Tyrimas: investicijų turi kas antras Lietuvos gyventojas | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: INVESTICIJŲ TURI KAS ANTRAS LIETUVOS GYVENTOJAS

Į akcijas, investicijų ar pensijų fondus, gyvybės draudimą, nekilnojamąjį turtą (NT) bei kitas priemones investuoja maždaug kas antras (53 proc.) Lietuvos gyventojas. Dažniausiai investuojama nuo 21 iki 100 eurų per mėnesį, rodo SEB banko užsakymu atliktas tyrimas.

Jo duomenimis, šiuo metu daugiausiai investuojančių gyventojų pasitiki gyvybės draudimu (21 proc.), trečios pakopos pensijų fondais (14 proc.) ar perka NT (16 proc.).

„Investuotojų įpročiai keičiasi, didėja pasirinkimo įvairovė: jei prieš dvejus metus akcijų turėjo 8 proc., dabar – jau 11 proc. Lietuvos gyventojų. Daugėja ir kitas investavimo priemones, tokias kaip investiciniai fondų vienetai ar biržoje prekiaujami fondai, besirenkančių klientų. Gyventojai ryžtasi išbandyti ir investicijų pasaulio naujoves“, – spaudos konferencijoje antradienį teigė SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė.

Pasak tyrimo, daugiausia yra investuojančių į gyvybės draudimą – 32 proc., į materialųjį turtą – apie 22 proc., į vertybinius popierius – 17 proc., o mažiausia – į naujas priemones: kriptovaliutą, NT sutelktinio investavimo platformas – 14 proc.

Gyventojai ryžtasi išbandyti ir investicijų pasaulio naujoves.

Vyrai labiau linkę rinktis didelės rizikos priemones, todėl jie dominuoja tarp investuojančių į vertybinius popierius ir naujoves (66–67 proc.). Kitur lyčių santykis yra panašus, rodo tyrimas.

„Vis dar vyrai investuoja aktyviau ir moterys yra atsargesnės investuotojos. (...) Net du trečdaliai vyrų renkasi tas progresyviąsias investicijas arba tas rimtąsias“, – komentavo SEB asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė.

E. Dovbyšienės teigimu, daugiausia investuotojų yra didesnes (34 proc.) ir vidutines (30 proc.) pajamas gaunantys aukšto  išsilavinimo asmenys.

„Apie trečdalį investuojančių sudaro vidutines pajamas gaunantys ir šiek tiek daugiau, ką galime pastebėti, kad net mažas pajamas turintys investuoja. (...) Kuo didesnį išsilavinimą turintis žmogus, tuo didesnė tikimybė, kad jis investuos, ir ką matome, kad su aukštuoju išsilavinimu tikrai didesnė dalis žmonių investuoja“, – pasakojo E. Dovbyšienė.

Pasak jos, 14 proc. gyventojų nurodė ketinantys pradėti investuoti per artimiausius metus, dar kas trečias – 30 proc. teigia, kad būtų įdomu pabandyti, o dauguma planuojančių investuoti galvoja apie investicijas į NT.

„Planuojantys ar norintys išbandyti investicijas Lietuvos gyventojai labiausiai dairosi į nekilnojamąjį turtą (33 proc.), akcijas (28 proc.) ir auksą (16 proc.). (...) Vis dėlto padidėjusi geopolitinė įtampa pasaulyje dėl karo Ukrainoje ir dėl Kinijos agresyvios retorikos Taivano atžvilgiu bei padidėjusi ekonomikos nuosmukio rizika padeda palaikyti susidomėjimą auksu, kuris laikomas investicija, teikiančia psichologinio stabilumo“, – pastebi E. Dovbyšienė.

Jos teigimu, didžioji dalis investuoti neplanuojančių žmonių kaip priežastį nurodo nepakankamas santaupas (45 proc.),  beveik trečdalis (32 proc.) bijo nuostolių, mano, kad jiems trūksta žinių (25 proc.), kad investavimo sprendimai per sudėtingi (22 proc.), jiems trūksta laiko (19 proc.) arba yra tekę turėti blogą patirtį investuojant (9 proc.).

„Kas antras žmogus galvoja, kad turi nepakankamai santaupų, bet galima sakyti, kad čia yra labai subjektyvu, nes dabar yra galimybių investuoti ir nuo euro“, – teigė E. Dovbyšienė.

SEB banko užsakymu tyrimą kovo mėnesį atliko bendrovė „Norstat LT“. Apklausoje dalyvavo 1,1 tūkst. Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 74 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS