios pinigo sūmos tekėjo mums iš rusino, baisus pinigas ėjo ir statė visa sovietu kolėgija visa pilnai ir gerai buvo atliktas darbas ir žmonės darbo turėjo, užtai kad buvo vėdlys ir žodis buvo kuno jėgos pasakytas ir miau kiti už kampo, tylos, o dabar partijos nebeliko tikru veteranu neliko kurie kovojo ir rodydavo savo pranašuma prieš kringelius tie juk buvo ančiukai be žodžiai, ir tyla buvo gera , o pagalius kaišiojo į ratus bet niekas neime į galva juokdariai klounai buvo, su savo tetušiu, baikite nesąmones dar matai streika organizoja prie prezidenturos atkreipkime dėmesi, stena iš paskutynio atodusio kada ateis tikrovės valanda ir supras kad ne viena lietuva elektros nori bet

Taip vadinamiems “zemdirbiams”

Kaimieciai-zemdirbiai-ukininkai-valstieciai visiskai ispindejo. Tai per daug lietaus, tai, per sausa, tai niekas neperka, tai kainos per mazos, tai marai... ir uz viska mokek sitiems tinginiams pasalpiniams, o mokesciu i izda nuli duoda. Ieskokites pastovaus darbo mieste, jus susikti tinginiai, nes daug pigiau pirkti produktus is ES valstybiu, nei jus islaikyti! Susikti patvoriniai pasalpiniai!

Jonas

Butkevičiui visai galva perkaito
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS