„Perlo Energijos“ vadovas: tai visiškai nereiškia bankroto | KaunoDiena.lt

„PERLO ENERGIJOS“ VADOVAS: TAI VISIŠKAI NEREIŠKIA BANKROTO

  • 20

Jau kartą pasirinkę nepriklausomą elektros tiekėją dalis priversti rinktis iš naujo. „Perlui Energijai“ vienašališkai panaikinus fiksuotos kainos planus ir 180 tūkst. klientų tiesiog permetus į biržą, kur elektros kainos nuolat kinta, žmonės bėga pas konkurentus, pasakojama LNK reportaže.

Šiauliuose nuo pat pirmadienio ryto prie „Igničio“ durų nusivylusių „Perlo Energijos“ klientų eilė.

„Anksčiau mokėjome elektros tinklams – ir jiems buvo gerai, ir mums buvo patogu. Kas dabar darosi? Kur teisybė?“ – sakė gyventoja.

Tuo metu „Perlo Energijos“ skyrius tuščias. Žmonės perka nebent loterijos bilietus, nors laimės ratas nuo klientų ir nusisuko.

Nukentėjusi Lilija nuo rudens pas kitą tiekėją už kilovatvalandę mokės dvigubai brangiau.

„Man buvo liūdna, kadangi mūsų Vyriausybė suplanavo padaryti tokį projektą, rimtai nepagalvojo ir kur mes dabar. O kas kitas? O gal „Ignitis“ bus kitas“, – kalbėjo Lilija.

Per savaitgalį „Perlas Energija“ prarado mažiausiai 700 klientų. Kiek pasiryžo likti prie biržos kainos, neskelbiama.

„Atsiprašėme ir žinutėse, bet dar kartą noriu atsiprašyti už tą situaciją, kurioje esame“, – sakė „Perlo Energijos“ atstovas.

Tačiau įmonės atsiprašymai neguodžia reguliuotojo. Energetikos reguliavimo taryba konstatavo, kad nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimas nutraukti fiksuotos kainos sutartis yra neteisėtas ir pažeidžia vartotojų interesus.

„Sutartis gali būti pakeista tik esant vartotojo raštiškam sutikimui. Kitu atveju toks bendrovės veiksmas būtų laikomas neteisėtu“, – teigė „Vert“ vadovas Renatas Pocius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Valstybė bus vartotojo pusėje ir jį gins, neleis nuostolių perkelti ant vartotojų pečių“, – kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys.

Savo išvadą dar turi pateikti vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Jeigu ir ši nuspręs, kad „Perlas Energija“ elgėsi neteisėtai, tiekėjų gali laukti baudos.

„Skirti baudas, kurios sudaro iki 10 proc. metinės bendrovės apyvartos už praėjusius metus arba net sustabdyti ar panaikinti leidimą vykdyti nepriklausomos elektros energijos tiekimo veiklą“, – tęsė R. Pocius.

„Perlo Energijos“ vadovas sako, kad kas teisėta, o kas ne, sprendžia teismas ir nė vienam iš beveik 200 tūkst. neleis likti prie dabartinių sutarčių.

Tokiu atveju pradėti teisminiai ginčai sąlygoja vieną vienintelį logišką rezultatą – „Perlo Energijos“ bankrotą.

„Tokio varianto, deja, nėra“, – sakė direktorius.

Anot teisininkų, bendrovė gudrauja pateikdama neaiškias sutartis – vienas punktas prieštarauja kitam, todėl tikėtina, kad dabar užvirs teisminis ginčas.

„Kai turime reikalą su standartinėmis sutarčių sąlygomis, tai jos visada aiškinamos sutartį priėmusios šalies naudai – vartotojo, o ne verslininko naudai, nes verslininkas, formuodamas sutarties sąlygas, turėjo pasirūpinti, kad jos būtų aiškios“, – sakė Mykolo Romerio universiteto lektorius Tomas Chochrinas.

Ką dabar daryti sutartis su „Perlu Energija“ turintiems klientams?

„Paprasčiausias variantas – pakeisti tiekėją. Žinoma, vartotojas gali likti, tačiau ar vartotojas norėtų turėti santykį su galbūt ne visiškai patikimu tiekėju?“ – sakė R. Pocius.

Jei perėjus pas kitą tiekėją kaina bus didesnė, teisininkas mato galimybę pareikalauti „Perlo Energijos“ padengti kainų skirtumą.

„Tokiu atveju pradėti teisminiai ginčai sąlygoja vieną vienintelį logišką rezultatą – „Perlo Energijos“ bankrotą“, – pasakojo T. Chochrinas.

„Ne, tai visiškai nereiškia bankroto“, – teigė „Perlo Energijos“ vadovas.

Loterijos bilietais prekiaujančiam „Perlui Energijai“ pakako vos 100 tūkst. eurų įstatinio kapitalo tapti elektros tiekėju. Ministras žada pokyčius. Per kelias ateinančias savaites pateiks įstatymo pataisas – iš elektros tiekėjų reikalaus daugiau.

„Padidins finansinius įsipareigojimus ir kapitalo reikalavimus tokioms įmonėms bei atitinkamai reikalavimus turėti  aukštas kompetencijas energetikos srityje“, – teigė D. Kreivys.

Žmonėms iš „Perlo Energijos“ perėjus į „Ignitį“ baiminamasi, ar pastarasis netaps monopolininku, nes jau dabar užima 70 proc. rinkos. Reguliuotojai savo ruoštu tikrina „Igničio“ kainodarą.

„Tiekimas yra pagrįstas kaštais, ar tiekėjas neužsididina kainos“, – kalbėjo R. Pocius.

Reguliuotojas sako, kad kol kas neturi signalų, kad kiti tiekėjai irgi masiškai ims keisti planus.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Anonimas

Ei perlo aferiste, netriesk i triusikus. Prezidentas ir vaflistu vyriausybe jug pasake kad kalti patys gyventojai ir neleis skriausti kolegu mepriklausomu elektros tiekeju. Na pasakykit, koks asilas gali atsisakyti savo procentu nuo nepriklausomu tiekeju. Galvokit galva o ne subine verslinykai.

klausimas

kaip mano skaitiklis skaičiuos elektrą biržos kainomis?

įsivaizduoju

gyvenimą su biržos kainomis - nuolat įjungtas kompas su online biržos informacija, tarkim vakare kaina krito iki kokių 0,08 EUR/kWh - staigiai jungiam skalbykles, televizorius, kaičiam puodus, kraunam kompus ir telefonus. Kaina pakilo iki tarkim 0,38 EUR/kWh - viską išjungiam , šaldytuvas ir taip aišku, kad ant minimumo dirba. Nu galima mėnesį pabandyti, bet bijau, kad perlai ir į juos panašūs vistiek ras būdų kaip išdurti. Todėl aš sutarties su Perlu nenutraukiu, sutikimo su pakeistom sutarties sąlygom neduodu, rašau jiems raštą, kad nesutinku su sutarties pakeitimu ir reikalauju tiekti paslaugą sutartyje nurodytomis kainomis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS