TVF: bankų solidarumo įnašas gali silpninti stabilios Lietuvos reputaciją | KaunoDiena.lt

TVF: BANKŲ SOLIDARUMO ĮNAŠAS GALI SILPNINTI STABILIOS LIETUVOS REPUTACIJĄ

  • 1

Prieš mėnesį Lietuvoje įteisintas laikinasis bankų solidarumo įnašas, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vertinimu, gali susilpninti stabilios ir nuspėjamos mokesčių šalies reputaciją, jis taip pat gali būti suprastas kaip užsienio investicijų mokestis.

Šią savaitę misiją Lietuvoje baigęs TVF įnašo vertinimą pateikė savo išvadose – pasak jų, sektoriuose, sulaukiančiuose daug užsienio investicijų, dažni mokesčių pokyčiai gali pakenkti šalies reputacijai. 

„Dažni ad hoc mokesčių pakeitimai sektoriuose, į kuriuos investuojama daug užsienio investicijų, gali susilpninti sunkiai iškovotą Lietuvos kaip stabilios, nuspėjamos ir konkurencingos mokesčių paskirties šalies reputaciją“, – teigiama šią savaitę paskelbtose fondo išvadose.

TVF ekspertai nurodo, kad finansinio stabilumo išsaugojimas esant nestabilioms tarptautinėms finansų rinkoms yra pagrindinis prioritetas.

Pasak TVF misijos išvadų, kad solidarumo įnašo neigiamas poveikis bankams būtų mažesnis, mokestis turėtų likti laikinas – kitaip jis gali būti suprastas kaip rinkliava už užsienio investicijas.

„Bankams taikomas mokestis turėtų likti laikinas, kad nebūtų suvokiamas kaip mokestis užsienio investicijoms ir būtų sumažintas galimas neigiamas poveikis efektyvumui“, – skelbia fondo išvados.

Jeigu mokestis būtų taikomas ilgiau, jis turėtų iškraipantį poveikį, teigia TVF: „Nors mokestis buvo kruopščiai parengtas taip, kad trumpuoju laikotarpiu neskatintų bankų skolinti, nuolatiniai sektoriniai mokesčiai nuo perteklinio pelno ilgainiui turi tendenciją daryti iškraipantį poveikį“.

Gegužę Seimo priimtas Laikinojo solidarumo įnašo įstatymas numato, kad šį mokestį dvejus metus mokės visi bankai bei kredito įstaigos, o įnašas sudarys 60 proc. bankų grynųjų palūkanų pajamų, daugiau kaip 50 proc. viršijančių keturių įprastų finansinių metų šių pajamų vidurkį.

Mokesčio lėšos – daugiau nei 400 mln. eurų – bus naudojamos gynybai ir karinei bei civilinei transporto infrastruktūrai.

Laikinas mokestis pasiūlytas šalies bankams šiemet, tikėtina, uždirbsiant daugiau kaip 1 mlrd. eurų pelno, kuris laikomas netikėtu – jie esą pelnosi iš Europos Centrinio Banko (ECB) didinamų palūkanų normų.

Lietuvos bankų asociacija prieštaravo šio mokesčio įvedimui. Vėliau teigė, kad mokesčių įstatymai turėtų įsigalioti ne anksčiau kaip po šešių mėnesių, tačiau įnašas įsigaliojo nuo įstatymo priėmimo ir nėra aišku, kaip konkrečiai jis turi būti apskaičiuojamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Daug labiau

reputacija silpnina banku ir energetiku plesikavimas ir didejanti socatskirtis!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS