Tyrimas: plėtrą šiemet planuoja trečdalis Lietuvos smulkių ir vidutinių įmonių | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: PLĖTRĄ ŠIEMET PLANUOJA TREČDALIS LIETUVOS SMULKIŲ IR VIDUTINIŲ ĮMONIŲ

  • 0

Šiemet plėstis ketina maždaug trečdalis Lietuvos smulkių ir vidutinių verslų (SVV). Du trečdaliai iš jų šiemet sieks auginti pardavimus arba gamybą, tačiau ketinimai kai kuriose kitose srityse – kuklesni nei plėtrą planuojančių Latvijos ir Estijos verslų, rodo naujausia įmonių vadovų apklausa.

„Luminor“ banko užsakymu atliktos apklausos duomenimis, iš plėtrą planuojančių Lietuvos smulkių ir vidutinių įmonių 64 proc. numato didinti pardavimus arba gamybą, o 37 proc. pradės siūlyti naujas paslaugas ar produktus. Tuo metu Latvijoje naujas prekes ar paslaugas planuoja 46 proc., Estijoje – 53 proc. tokių įmonių.

Be to, 28 proc. investicijas planuojančių Lietuvos SVV ketina plėsti savo infrastruktūrą naujoms paslaugoms ar produktams tiekti, o 22 proc. sieks didinti eksportą, rodo apklausa.

Į e. prekybą investuoti planuoja tik 11 proc. investicijas planuojančių Lietuvos SVV arba 4 proc. visų apklaustų įmonių.

Apklausos duomenimis, 7 proc. Lietuvos SVV šiemet ketina investuoti į žaliąją energetiką, 15 proc. planuoja tai padaryti per artimiausius 3–5 metus, 21 proc. vis dar svarsto galimybes. 23 proc. teigė jau į tai investavę.

Tuo metu 56 proc. Latvijos ir 46 proc. Estijos verslų į žaliąją energetiką investuoti nesvarsto, o alternatyvia energija šiuo metu naudojasi tik 13 proc. Latvijos ir 18 proc. Estijos SVV.

Anot apklausos, pernai į plėtrą investavo 28 proc. Lietuvos SVV, Latvijoje – 40 proc., Estijoje – 37 proc. įmonių.

Investicijų sprendimams Lietuvoje pernai įtakos turėjo ir aukštas EURIBOR – 26 proc. šalies verslų nurodė vis dar atidžiai stebintys šią situaciją, 19 proc. dėl jo augimo apsvarstė išlaidas ir labiau taupė, o 12 proc. atidėjo planus.

Apklausą pernai spalį-lapkritį atliko tyrimų agentūra „Norstat“, kiekvienoje Baltijos šalyse apklaususi po 250 vadovų, dirbančių įmonėse, kuriose dirba iki 249 darbuotojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS