Socialdemokratai siūlo progresinius tarifus, NPD prilyginti MMA | KaunoDiena.lt

SOCIALDEMOKRATAI SIŪLO PROGRESINIUS TARIFUS, NPD PRILYGINTI MMA

Socialdemokratai siūlo nuo 2019 metų sumažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) naštą arba visai neapmokestinti mažiausiai uždirbančių gyventojų.

Penki parlamentarai pirmadienį Seime įregistravo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas – jie siūlo taikyti progresinius mokesčius: mėnesio pajamoms iki 1,5 tūkst. eurų būtų taikomas 14 proc. GPM, 1,5–2,5 tūkst. eurų – 19 proc., 2,5–3,5 tūkst. eurų – 24 proc., o nuo 3,5 tūkst. eurų – 29 proc.

Tokie tarifai būtų taikomi ne vien darbo, bet ir turto, individualios veiklos pajamoms, todėl siūloma atsisakyti atskiro tarifo pajamoms iš individualios veiklos.  

Iki šiol GPM taikomas tik su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusioms pajamoms.   

Rasa Budbergytė, Juozas Olekas, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas ir Dovilė Šakalienė taip pat siūlo 380 eurų siekiantį neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) prilyginti minimaliai algai (MMA), kuri nuo sausio 1–osios yra 400 eurų, todėl ją gaunantys gyventojai iš viso nemokėtų GPM.   

Pasak pataisų autorių, pakeitimai viduriniosios klasės nepaliestų – jų apmokestinimas iš esmės nepasikeistų. Mokestinė našta didėtų tik gaunantiems 1,9 tūkst. eurų ir didesnes pajamas.

Socialdemokratai taip pat siūlo atkurti 200 eurų papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (PNPD) dirbantiems tėvams už vaikus, tačiau siūloma PNPD taikyti ne visiems, o atsižvelgiant į jų pajamas. Iki šių metų PNPD buvo taikomas visiems auginantiems vaikus, nepriklausomai nuo jų pajamų dydžio.

„Kad turtingi nesinaudotų, siūlome naują formulę, kaip bus apskaičiuojamas dydis – kuo daugiau uždirbi, tuo mažiau galimybių pasinaudoti valstybės ištekliais“, – BNS sakė R. Budbergytė.   

Pasak jos, PNPD jau nebegalėtų pasinaudoti tėvai, auginantys vieną vaiką, ir uždirbantys daugiau kaip 1,9 tūkst. eurų, auginantys du vaikus – daugiau kaip 2,4 tūkst. eurų, o tris vaikus – daugiau kaip 2,9 tūkst. eurų.

Parlamentarės teigimu, pagal naują tvarką skaičiuojamas PNPD kiekvieną mėnesį galės būti skirtingas, nors žmogus gaus vienodą algą. Taip būtų todėl, kad naujais GPM tarifais siūloma apmokestinti visas, o ne tik su darbu, kaip yra dabar, susijusias pajamas.

„Kiekvienam gyventojui tas PNPD būtų pagal jo gaunamas pajamas,“ – BNS sakė R. Budbergytė.

Ji tikisi, kad PNPD leistų mažinti „šešėlį“: „Priverčia žmones rodyti pajamas – lįsti iš šešėlio“.

Jeigu Seimas socialdemokratų pataisas priimtų, PNPD būtų taikomas neatsisakant nuo sausio 30 eurų siekiančių „vaiko pinigų“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kęstui

Ką čia skaitmeninti? Mes jau seniai viską robotizavom :)))...

Kęstas

Ar kas nors galvoja, kad reikia skaitmeninti Lietuvos ūkį? Ne. Atsimenate, Kubilius siūlė visai Lietuvai gaminti daugiau lazerių, o Uspaskichas siūlė visai Lietuvai gaminti daugiau marinuotų agurkėlių. O be knygų skaitmeninimo nieko kito lietuvių kalba apie skaitmeninimą neaptinkame. Tuo tarpu pasaulio įmonės skubiai skaitmenina jų veiklą. "Įmonėms dabar yra du pagrindiniai klausimai: kaip to pasekoje keičiasi verslo modelis ir kaip keičiasi verslo procesai? Pirmasis susijęs su rinka, antrasis - su vidaus organizacija. Jei nenorite susidurti su tuo, jūs neturite ateities.

Kęstas

Dramatiški tokio nesugebėjimo prisitaikyti pavyzdžiai: enciklopedija iš "Brockhaus" (pakeista internetine enciklopedija Wikipedia), "Kodak" fotoaparatas (pakeistas skaitmeninių fotoaparatų), telefonų gamintoja "Nokia" ( pakeista kompanijomis "Apple" ir "Samsung"), daugelis mažmenininkų ( kuriuos išstūmė kompanija "Amazon"). Todėl, kas nori išgyventi, turi greičiau skaitmeninti jų veiklą." Bent jau aptarkime šitą Lietuvoje. Nejaugi išmirsime, kaip dinozaurai, nes turime graikiško riešuto dydžio smegenis ir nieko nesusigaudome šiandieniniame pasaulyje? Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS