I. Hofmanas po susitikimo su Seimo vadove: žmonėms reikia realaus, apčiuopiamo rezultato | KaunoDiena.lt

I. HOFMANAS PO SUSITIKIMO SU SEIMO VADOVE: ŽMONĖMS REIKIA REALAUS, APČIUOPIAMO REZULTATO

Žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas sako iš Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen išgirdęs pažadą, kad žemdirbių keliamos problemos bus svarstomos pirmos pradėjus parlamento pavasario sesiją, be to, gali būti sušaukta ir neeilinė sesija, jei iniciatyvos imtųsi opozicija.

I. Hofmanas taip pat teigė, kad neterminuoto leidimo protestui paprašę ūkininkai jį baigs, kai pamatys apčiuopiamus rezultatus, o be pažadų gražinti žymėto dyzelino lengvatą ir sumažinti suskystintų naftos dujų akcizą veiksmų galėtų imtis ministrai, panaikinę ūkininkus piktinančius įsakymus dėl daugiamečių pievų atstatymo, aplinkosaugos reikalavimų.

„Seimo pirmininkė pažadėjo, kad tie klausimai, kurie priklausomi nuo jos kaip Seimo pirmininkės, bus svarstomi skubos tvarka, Seimo sesijoje, kuri prasideda kovo 10-tą, o jei būtų poreikis ir opozicija imtųsi iniciatyvos, galėtų būti sušaukta neeilinė Seimo sesija“, – po susitikimo žurnalistams ketvirtadienį sakė I. Hofmanas.

Įsakymą dėl pievų prašo atšaukti dabar

I. Hofmanas teigė, kad ūkininkų veiksmai priklausys ir nuo susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte, ketvirtadienį rengiamo Seimo kaimo reikalų komiteto posėdžio rezultatų.

„Turim susitikimą su premjere, turim Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdį, ir nuo šitų abiejų susitikimų priklausys turbūt ir mūsų sprendimai. Kadangi vakar protestuotojai nesulaukė premjerės, buvo priimtas sprendimas pratęsti protestus neterminuotai, kol žemdirbiai pamatys ir išgirs tuos realius rezultatus. Žmonėms reikia realaus, apčiuopiamo rezultato, kuris galėtų juos nuraminti“, – kalbėjo I. Hofmanas.

Klausiamas, kokie valdžios veiksmai ūkininkams būtų pakankami nutraukti protestą, I. Hofmanas teigė, kad žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas galėtų atšaukti įsakymą dėl daugiamečių pievų atstatymo.

Kalbama, kad klausimas sprendžiamas, rezultatas bus pavasarį, tą galima būtų nedelsiant padaryti.

„Kalbama, kad klausimas sprendžiamas, rezultatas bus pavasarį, tą galima būtų nedelsiant padaryti. Taip pat būtų galima su saugomomis teritorijomis rasti sprendimus, kas yra Aplinkos ministerijos laukas“, – kalbėjo I. Hofmanas.

Seimo pirmininkė sakė, kad dialogas su žemdirbiais vyksta „ir yra rezultatai pirmieji“, ir žemdirbių klausimai turėtų pradėti Seimo sesiją, taip pat dėkojo, kad protesto akcija vyksta tvarkingai, be incidentų.

„Su ūkininkų lyderiais, miškininkų atstovais aptarėme susidariusią situaciją, jų suformuluotus reikalavimas, kaip žinia, žemės ūkio ministras jau yra registravęs korekcijas dėl dviejų klausimų, mano vertinimu, tuo galėtų prasidėti pavasario sesija, tai būtų pats racionaliausias sprendimas“, – po susitikimo sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė taip pat sakė neatmetanti galimybės, kad iš opozicijos gali kilti iniciatyvų šaukti neeilinę sesiją, nors pati liekanti su pažadu klausimus teikti pavasario pradžioje.

„Patikinau, kad yra žmonės girdimi, padėkojau protesto koordinatoriams, kad protestas yra civilizuotas, tvarkingas, ir nebuvo jokių incidentų, tai labai svarbu“, – pažymėjo Seimo pirmininkė.

Ūkininkai sako dėl pievų samdantys advokatus

Protestą koordinuojančios Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius teigė, jog ūkininkai siekė, kad akcija vyktų kultūringai, o tam, kad „minia kultūringai išsiskirstytų, reikia, kad vietoj politinių pažadų gautų labai konkrečius sprendimus“.

„Jei yra politinė valia iki pavasario išspęsti daugiamečių pievų klausimą, šitas klausimas ministro įsakymo lygyje pažengęs iki tiek, kad šiandien žmonės yra gavę sprendimus, kuriuos turi apskųsti per 15 dienų, dabar žmonės, kurie nesutinka su tuo, eina pas advokatus, ruošia bylas, moka pinigus tam, kad tęstų teisinį ginčą. Jei yra politinė valia, ministras privalo sustabdyti savo įsakymo veikimą“, – kalbėjo R. Juknevičius.

Lietuvos žemdirbiai antradienį pradėjo protesto akciją dėl žemės ūkio politikos: jie ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas.

Į Vilniaus centrą antradienį suvažiavo daugiau nei tūkstantis traktorių ir miškavežių. Protesto organizatoriai su savivaldybe suderino dviejų dienų 3,5 tūkst. žmonių mitingą, penktadienį turėjo palikti Vilnių, tačiau pateikė prašymą protestą pratęsti.

Žemės ūkio ministras K. Navickas trečiadienį teigė šią savaitę iš Europos Komisijos (EK) išgirdęs pažadą padėti spręsti daugiamečių pievų atkūrimo problemą ir žadėjo, kad sprendimas bus rastas.

K. Navickas dar antradienį pranešė, kad Vyriausybė siūlo grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių sunkvežimiams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

......../

Kandidatas į prezidentus EDUARDAS VAITKUS senai sako GANA YRA GANA ir aiškina ką reikia daryti ir ką darys ... Nemykčioja kaip kiti būsimieji prezidentai.... Sekmadieniais ŽEMAIČIO portale atsakinėja į bet kokius klausimus 19 valandą... Taip atvirai ir sąžiningai atsako , kad tautos būsimą prezidentą per visus galus įzoliavo ... taip kaip visus ,kurie išsako savo teisingus pastebėjimus , pasidalija abejonėmis , nepritaria tiems ,kurie gyvena pagal savo gaujos ar klano susikurta KONSTITUCIJA , NE LIETUVOS.....

Taip kad

Dykaduoniai eikit padirbėkit žemės ūkiuose jeigu kažkam iš protinguolių vaidenasi kad ūkininkai maudosi piniguose , o dar geriau būtų kad padengtumėt kreditą bankui už traktoriu . Sėkmės ir stiprybės protestuotojams , nenusileiskit siekit savo teisybės .

L?

Ko gero tiesa, kad iki 33% suaugusiųjų nesupranta teksto. Ūkininkai ir jų palaikytojai tai tikrai teisės aktų tekstų nesuvokia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS