Trys taisyklės tvarkingam konteineriui jūsų kieme | KaunoDiena.lt

TRYS TAISYKLĖS TVARKINGAM KONTEINERIUI JŪSŲ KIEME

  • 2

Šiltuoju metų laiku konteineriuose esančios atliekos greičiau pūva, genda, taip šalia namų sukeldamos antihigieniškas sąlygas ir skleisdamos nemalonius kvapus. Viso to išvengti gali padėti trys konteinerių priežiūros taisyklės, kurių laikymasis užtikrins tvarką kieme ir prailgins konteinerių tarnavimo laiką.

Privačių namų kiemuose laikomų konteinerių ilgaamžiškumas labai priklauso nuo jų priežiūros. Svarbiausia – kruopščiai laikytis naudojimo taisyklių ir reguliariai pasirūpinti jų švara.

Išvengti nuo konteinerių sklindančių prastų kvapų padeda keli žingsniai, kurie turėtų virsti kasdieniais įpročiais. „Buitines atliekas geriausia mesti maišeliuose, o prieš atsikratant greitai gendančių produktų pakuočių, reikėtų jas perplauti. Rekomenduojame į konteinerį nepilti skysčių – jie ima greitai rūgti ir skleisti nemalonų kvapą. Svarbu ir teisingai rūšiuoti atliekas bei visuomet uždaryti konteinerio dangtį“, – sako Evaldas Šiuškus, „Ecoservice“ projektų vadovas.

Nemalonų kvapą pašalina plovimas

Be visų išvardintų priemonių, itin svarbus žingsnis konteinerio švarai palaikyti – jo plovimas. Pagal higienos normas patariama konteinerį plauti du kartus per metus – po žiemos ir vasaros sezonų. Tačiau tai galima daryti pagal poreikį, o dažnesnis plovimas tik užtikrina konteinerio švarą.

„Šiuolaikinės technologijos leidžia konteinerius išvalyti itin efektyviai, greitai ir patogiai. Teikdami tokias paslaugas klientams, pastebėjome, kad jiems svarbu, jog konteineriais būtų pasirūpinta jų pačių kieme, taip sumažinant rūpesčių šeimininkams. Konteinerius plauname moderniomis, tyliai veikiančiomis mašinomis su aukšto slėgio plovimo sistema ir specialiomis priemonėmis, kurios ypatingai greitai ir saugiai naikina biologiškai skaidžias medžiagas“, – pažymi E. Šiuškus.

Per dieną tokiu būdu „Ecoservice” specialistai išplauna nuo 110 iki 130 konteinerių. Kiek laiko po tokios paslaugos šie išliks švarūs, priklauso nuo prižiūrinčių asmenų ir naudojimo įpročių. Laikantis visų tvarkos ir higienos taisyklių, konteineris gali išlikti švarus dar labai ilgai.

Ilgaamžiškumą užtikrina ir parinkta vieta

Norint konteineriu naudotis kuo ilgiau, derėtų jo neperkrauti ir mesti tik tas atliekas, kurios atitinka jo paskirtį. Pavyzdžiui, į buitinių atliekų konteinerius negalima dėti statybinių atliekų, nes šie nuo per didelio svorio gali lūžti.

Taip pat labai svarbu visuomet uždaryti konteinerio dangtį – vasarą jis neleis sklisti nemaloniems kvapams, o šaltuoju metų laiku užkirs kelią vandeniui, kuris šaldamas plečiasi ir gali konteinerį suskaldyti. Ne mažiau reikšminga parinkti konteineriui teisingą stovėjimo vietą su lygiu pagrindu ir užuovėja, kur jis negalėtų nuvažiuoti ar būti nupūstas vėjo bei krisdamas apsigadinti.

Tvarką palaiko atsakingas rūšiavimas

Privačių namų gyventojams rekomenduojama įsigyti kelių tipų konteinerius skirtingoms atliekoms. Kieme savo vietą turėtų atrasti buitinių atliekų, pakuočių atliekų (popieriaus, plastiko, stiklo, metalo) bei žaliųjų atliekų konteineriai. Taip išrūšiuotos atliekos padės palaikyti tvarką ir tausos aplinką.

E. Šiuškus primena, kad prieš išmetant stiklines pakuotes jų išplauti ar nulupti priklijuotų etikečių nebūtina, tačiau svarbu išpilti skysčius. Skysčius išpilti reikėtų ir iš plastikinių pakuočių, taip pat rekomenduojama išskalauti indus, kuriuose buvo riebalų, užsukti išmetamus butelius. Tuo metu popierinės pakuotės turėtų būti sausos ir švarios, o dėžutės išlankstytos. Siekiant tausoti aplinką į buitinių atliekų konteinerius svarbu nemesti pavojingų atliekų, tarp kurių – ir buitinės chemijos produktai ar cheminėmis medžiagomis užterštos pakuotės.

„Kviečiame ir skatiname žmones visais metų laikais rūšiuoti atsakingai ir rūpestingai. Tai padės neperpildyti buitinių atliekų konteinerių, palaikyti kiemą švarų ir tvarkingą. Kartu saugoma ir gamta: mažinami sąvartynai, taupomi ištekliai ir energija bei kovojama prieš klimato atšilimą“, – sako E. Šiuškus. 

GALERIJA

  • Trys taisyklės tvarkingam konteineriui jūsų kieme
"Ecoservice" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Optimastai Hjumorastai

Dar : reikia mušti benamius ----------jei jie įpjauna požeminių talpintuvų (containers ) vidų , ir taip pasidaro laiptukus lipt dugnan. Tada greičiau susibaigia talpintuvo vadinamasis maišas. O jis turėtų atlaikyt tris metus.

Žemaitijos kaunietis

Ketvirta taisyklė:mesk šiūkšles į kaimyno konteinerį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS