V. Šapoka įspėja: Lietuva turi pasiruošti lėtesniam ūkio augimui | KaunoDiena.lt

V. ŠAPOKA ĮSPĖJA: LIETUVA TURI PASIRUOŠTI LĖTESNIAM ŪKIO AUGIMUI

  • 6

Pasaulio ekonomikos augimas lėtėja sparčiau nei prognozavo visos tarptautinės organizacijos, todėl Lietuva taip pat turi tinkamai pasiruošti lėtesniam augimui ir besąlygiškai laikytis fiskalinės drausmės – gyventi pagal išgales, sako finansų ministras Vilius Šapoka.

„Turime padaryti viską tam, kad valstybės ištekliai būtų panaudojami efektyviau, besąlygiškai laikytis fiskalinės drausmės. Būtina spartinti sveikatos ir švietimo reformų įgyvendinimą, ir skirti prioritetą tikrojo skurdo mažinimui.(...) Manau, kad tikrai svarbiausias dalykas pasirūpinti silpniausiais, kuomet ekonomikos augimas pradeda lėtėti“, – interviu portalui 15min.lt  tvirtino V. Šapoka.

Jis pabrėžė, kad neapmokestinamųjų pajamų didinimas (NPD) yra viena efektyviausių priemonių kovojant su skurdu, taip pat neatmetė galimybės, kad šiemet vėl bus grįžta prie siūlymų išplėsti nekilnojamojo turto mokesčio bazę ir įvesti automobilių taršos mokestį.

Turime padaryti viską tam, kad valstybės ištekliai būtų panaudojami efektyviau, besąlygiškai laikytis fiskalinės drausmės.

„Aš tikrai esu įsitikinęs, kad diskusija dėl šių mokesčių vyks. Netrukus gausime kasmetinę Europos Komisijos rekomendaciją ir manau, kad šiemet nebus išimčių – EK pateiks rekomendacijas apie papildomų mokesčių įvedimą, mokesčių bazės plėtimą, kuris nestabdytų ir taip lėtėjančio augimo ekonomikoje“, – teigė V. Šapoka.

Pasak jo, dabartinės Vyriausybės reformų tęstinumas yra vienas svarbiausių dalykų ir jas būtina spartinti.

„Čia tikrai yra erdvės didesniam efektyvumui tiek švietimo, tiek sveikatos sektoriuje ir atitinkamai turėsime derinti tiek finansavimo poreikį, tiek efektyvumo rezervus. Vien tik pinigų skyrimas, be efektyvumo didinimo uždavinių, jis galėtų pridaryti daugiau žalos nei naudos“, – aiškino ministras.

Anot jo, įgyvendinta mokesčių reforma jau duoda teigiamą rezultatą tiek šešėlio mažinimo, tiek gyventojų pajamų augimo prasme, taip pat pirmą kartą Lietuvos istorijoje pajamos iš ekonomikos šilimo keletą metų iš eilės yra atidedamos į rezervus.

„Kalbant apskritai apie šalies ekonomikos tolesnę raidą, didžiąja dalimi tai priklausys nuo to, kaip Lietuva pasinaudos ketvirtosios pramonės revoliucijos privalumais. (...) Jei visiems aišku, kad fintech yra prioritetas, tai visiems turi būti aišku ir tai, kad biotechnologijų sektorius Lietuvoje yra prioritetas, kad lazeriai yra prioritetas, apsispręsti, kad robotika yra mūsų prioritetas“, – tvirtino V. Šapoka.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kęstas

Visas ežeras tik dunda... Ūūū ir Vilnius atsibunda... Pasirodo, pasauly vyksta prekybinis karas. "Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai. Jungtinės Valstijos kaltina Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis.Pati Kinija tai neigia. D. Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems nelegaliems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia Kinijos įmonėms nesąžiningą pranašumą." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Anonimas

gal norejo pasakyti laikas ruoistis KRIZEI !!!??

antanas

tegul bankus ir stambius verslininkus tinkamai apmokestina, o sveikatai valstybe skolinga, nes nesumoka uz valstybes draudziamus, todel nereikia skolos dangstyti reforma ar efektyvumo didinimu, kai pirmiausia truksta lesu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS