V. P. Andriukaitis: ES šalys turi pačios spręsti, ar įsivežti modifikuotus pašarus | KaunoDiena.lt

V. P. ANDRIUKAITIS: ES ŠALYS TURI PAČIOS SPRĘSTI, AR ĮSIVEŽTI MODIFIKUOTUS PAŠARUS

  • 0

Europos Komisijos (EK) nori, kad ES narės, kurios jau pačios sprendžia, ar auginti genetiškai modifikuotus organizmus (GMO), pačios nutartų ir tai, ar importuoti tokius pašarus, sako už sveikatos apsaugą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras.

„Mes manome, pačios šalys turi nuspręsti, ar jos iš tikrųjų rimtai ir moksliškai bei su ekonominiais ir socialiniais paskaičiavimais žiūri į tas problemas, ar vadovaujasi populistiniais šūkiais, kurių šioje srityje netrūksta“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė Vytenis Povilas Andriukaitis.

Anot jo, ES narėms nepareiškus savo nuomonės, sprendimą turėtų priimti EK.

„Auginant gyvulius ir paukščius, naudojami genetiškai modifikuoti pašarai, kurie turtingi baltymais, o čia dabartinis reguliavimas yra toks, kad šalys narės neišreiškė savo nuomonės, ir Europos Komisija turi viena pati patvirtinti sprendimą, o tada labai lengva kaltinti Europos Komisiją, kad ji neatsižvelgia į visuomenės skeptišką poziciją dėl genetiškai modifikuotų pašarų“, - kalbėjo komisaras.

V.P.Andriukaičio žodžiais, sprendimas leisti kiekvienai šaliai narei spręsti, ar įsivežti genetiškai modifikuotus pašarus, galėtų sutrikdyti kai kurių šalių maisto pramonę. Šiuo metu 25 ES narės importuoja apie 32 mln. tonų tokių pašarų per metus. 

Europos Parlamentas (EP) sausį priėmė naują direktyvą, leidžiančią kiekvienai ES narei pačiai spręsti, ar auginti GMO. Tuomet V.P.Andriukaitis tvirtino, kad GMO auginančios valstybės turės užtikrinti, kad jie nebūtų pasienyje perkelti į kaimyninę šalį, o ES institucijos turės užtikrinti moksliniais tyrimais pagrįstą GMO auginimo rizikos vertinimą.

Šiuo metu ES leidžiama auginti tik genetiškai modifikuotus kukurūzus - jie auginami penkiose ES valstybėse - Čekijoje, Slovakijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir Rumunijoje. 

Lietuvoje GMO nėra auginami. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat atnaujina ir tikslina Lietuvos rinkoje esančių maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS