Telecentrui žengiant į mobiliojo ryšio rinką, operatoriams trūksta skaidrumo | KaunoDiena.lt

TELECENTRUI ŽENGIANT Į MOBILIOJO RYŠIO RINKĄ, OPERATORIAMS TRŪKSTA SKAIDRUMO

  • 0

Valstybės valdomas Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atsisako nuo 2009 metų naudotos duomenų perdavimo technologijos ir keičia ją nauja 4G ryšį užtikrinančia įranga, kurią naudoja ir trys didieji šalies mobiliojo ryšio operatoriai. Pastarieji pasigenda informacijos apie Telecentro planus ir svarsto, kad jis ateityje gali tapti ketvirtuoju mobiliojo ryšio operatoriumi.

"Atsižvelgdamas į tobulėjančias technologijas bei augančius klientų poreikius, Telecentras 2014 metais kreipėsi į bendrovės valdybą dėl interneto "Mezon" paslaugos techninės platformos modernizavimo - "WiMax" migravimo į LTE (mobiliojo ryšio operatorių naudojamą bevielę duomenų perdavimo technologiją - BNS) platformą. Bendrovės valdybai pritarus, šiais metais buvo atliktas LTE technologijos tinklo įrangos, paslaugų ir aptarnavimo pirkimas", - BNS teigė Telecentro komunikacijos vadovė Vaida Burvienė.

Pasak jos, Telecentras yra pelno siekianti įmonė, veikianti įtemptoje konkurencinėje aplinkoje, todėl sandorio suma bei tinklo diegimo darbai yra komercinė paslaptis.

Lietuvos verslo konfederacija šią savaitę po susitikimo su susisiekimo viceministru ArijanduŠliupu pranešė, kad mobiliojo ryšio operatoriai nerimauja, jog iki šiol nėra paskelbtas aukcionas dėl teisės naudoti svarbius radijo dažnius.

Pasak LVK prezidento Valdo Sutkaus, operatoriai mano, kad taip siekiama suteikti privilegijų valstybės valdomai įmonei, kad ji taptų mobiliojo ryšio operatore.

"Omnitel" tinklo ir IT infrastruktūros skyriaus vadovo Mindaugo Varanausko teigimu, įgyta dažnių juostų licencija yra signalas, kad operatoriaus veiklos tęstinumui niekas negresia, o jo įsipareigojimai klientams lieka nepakitę.

"Norime, kad aukcionas įvyktų kuo greičiau dar šiemet, nes tiek operatoriai, tiek jų klientai turi iš anksto žinoti, koks bus tolesnis įvykių scenarijus. Tai žinant, būtų kur kas lengviau planuoti tolesnę veiklą bei investicijas optimaliai panaudojant šiuos dažnius naujausių 4G technologijų plėtrai iš karto, o ne laukiant dar papildomus metus ar du", - BNS teigė M.Varanauskas.

Jo teigimu, valstybė pati turėtų būti suinteresuota aukcioną rengti kuo anksčiau, nes tuomet galima tikėtis daugiau dalyvių ir didesnės kainos už licencijas.

"Tele2" generalinis direktorius PetrasMasiulis teigė, kad informacijos apie Telecentro perėjimą prie LTE technologijos nėra daug.

"Aš manau, kad bet kokiu atveju tai - rizikingas dalykas yra, bet reikėtų daugiau pasigilinti, kokia yra situacija. Mes jau anksčiau esam girdėję kalbų, numatėme, kad "WiMax" operatorius Telecentras gali pradėti naudoti LTE technologiją, pereiti į mūsų rinką", - praėjusią savaitę kalbėjo "Tele2" vadovas.

Bendrovės "Bitė Lietuva" vadovas taip pat pasigenda skaidrumo, ruošiantis naujam dažnių aukcionui bei dėl Telecentro žengimo į mobiliojo ryšio rinką.

"Vienintelis kelias rinkoje atsirasti ketvirtam operatoriui yra, jei tai būtų daroma neskaidriai. Šiuo metu mes iki galo nežinome, iš kur atkeliauja pinigai. (...) Jei rinkoje yra toks ketvirtojo operatoriaus poreikis, kodėl jo neatsirado per pastaruosius penkerius metus? (...) Esamomis sąlygomis, turint omenyje kainų lygį ir būtinų investicijų kiekį, jokia kita privati kompanija į tai neįsitrauktų", - šią savaitę kalbėjo "Bitė Lietuvos" generalinis direktorius Fredas Hrenchukas (Hrenčiukas).

Jo manymu, naujasis rinkos dalyvis neabejotinai turėtų būti finansuojamas valstybės lėšomis.

Už radijo dažnių aukcioną atsakingos Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) atstovė spaudai Rasa Karalienė BNS informavo, kad artimiausiu metu ketinama skelbti viešąsias konsultacijas dėl aukciono, kuriame bus išdalintos teisės naudoti kanalus iš 900 megahercų (MHz) ir 1800 (MHz) radijo dažnių juostų, sąlygų. Pasak jos, rugsėjį su rinkos dalyviais ketinama aptarti gautas pastabas.

"900 MHz ir 1800 MHz radijo dažnių juostos bus suskirstytos į keletą ar keliolika radijo dažnių blokų. Aukciono dalyviai aukciono metu teiks kainos pasiūlymus dėl šių radijo dažnių blokų. Pasiūliusiems didžiausią kainą vėliau bus išduoti leidimai naudoti radijo dažnius (kanalus) iš 900 MHz ir 1800 MHz radijo dažnių juostų", - BNS teigė R.Karalienė.

Anot jos, konkretus aukciono laikas ir dalyvių, kurie turės galimybę pasidalinti radijo dažnių blokus, skaičius paaiškės,patvirtinus aukciono sąlygas.

Telecentro atstovės V.Burvienės teigimu, įmonė projektą finansuos savomis bei skolintomis lėšomis - jau yra paskelbtas LTE projekto finansavimo konkursas.

"Telecentras LTE projekto finansavimo konkursą rengia tiesioginių derybų būdu. Pakvietimai dalyvauti konkurse išsiųsti ne mažiau kaip 5 bankams. Tikimės pasiūlymus gauti per tris savaites", - sakė V.Burvienė.

Telecentro atstovė aiškino, kad bazinių stočių talpinimui įmonė išnaudos savo infrastruktūrą, taip pat nuomos ją iš kitų operatorių ir paslaugų tiekėjų.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, kovo pabaigoje buvo užregistruotos 683 "WiMax" (bevielio ryšio technologija, leidžianti perduoti duomenis radijo ryšiu) centrinės stotys - interneto paslaugas su šia technologija Telecentras pradėjo teikti 2009 metais.

"Tuometlaikyta pažangiausia "WiMax" technologija pasauliniu mastu neįsitvirtino, gamintojai pradėjo stabdyti "WiMax" klientų ir tinklo įrangos gamybą, o "WiMax" teikėjai ir operatoriai, kurie naudojo minėtą technologiją, pradėjo migruoti į LTE", - komentavo Telecentro atstovė.

RRT duomenimis, kovo pabaigoje Lietuvoje iš viso buvo 54,5 tūkst. abonentų, kurie naudojosi "WiMax" technologija, o Telecentro pajamos už interneto prieigą su ja pernai siekė 17,628 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS