Siūloma įpareigoti pavežėjus automobilio salone turėti vaizdo registratorių | KaunoDiena.lt

SIŪLOMA ĮPAREIGOTI PAVEŽĖJUS AUTOMOBILIO SALONE TURĖTI VAIZDO REGISTRATORIŲ

Keleivių vežimo už atlygį paslaugas teikiančiuose automobilių salonuose siūloma įpareigoti turėti vaizdo registratorių.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Gintautas Paluckas įregistravo tai reglamentuojančias Kelių transporto kodekso pataisas. Jos numato, kad vaizdo įrašas turėtų būti saugomas 14 dienų. Keleivis galėtų vaizdo įrašo fiksavimo atsisakyti, jei aiškiai prieš kelionę, tai yra užsakymo metu, išreikštų tokią savo valią.

Pasak G. Palucko, projektas atsirado dėl skundų ir viešumoje pasirodžiusių žinių dėl vairuotojų nederamo elgesio, tačiau keleiviai kartais neturi galimybių tai įrodyti.

„Viešumoje yra pasirodę liudijimų apie galimai įstatymus pažeidžiančius vežėjų veiksmus, pavyzdžiui, seksualinio priekabiavimo atvejus. Keleivių vežimo operatoriai į tokius veiksmus reaguoja vangiai, o keleivis neturi galimybės pateikti neginčijamų įrodymų apie galimą pavežėjo netinkamą elgesį. Atsitinka ir taip, kad keleivių vežėjai kartais perleidžia savo paskyras skaitmeninėse platformose kitiems asmenims, taip pažeisdami įstatymą, bet kompetentingos institucijos neturi galimybių įrodyti, kad buvo pažeistas įstatymas“, – sakė Seimo narys socialdemokratas G. Paluckas.

Priėmus siūlomas pataisas, jo manymu, keleiviai jaustųsi saugiau kelionės metu dėl galimo smurto ar priekabiavimo ir priešingai – esant kokiai nors žalai iš keleivio pusės egzistuotų neginčijamas įrodymas.

G. Paluckas taip pat mano, kad vaizdo registratorius veiktų kaip prevencinė priemonė prieš pasitaikančius piktnaudžiavimo atvejus.

Kelių transporto kodekso pataisas kartu su juo teikia Seimo nariai socialdemokratai Linas Jonauskas, Eugenijus Sabutis ir Orinta Leiputė. Siūloma, kad naujos kodekso nuostatos įsigaliotų 2025 m. sausio 1 d.

Šiuo metu įstatymas neįpareigoja teikiant keleivių vežimo už atlygį paslaugas automobilio salone turėti vaizdo registratorių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

liurbiai

pries ilipant i juoduku pavezejus ir ne tik i ju auto ijiungi diktafona jam nematant ir rsmiai vyksti i nurodyta tadka .

Svolacius

Ipareigokit juos pries pradedant pamaina nusipraust,nes dvokia kaip kiauliu fermoj

SUSIJUSIOS NAUJIENOS