Ūkininkai: parama turėtų būti paskirstyta negaunantiems 35 centų už litrą pieno | KaunoDiena.lt

ŪKININKAI: PARAMA TURĖTŲ BŪTI PASKIRSTYTA NEGAUNANTIEMS 35 CENTŲ UŽ LITRĄ PIENO

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) siūlant pieno gamintojams iš valstybės biudžeto skirti 8 mln. eurų paramos už laikomas karves, žemdirbiai tokiam paramos skirstymo modeliui nepritaria. Pasak jų, parama turėtų būti paskirstyta tiems ūkiams, kurie parduodant pieną gauna mažiau nei 35 centus už litrą.

„Mes, žemdirbių atstovai, nesutinkame su tuo, nes manome, kad tai yra neteisinga. Teisingumas turėtų būti tame, kad paramą turėtų gauti tie ūkiai, kurie iš tikrųjų negauna savikainos kainos pieno kainoje ir jie patiria didžiulius nuostolius“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos vicepirmininkas Vytautas Buivydas.

„Ne visiems pieno sektoriaus dalyviams yra prasta situacija. Matome, kad kai kurie ūkiniai subjektai už pieną gauna ir po 70 centų ir tai parodo, kad tokiems ūkiams tos paramos iš viso nereikėtų“, – pridūrė jis.

Pasak V. Buivydo, sausio mėnesį didžiausią žalą patyrė virš 8 tūkst. ūkininkų, pardavinėjusių pieną už 15–35 centus.

Mūsų tikslas yra, kad ta parama būtų tikslinė būtent tai grupei ūkininkų, kurie generuoja didžiausią nuostolį.

„Mūsų tikslas yra, kad ta parama būtų tikslinė būtent tai grupei ūkininkų, kurie generuoja didžiausią nuostolį“, – kalbėjo V. Buivydas.

Jis informavo, jog penktadienį dėl planuojamo 8 mln. eurų paramos paskirstymo numatytas ūkininkų atstovų susitikimas su žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. 

Anot V. Buivydo, 2021 metų pradžioje Lietuvoje buvo daugiau nei 114 tūkst. ūkininkaujančių, tuo metu 2022 metais jų liko 86 tūkstančiai.

„Mes per dvejus metus netekome ketvirtadalio visų ūkininkų. Jeigu toliau tuos ūkius tiesiog taip paleisime jų pasitraukimui, to nestabdysime, tikrai tas Lietuvos kaimas ištuštės“, – teigė jis.

Žemdirbiai taip pat kritikuoja Aplinkos ministerijos planus visiškai atsisakyti nuo 2006 metų galiojančio ribojimo įsigyti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės – tai esą dar labiau paskatins ūkių nykimą. 

„Mes, ūkininkai, suprantame, kad konkurencinėje kovoje su stambiais investiciniais fondais bus sudėtinga kovoti ir tas ūkių nykimas ir toliau tęsis“, – teigė V. Buivydas.

Pasak jo, papildomų iššūkių kelia ir šią savaitę Finansų ministerijos pristatyta siūloma mokesčių reforma. 

„Jau dabar matome, kad yra naikinamos tam tikros lengvatos nekilnojamam turtui ir šioje vietoje smulkieji ūkininkai turės didelį iššūkį, po kurio klausimas, kiek jų galės išgyventi“, – sakė V. Buivydas.

Lietuvos pieno gamintojų asociacija (LPGA) ketvirtadienį prie Seimo rengia, jų teigimu, didžiausią pastarojo meto protesto akciją, kurios metu ūkininkai reikalaus bent 40 mln. eurų paramos ir K. Navicko atsistatydinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jo

Jokios paramos nevykėliams verslininkams!!! Kaip Lietuvos pilietis draudžiu Valstybei švaistyti biudžeto pinigus suinteresuotoms grupėms - baigiam su tuo gyvulių ūkiu. Pinigų reikia žmonių gyvybėms gelbėti. O nevykėliai verslininkai turi bankrutuoti - tai normalu.

O kas ta parama sumokes?

Is kur pinigai jai?

ŪKININKAI ! - žemdirbiai pritaria jūsų reikalavimams ir

n e n u o l a i d ž i a u k i t e debiliai konservatkagebistų CHUNTAI - pagrįstiems reikalavimams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS