V. Janulevičius: ženkliuką „Made in China“ būtina pakeisti į „Made in Europe“ | KaunoDiena.lt

V. JANULEVIČIUS: ŽENKLIUKĄ „MADE IN CHINA“ BŪTINA PAKEISTI Į „MADE IN EUROPE“

Europos Sąjunga turėtų dėti kuo didesnes pastangas didindama savo gamybos apimtis bei mažindama priklausomybę nuo importo iš Azijos šalių, įsitikinęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius. Jis pažymi, kad Lietuva jau ėmė judėti šia kryptimi.

„Ženkliuką „Made in China“ mes turime keisti į ženkliuką „Made in Europe“. Lietuva, vykstant šiems procesams jau dabar, pandemijos metu, tapo viena iš laimėtojų. Aišku, aš iš pradžių sakiau, kaip yra baisu, kas mūsų laukia. Bet jeigu pasižiūrėsime į skaičius, tai šių metų pirmas ketvirtis nekoreliuoja su ta situacija, apie kurią mes kalbame“, – ekonomikos forume „Lietuvos Davosas 2022“ teigė V. Janulevičius.

„Lietuviškos kilmės produkcijos eksportas lyginant 2021 metų pirmą ketvirtį su 2022 metų pirmu ketvirčiu užaugo 30 proc. Mes niekada neturėjome tokio didelio eksporto, mes niekada neturėjome tokio importo vs eksporto perviršio per 30 metų“, – tęsė jis.

Pasak pramonininkų atstovo, Lietuvos įmonės pastaraisiais metais tapo Vakarų valstybių alternatyva importui iš Rytų.

„Pandemija mums davė galimybę perimti iš tam tikrų Azijos šalių tam tikrus užsakovus. Šiuo atveju tai buvo daugiausia Pietų Europa, ES šalys. Tai mums leido padidinti eksportą, kadangi buvo sustojęs tiekimas iš Azijos, Kinijos ir visur kitur, mes užėmėm tą vietą“, – aiškino jis.

Todėl, pasak V. Janulevičiaus, itin svarbu, kad pasibaigus pandemijai, Lietuvos verslas sėkmingai išlaikytų užimtą eksporto rinkos dalį Vakaruose.

Mes visą laiką ieškome pigesnio, bet tikriausiai daugelis žino, kad net ir paprasto paracetamolio Europos Sąjunga nebegamina.

„Dabar tas laikas, kai šį procesą galime padaryti negrįžtamą, nes Azijos šalys su savo subsidijomis, gamybiniais pajėgumais kažkada bandys susigrąžinti visą Europos Sąjungoje prarastą dalį“, – tvirtino LPK vadovas.

Verslo atstovas taip pat atkreipė dėmesį, kad Europos šalys savo gamybinius pajėgumus turėtų didinti ir todėl, kad ekonominė ir prekybinė priklausomybė nuo Kinijos rinkos taip pat turi savų rizikų.

„Priklausomybė nuo stambių šalių su savo tiekimu, ji turi dvigubas pasekmes. Mes visą laiką ieškome pigesnio, bet tikriausiai daugelis žino, kad net ir paprasto paracetamolio Europos Sąjunga nebegamina. Ir užsidarius vienai rinkai, Indija ir Kinija yra 98 proc. jo gamintojai, mes tiesiog neturime elementarių vaistų“, – akcentavo V. Janulevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Liurbi

Made in china (PRC) su-as. Turi but keiciamas ne in Made in eu ,bet MADE IN LITHUANIA. Ant Kiekvienos prekes turi but nurodoma KILMES ŠALIS ! O ne kokia tai (europe) ! Žioply v.j. !

JANULEVIČIAU ! - geriausi "vaistai" yra kgebisto OŽIO smarvė

tad, negi sunku pakeisti ženkliuką: " Made in China" į ženkliuką "Made in Ožys"

girto eziuko vaivorykstine svajone

apsikirpt [pagal paskutine mada] -EZIUKU.....taip kaip ir siu eurozopos lietuvisku prmonininku prezidentu svajos, pakeist made in china .... pirmiausiai --susiede su rusija is kurios eme visa reikalinga pramonei zaliava --dabar rusas viduriny pirsta europai parode , ir viska eksportuoja y Kinija ir Azija , o lietuviski pramones prezidentai pradeda kurt vaivorykstines savjas kaip apeit Kinija , ir be zaliavu prigamint europoj daugiau nei ,kad Kinai su zaliavom.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS