T. Povilauskas: NT sektorius šiemet neturės įtakos ekonomikai | KaunoDiena.lt

T. POVILAUSKAS: NT SEKTORIUS ŠIEMET NETURĖS ĮTAKOS EKONOMIKAI

Nekilnojamojo turto (NT) sektorius šiemet neturės įtakos Lietuvos ekonomikai, sako SEB banko ekonomistas. Pasak Tado Povilausko, šiais metais būsto statybos apimtys bus mažesnės, tuo metu inžinerinių statinių statyba, tikėtina, neaugs. Analitiko teigimu, metinis kainų pokytis šiemet bus arti nulio.

„Statybų sektorius pliuso nebeneš, bet galvojame apie nulinę įtaką ekonomikai“, – antradienį prognozių pristatyme sakė T. Povilauskas.

Anot jo, tikimasi, kad gyvenamosios statybos apimtys šiemet mažės, negyvenamųjų pastatų statybos nuosmukis turėtų būti pakankamai nedidelis, o inžinerinių pastatų apimtys turėtų likti stabilios.

„Inžinerinė statyta pernai sausį-lapkritį augo 30 proc., tai lėmė ir Europos Sąjungos pinigai, ir energetikų investicijos,  karinio miestelio statybos. Negyvenamosios statybos – buvo minimalus, bet augimas viršijo lūkesčius“, – sakė T. Povilauskas.

NT kainos praėjusiais metais viršijo lūkesčius. Siekiant, kad sandoriai vyktų ir jų būtų daugiau, kainos labai augti neturėtų.

 

„Tikimės, kad kadangi pradėtų statyti būstų skaičius yra mažesnis nei prieš metus, tai šiais metais gyvenamosios statybos apimtys, akivaizdu, bus mažesnės. Džiugina, kad pradėtų statyti negyvenamųjų pastatų plotas yra tik minimaliai sumažėjęs, palyginti su ankstesniais dvejais metais. (...) Kalbant apie inžinerinius statinius, tai priklausys ir nuo orų, nuo nevėlavimo užsakymų iš valstybės, bet panašu, augimo nebebus, nes kai turi 30 proc., kelias yra arba pakristi, arba išlaikyti stabiliai, tai, manau, bus išlaikyta stabiliai“, – teigė ekonomistas.

T. Povilausko teigimu, remiantis Registrų centro duomenimis apie NT sandorius, Lietuva yra grįžusi į 2013 metų lygį. Tai, pasak jo, rodo, kad rinka yra pasyvi. Tuo metu antrinė rinka Vilniuje išlieka stabili.

„Pirminė rinka dar labiau nukentėjo, jei žiūrėsime pirminėje rinkoje Vilniuje sandorius, per pastaruosius dvejus metus jų buvo virš 2 tūkst., grįžtame į 2012–2013 metų lygį. (...) Iš šių metų tikiuosi, kalbant apie pirminę rinką, kad mažesnių skaičių neišvysime“, – sakė T. Povilauskas.

Siekiant aktyvumo ir atsigavimo, pasak jo, reikėtų mažesnių palūkanų normų.

Anot T. Povilausko, NT kainos praėjusiais metais viršijo lūkesčius. Siekiant, kad sandoriai vyktų ir jų būtų daugiau, kainos labai augti neturėtų.

„Pirmas ketvirtis, antras, didesnių teigiamų pokyčių nebus, net ir metinis kainų pokytis toliau bus arti nulio, gal kažkiek ir „palįsim po nuliu“. Žiūrime, kaip bus su palūkanų normomis, nes tai pagrindinis veiksnys, kuris gali atgaivinti rinką“, – sakė ekonomistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

batai NT saikai . aukso gabalai KRIS !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS