„Sodra“ gyventojų pensijų kaupimo sąskaitas papildė 33 mln. eurų | KaunoDiena.lt

„SODRA“ GYVENTOJŲ PENSIJŲ KAUPIMO SĄSKAITAS PAPILDĖ 33 MLN. EURŲ

„Sodra“ penktadienį į gyventojų pensijų kaupimo sąskaitas už vasarį pervedė 33,3 mln. eurų. Beveik trečdalį šios sumos – 9,3 mln. eurų – sudaro valstybės paskata, kuri skiriama visiems, dalyvaujantiems kaupime, praneša „Sodra“.

Pensijų kaupimo dalyvių skaičius išliko stabilus – 1,29 mln. Nors dalis gyventojų kaupimą nutraukė, juos pakeitė naujas kaupimo sutartis pasirašę gyventojai.

Įmokos ir valstybės paskatos pervestos 820 tūkstančių gyventojų, aktyviai dalyvaujančių kaupime. Aktyvių pensijų kaupimo dalyvių vasarį, palyginti su sausiu, sumažėjo maždaug 2,5 proc., arba beveik 20 tūkst.

Tai lėmė, kad dalis gyventojų, dalyvaujančių kaupime, tą mėnesį neturėjo darbo ar pajamų, taip pat dalis kaupimą sustabdė, pasirinkdami pinigus palikti pensijų kaupimo fonde, tačiau kol kas nemokėti įmokų.

Nepaisant to, valstybės paskatų suma išliko beveik tokia pati, kaip ir sausį, nes didelė dalis pensijų kaupimo dalyvių, pradėjusių kaupti pereinamuoju 1,8 proc. tarifu, pasirinko mokėti didesnes 3 proc. darbo užmokesčio įmokas ir atitinkamai gauti didesnę valstybės paskatą – 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio.

Be to, „Sodros“ duomenimis, keturi iš penkių gyventojų, sudarančių naujas pensijų kaupimo sutartis, iškart renkasi 3 proc. tarifą ir didesnę valstybės paskatą.

„Pervedimai į pensijų kaupimo fondus išlieka stabilūs, kaip ir pensijų kaupimo dalyvių skaičius. (...). Matome, kad vieni gyventojai itin aktyviai sudaro naujas pensijų kaupimo sutartis, didina pensijų kaupimo tarifą, kiti kaupimą stabdo ar nutraukia. Reiškia, jie turi laisvę ir galimybę priimti sprendimus ir rinktis, kaip taupyti senatvei“, – sakė „Sodros“ laikinasis vadovas Ježy Miskis.

Visi pensijų kaupime dalyvaujantys gyventojai gauna paskatą iš valstybės biudžeto. Gyventojams, kurie nuo savo atlyginimo kaupimui skiria 3 proc., valstybė į jų pensijų kaupimo sąskaitas perveda 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU) paskatą – 16,4 euro per mėnesį, arba beveik 200 eurų per metus. Jeigu gyventojas kaupia pereinamuoju 1,8 proc. tarifu, valstybės paskata yra 3,3 euro per mėnesį.

Be to, šiuo metu savarankiškai dirbantys gyventojai pradėjo deklaruoti savo pajamas ir mokėti socialinio draudimo įmokas.

„Sodra“ primena, kad savarankiškai dirbantys gyventojai, dalyvaujantys kaupime ir deklaruojantys praėjusių metų pajamas, įmokas dar mokės pagal iki praėjusių metų pabaigos pasirinktą modelį. „Sodra“ jų įmokas ir valstybės paskatas už visus praėjusius metus į pensijų fondus perves tuomet, kai jie deklaruos pajamas, sumokės socialinio draudimo bei pensijų kaupimo įmokas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Figa

Na žinot išpešti jie moka o dabar kai norėjau šiemet atsisakyti tai nebegali atsisakyti. Kokia nesąmonė.Tai juk mano reikalas ,Moket at nemokėti.Mat šieme t jie gavo didesnį pelną tai kaip jie tave paleis .

Pilietis

Ižtenka pūsti miglas,Lietuva tokia šalis kuriai pensijų kaupimo būdai turi būti visiem vienodi.Kas turi daug pinigų ,tas žinos kaip juos kaupti ir kaip juos saugoti.Kiekvienas turi suprasti ,kad kaupino pakopos sugalvotos tam, kad dar viena,nauja žmonių gruoė atsirastu ir žmones juos išlaikytu.O jūsų kaupiamos lėšos išgaruos kaip kad sekundės bankas.Nepasitikėkite,sukčiai nesnaudžia,kuria planus savo naudai.

...

Ah: "„Sodra“ penktadienį į gyventojų pensijų kaupimo sąskaitas už vasarį pervedė 33,3 mln. eurų. Beveik trečdalį šios sumos – 9,3 mln. eurų – sudaro valstybės paskata" - TOKIA suma APIPLĖŠTI pensininkai, ir TOKIOS sumos negavo Šalies ūkis - paskui mes ieškom kažkokių užsienio 'investuotojų', tai TUO TARPU mūsų pinigai ATITENKA atsipūtusiems graikų pensininkams (ESĄ ten ŽADAMA didesnė grąža; mūsų privatinYkai džiaugias asmeniniais 'otkatais', ir deda skersą ant paties skolos atgavimo: "Vis vien už tai valstybė garantuoja"). Ir šis 'privačių pensijinių fondų' aferistų biznis klesti: "Pensijų kaupimo dalyvių skaičius išliko stabilus – 1,29 mln. Nors dalis gyventojų kaupimą nutraukė, juos pakeitė naujas kaupimo sutartis pasirašę gyventojai" - NIEKAS tų naujų sutarčių NEpasirašo, juos JĖGA (ir avinus) Valstybė į tuos 'fondus' suvaro (KIEK toks į(AP)statymas lobistams kainavo?), vieni priešinasi, o kiti: "JEI jau valstybė įsako... :/". Ir NORS aktyvių dalyvių MAŽĖJA, pinigų upė NESENKA.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS