V. Šapoka: PVM lengvata daržovėms nesumažintų kainų, tik padidintų pardavėjų pelnus | KaunoDiena.lt

V. ŠAPOKA: PVM LENGVATA DARŽOVĖMS NESUMAŽINTŲ KAINŲ, TIK PADIDINTŲ PARDAVĖJŲ PELNUS

Žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio siūlomos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos lietuviškoms daržovėms neturėtų ilgalaikio poveikio kainoms, o toks sprendimas tik padidintų pardavėjų pelnus, Eltai sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

„Diskutuoti visada yra prasminga, bet yra labai daug argumentų, kurie parodė, kad tokie siūlymai neveiksmingi. Ilgainiui jie neturi poveikio kainoms ir iš esmės tik padidina pardavėjų pelnus. Patirtis įvairiose pasaulio šalyse tai vienareikšmiškai patvirtina“, – Eltai teigė V. Šapoka.

Žemės ūkio ministras, siūlydamas lengvatos idėją, pateikė Latvijos pavyzdį, kur buvo prognozuota, kad tokia pati lengvata sumažins mokesčių surinkimą. G. Surplio teigimu, nutiko atvirkščiai – Latvija, dėl lengvatos planavusi prarasti 17 mln. eurų biudžeto pajamų, surinko papildomus 5 mln. eurų. Finansų ministras tikina, kad Latvija dėl šio sprendimo vis dėlto turėjo netekimų viešųjų finansų srityje.

„Manau, kad akivaizdus faktas, kuris atsako į daugelį klausimų, – Latvijoje tikrai buvo netekimai viešųjų finansų srityje dėl to sprendimo, o kainos, kaip buvo aukštesnės, taip ir išliko“, – Eltai teigė V. Šapoka.

Pasak finansų ministro, pasaulinė patirtis rodo, kad PVM lengvatų įvedimas yra neveiksminga priemonė mažinant kainas.

„Kaip ir anksčiau ne kartą esu sakęs, daugelį metų panašūs siūlymai yra teikiami, o išvada visuomet būna vienoda, pagrįsta objektyviais skaičiavimais ir tarptautine patirtimi, – ji rodo, kad tie siūlymai yra neveiksmingi“, – mano V. Šapoka.

ELTA primena, kad G. Surplys antradienį Seime sakė, jog Lietuva kaip bandomąjį projektą galėtų pabandyti įvesti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą vietinėms daržovėms. Pasak jo, taip būtų galima pažiūrėti, kokį poveikį PVM sumažinimas turi ekonomikai.

„Mano asmenine nuomone, mes galėtume kaip bandomąjį projektą pamėginti įvesti lengvatinį maisto PVM, tarkime, vietinėms daržovėms. Tai reikštų, kad tos daržovės taptų konkurencingesnės, mes užtikrintume, kad jos būtų tik lietuviškos. Galėtume pažiūrėti, kokį poveikį ekonomikai arba biudžeto surinkimui tai sudaro“, – antradienį Seime sakė ministras, parlamentarams pristatęs šalies maisto kainų tendencijas.

Jis sakė, kad ministerijoje šiuo metu atliekama išsami analizė, o ją atlikus bus galima pateikti pasiūlymą Vyriausybei.

Vyriausybė sausio pabaigoje nepritarė Seimo narių grupės įregistruotam siūlymui maisto produktams taikyti lengvatinį 9 proc. PVM.

Vyriausybės nutarimo pažymoje argumentuojama, kad, priėmus Seimo narių Gedimino Kirkilo, Petro Čimbaro, Andriaus Palionio ir Rimantės Šalaševičiūtės siūlomą įstatymo projektą, valstybės biudžetas per metus netektų iki 337 mln. eurų pajamų iš PVM.

„Tai lemtų valdžios sektoriaus balanso blogėjimą, apsunkintų fiskalinių tikslų pasiekimą, būtų pažeidžiamos nustatytos fiskalinės drausmės taisyklės – kiltų grėsmė vidutinio laikotarpio ir ilgalaikiam valdžios sektoriaus finansų tvarumui“, – argumentavo Vyriausybė.

Be to, kaip teigiama pažymoje, tam, kad būtų kompensuoti dėl lengvatinio PVM susidarę valstybės biudžeto pajamų netekimai, maisto produktų vartojimas turėtų padidėti bent du kartus, o tai nėra tikėtina.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ir tikrai

Kas kainuoja 1 eu - tas ir kainuos eura, o ne 90 ct.

H

Tai padidinkime PVM ir kainos nukris.

tomas

Gandragalviai viską žino, gandragalviai viską gali. kaip Karabasas pasakys - taip ir bus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS