Šventiniai užsakymai plūsta į restoranus, tačiau aplenkia sodybas | KaunoDiena.lt

ŠVENTINIAI UŽSAKYMAI PLŪSTA Į RESTORANUS, TAČIAU APLENKIA SODYBAS

Artėjant šventėms žmonės kuria planus, kur ir kaip jas paminėti. Vieni aktyviai renkasi restoranus, kiti užsisako jų maisto į namus. Tačiau nuomojamų sodybų savininkai sako, kad tokio sujudimo kaip restoranų versle nesulaukia.

Užimtas gruodis

Vieno populiariausių Kauno restoranų DIA rinkodaros vadovas Vilius Vėberis sako, kad restoranas gruodžio 24–25 d. tradiciškai nedirbdavo, šie metai taip pat nebus išimtis.

„Iš tikrųjų atsiranda paklausa Kūčių vakarienę valgyti restorane, tačiau esame modernus europietiškas restoranas, todėl nežinome, ar tradicinis lietuviškas stalas pataikytų į mūsų įprastai ruošiamo maisto kategoriją“, – pripažįsta jis.

„Visas gruodis užimtas, žmonės dirba labai daug, tad per Kūčias jų neapkrausime, bus laiko su šeimomis daugiau pabūti“, – priduria V. Vėberis.

Tačiau, pasak jo, laisvų vietų Naujųjų sutiktuvių vakarui praktiškai nebėra. „Pas mus naujametę vakarienę galima skirstyti į kelis etapus. Vieni nori prisėsti apie 17–18 val., pavakarieniauti ir suspėti, pavyzdžiui, 19 val. į teatrą. Arba yra vėlesnių svečių, kurie į mūsų šventinę vakarienę atvyksta apie 19–20 val., bet mes žmonių neįpareigojame būtinai rinktis iš specialaus pasiūlymo meniu, suteikiame galimybę rinktis ir iš mūsų bendro meniu“, – pasakoja V. Vėberis.

„Tą vakarą nerengiame ir specialios programos, nes anksčiau tai darydavome, bet su mūsų svečiais tai nepasiteisino“, – tęsia jis ir priduria, kad gruodžio 31-osios degustacinis meniu žmogui restorane kainuos 150 eurų.

Pasak V. Vėberio, sausis dar pusiau šventinis mėnuo, tad vis dar vyksta gruodį švęsti nespėjusių įmonių vakarėliai, o vasaris, kaip įprasta, yra gana blankus.

Ramesni šiokiadieniai

Stebėdamas klientus, rinkodaros specialistas nemato labai ryškių ekonomikos sunkmečio tendencijų: „Kadangi pas mus ateina nemažai užsienio svečių arba įmonių atstovų, manau, šventė vyksta įmonės sąskaita, galbūt todėl nelabai taupoma. Tačiau jei tai fiziniai asmenys, vakarienės būna kuklesnės.“

Tokių kainų niekur nerasi, todėl Druskininkuose yra daug žmonių, o mūsų pajūris jų nepritraukia.

„Pagal tai, kaip pas mus išleidžiami pinigai, sakyčiau, žmonės jų turi, paišlaidauja“, – priduria jis.

V. Vėberis nežino, ar tai galima sieti su ekonominiu kontekstu, tačiau ryškėja tendencija, kad pirmadieniais labai sumažėjo klientų srautas.

Panašiais pastebėjimais dalijasi ir restorano „Miesto sodas“ vadovas Andrius Nacevičius. „Šiokiadieniai yra ramesni, savaitgaliai – neblogi, bet mus pačius kaip verslą labai spaudžia energijos kaštai“, – akcentuoja jis.

„Pastebime, kad pamažėjo banketų žmonių skaičius, patiekalų ir gėrimų užsakymų įvairovė sumažėjo, bet negalėčiau pasakyti, kad sumažėjo kiekis“, – sako A. Nacevičius.

Jo vertinimu, gruodis bus sėkmingas, rezervacijų yra gana daug. Be to, restoranas dirbs ir per Kūčias, tačiau trumpiau nei įprastai: „Gal praeiviai dieną norės torto ar pyrago. Pagrindinis darbas bus Kūčių ir Kalėdų maisto rinkinių atidavimas klientams.“

„Maisto užsakymas Kūčioms populiarėja. Žmonės pradeda suprasti, kad restoranas ne toks didelis baubas ir tie pinigai, kurie atrodo dideli užsakant, nėra tokie jau dideli paskaičiavus asmeniui, o rezultatas būna toks pat, kaip pats gaištum savo laiką ir gamintum mišraines. Čia – atvažiuoji, susirenki ir gali švęsti“, – sako A. Nacevičius.

Šiemet „Miesto sodas“ Naujųjų šventei taip pat siūlys penkių patiekalų degustacinę vakarienę su šefu, bus ir muzikinė programa – vokalistas su pučiamuoju instrumentu. Šis malonumas kainuos 79 eurus žmogui.

Baiminasi dėl didelio krūvio

Keturių patiekalų degustacinę vakarienę savo naujamečo vakaro svečiams pateiks ir Klaipėdoje įsikūręs restoranas „Skandalas“. „Naujųjų metų vakarui laisvų vietų dar yra, bet jos greitai pildosi. Restoranas siūlys ir muzikinį vakarą, pasirodys grupė „Trys apelsinai“, visa tai žmogui kainuos 80 eurų“, – vardija restorano direktoriaus pavaduotoja Vilija Kukliauskaitė.

Tikriausiai logiška, kad didkepsniais garsėjantis „Skandalas“ per Kūčias ir Kalėdas nedirbs. Tačiau, pasak V. Kukliauskaitės, dėl Kūčių vakarienės vis dėlto pasitaiko keletas užklausų, nors jų ir nedaug.

„Paprastai rezervacijos atliekamos savaitę ar kelias savaites iki norimos datos, dar yra laiko“, – priduria ji.

Kūčioms kur kas įprastesnį meniu pasiūlyti galintys „Bernelių užeigos“ restoranai gruodžio 24-ąją veikiausiai nedirbs, tačiau yra paruošę Kūčių vakarienės meniu, kurį sudaro dvylika tradicinių šios šventės patiekalų.

„Kūčių vakarienės kaina dviem asmenims – 69 eurai, o keturiems asmenims – 119 eurų“, – sako restoranų rinkodaros vadovė Urtė Lodaitė.

Anot jos, šiais metais šventinis patiekalų meniu „Bernelių užeigoje“ yra labai platus.

„Kūčių ir Kalėdų šventinių pasiūlymų pateikėme lapkričio pradžioje, tačiau dėl didelio užsakymų kiekio jau turėsime stabdyti klientų užklausas, kad virtuvė spėtų tinkamai ir kokybiškai paruošti užsakymus. Džiaugiamės, kad gruodį restoranuose didelis užimtumas įmonių ir privačių asmenų šventėms“, – sako U. Lodaitė.

Rezervacijų Naujųjų metų išvakarėse skaičius dar auga. „Esame paruošę Naujųjų metų programą Vilniuje ir Kaune, programos paketas kainuoja nuo 50 iki 120 eurų, į kainą įskaičiuota šventinė vakarienė ir speciali vakaro programa“, – vardija restoranų rinkodaros vadovė.

Ji priduria, kad šventinės kainos restorane šiemet, palyginti su praėjusiais metais, išaugo 20 proc.

Kur kas kukliau

Atrodo, kad Lietuvoje švęsti Kūčias restoranuose vis dar nepopuliaru, tačiau paklausa užsisakyti maisto šventiniam savo namų stalui auga, o Naujuosius švęsti restoranuose jau tampa ir dalies lietuvių tradicija.

Atrodė, kad dar neseniai ne mažiau įprasta buvo švęsti šventes ir kaimo turizmo sodybose. Tačiau šiemet jų savininkai netrykšta optimizmu.

20 km nuo Kauno esančios sodybos šeimininkė nenorėjo, kad būtų paminėtas jos vardas – kaip pati sako, labai jau liūdnas pasakojimas su jos pavarde pavyktų.

„Šiemet labai kukliai sekasi su užsakymais, turiu tik Naujiesiems. 200 kv. m, šildomės elektra – ko gali žmogaus paprašyti? Net naujų skelbimų nebededame“, – atvirauja moteris.

„Praėjusiais metais ir įmonės, ir žmonės užsisakydavo. Labai jaunų nepriimu, nors jie susideda ir jiems pinigai nelabai svarbūs“, – priduria ji.

Kauno rajone Zapyškio seniūnijoje esančios sodybos „Papiškiai“ šeimininkas Nerijus Navickas jau keliolika metų užsiima nuoma. Jis irgi sako, kad vietų šventėms jo sodyboje dar tikrai yra.

„Nežinau kaip pas kitus, pas mus šiemet užsakymų mažiau. Nežinau kodėl, bet po kovido reikalai kiek pasikeitė“, – atvirauja verslininkas.

Nors ir neišduoda konkrečių skaičių, jis sako, kad paslaugų kainas pakėlė labai nežymiai.

„Šventinis paketas priklauso nuo susitarimo. Viskas priklauso nuo žmonių skaičiaus, pobūdžio – kai kurie patys nori viską daryti, kiti nori paslaugų“, – detalizuoja jis.

N. Navickas taip pat pastebi, kad anksčiau buvo daugiau įmonių vakarėlių, o dabar jų beveik neliko.

Didelis blefas?

Lietuvos pajūryje, prie Šventosios upės, įsikūrusios sodybos „Akmeninė sala” šeimininkas Arūnas antrina kolegoms – užsakymų labai mažai.

Nežinau kaip pas kitus, pas mus šiemet užsakymų mažiau. Nežinau kodėl, bet po kovido reikalai kiek pasikeitė.

Tačiau kainų mažinti jis neketina, nes, kaip pats sako, niekas Lietuvoje neatpigo. „Net einame link to, kad jei neatsiras klientų, geriau tegul būna tuščia, bet už centus nenuomosime“, – sako sodybos savininkas.

Jos nuoma aštuoniems asmenims, be pirties, kainuoja 150 eurų už parą. Jei klientai pageidauja pirties, trys valandos joje papildomai kainuoja 60 eurų, o kubilo kūrimas atsieina dar 100 eurų už tris valandas. Žinoma, nepamirškime ir pagalvės mokesčio.

„Visas šis sezonas, skaičiuojant nuo vasaros pradžios, 35–38 proc. prastesnis. Anksčiau visi savaitgaliai užimti būdavo, dabar tik 30 proc. visų savaitgalių“, – dalijasi jis.

„Daug žmonių nori tik pirties, kubilo, apšnerkšti ir išvažiuoti, o mes siūlome komplektuką su nakvyne, sutartėles, todėl nelabai daug tokių, kurie norėtų nuomotis su nakvyne“, – situaciją aiškina Arūnas.

Jis pats neseniai viešėjo Druskininkuose, todėl negali nepaminėti čia atvykti viliojančių akcijų. „Trys dienos su SPA, baseinais dviem kainuoja 100 eurų. Tokios kainos niekur nerasi, todėl Druskininkuose yra daug žmonių, o mūsų pajūris jų nepritraukia. Renka mokesčius už infrastruktūrą, tik neaišku, kur jie nueina. Turime pajūrį ir kad žiemą nepritrauktų žmonių – tragedija“, – nusivylimo neslepia verslininkas.

Žiniasklaida mirga nuo pranešimų, kad Palangoje Naujųjų sutiktuvėms praktiškai nebeliko laisvų vietų. „Aš jums tiesiai šviesiai pasakysiu: tai didelis didelis blefas. „Griebkite greičiau, nes vietų nėra“, bet kai ateisi ir parodysi pinigus, vietų atsiras“, – neabejoja Arūnas.

„Naujametės kainos dviem žmonėms už dvi dienas su programa – 400 eurų. Kitame viešbutyje – 400 eurų už vieną parą su programa. Gal ir yra žmonių, kurie moka tokius pinigus, bet jiems kažkas negerai“, – mano jis.

„Ir vasarą, ir prieš Stintų šventę sako, kad jau 99 proc. vietų užimta – patikėkite manimi, taip nėra. Jeigu tiek ir rezervuota, įdomu, ar valstybinei mokesčių inspekcijai patikrinus pasirodytų, kad tikrai buvo tiek žmonių“, – šypsosi Arūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

aha

Kas užsakinėjo, kas nuomojosi, ta s ir tai daro, nežiūri į pinigus, kas neturėjo už ką,tas sėdi namie, ar prie miesto eglutės ateina. Kiekvienam savo, Palangoje tikrai daug užsakyta, čia jaučiasi konkurencija, viena skito menkinimas, sodybose taip-jau neįdomu, ką ten veikti, ta pirtis ar kubilas nelabai jau ką domina. Palangoje programa, jūra, visai kitas vaizdas.

Anonimas

Blogai,kad lietuviai nori pasirodyti pries kaimynus. Reikia ismokti gaminti namuose. Resioranuose,sodybose galima apsinuodyti.

Anonimas

ZIURIU LIETUVIAI TURTINGI.Bet visada verkia,kad mazos pajamos.O i sodyba, ko ten vaziuoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS