Ūkininkai parodoje demonstravo savo užaugintas gėrybes | KaunoDiena.lt

ŪKININKAI PARODOJE DEMONSTRAVO SAVO UŽAUGINTAS GĖRYBES

Dvi dienas Panevėžio rajone vyko tradicinė veislinių gyvūnų paroda. Ūkininkai iš visos Lietuvos čia ne tik eksponuoja veislinius gyvulius, naminius paukščius, bet ir aptaria veislininkystės problemas.

Parodoje gyvulių įvairovė – nuo tradicinių vištų, triušių, karvių, žirgų iki rečiau Lietuvoje sutinkamų alpakų – porakanopių kupranugarių.

„[Alpakas] auginti nėra sudėtinga – panašiai kaip avių. Jos vasarą ganosi, ėda žolę, neatsisako ir šieno, šiek tiek dudoamo kombikormo. Žiemą [maitiname] šienu ir kombikormu. Be to, jos labai mėgsta morkas, obuolus. Šie vaisiai – jau delikatesas“, – alpakų auginimo ypatumus atskleidė ūkininkė iš Trakų rajono Jolanta Kuorienė.

Didžiausias dėmesys – Veislinių gyvūnų augintojų asociacijos pristatomoms pieninių ir mėsinių galvijų veislėms. Vis dėlto kai kurie ūkininkai sako pasigendantys aktyvesnės asociacijos veiklos ir nerimauja dėl  melžiamų karvių skaičiaus mažėjimo.

„Vien šiais metais iš rinkos pasitraukė apie 6 tūkst. pieno gamintojų. Pieno melžiama 4 proc. mažiau, nors perdirbėjai moka ir 1,16 Lt“, – nerimavo ūkininkas iš Prienų rajono Jonas Valionis.

Lietuvos nykstančių gyvūnų genofondą – žemaitukus, šiukščiavilnes avis, vištines žąsis ir kitus gyvulius  padeda gaivinti Europos Sąjunga.  Žemės ūkio rūmų pirmininkas sako, kad vis daugiau ūkininkų augina veislinius gyvulius, tačiau juos parduoti nėra taip paprasta, todėl neatsitiktinai į parodą pakviesta svečių iš užsienio šalių.

„Turime didžiulių rinkų: Kazachstanas,  Rusija, Baltarusija, Gruzija... Parodos būtent ir skaitna ūkininkus pasiūrėti, pasikonsultruoti ir eiti ta linkme“, – pastebėjo Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Parodoje taip pat vyko įvairios konferencijos, paminėtas lietuvos sunkiųjų arklių veislės pripažinimo 50-metis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS